Dzięki za szybkie podpowiedzi. Picture już przerabiałem. Niestety dla moich potrzeb jest o wiele za wolny. Tak jak pisałem obrazek musi się zmieniać "wyjeżdżając" z małego obrazka do pełnego ekranu w HD, czyli musi się zmieniać i wysokość czy szerokość ale i także Left i Top. Niestety aby było to płynne zużywa strasznie dużo mocy procesora a i tak widać "skoki" i niedoskonałości przesuwu. Zresztą można to zobaczyć na tym przykładzie załączonym przez Górasa (dzięki wielkie

) zwiększając końcowy rozmiar obrazka. Zaczyna się nieprzyjemne dla oka "skakanie". Z przeźroczystościami też próbowałem. Męczyłem też subpanele i IMAQ.Wszędzie problem z płynnością głównie przez zmianę wielkości obrazka. W tym ostatnim znowu był jeszcze problem z zoomem. Picture Ring odpada bo ilość bitmap do zrobienia jest za duża. Nie dość że musiałoby ich być kilkadziesiąt dla każdego menu to jeszcze takich klikanych menu jest w moim projekcie też kilkanaście. A także i tutaj jest problem z przesuwaniem left i top kontrolki.
Ale duże piwo dla Bluesheep za pomysł z 3D.

Robię takie niby menu oparte o "animacje" i myślę że to rozwiązanie może pomóc a nawet ulepszyć moje rozwiązanie. Pytanie tylko czy w trakcie prac coś jeszcze nie wyjdzie...

Ciekawe czy da się nałożyć teksturę na każdą ścianę osobno. Bo można by zrobić trójwymiarowe menu. Nie robiłem jeszcze nic z 3D i nie wiem czego się można spodziewać. Dam znać jak poszło.