Witam
Jestem poczatkujacy i dodam ze przeszukiwałem juz forum i nie znalazłem tego co mnie interesuje.
Mianowicie w załączniku podaje mój program. jest to alarm który uruchomi sie po naciśnięciu na zielona czujke, wtedy zaczyna sie odliczanie po po zadanym czasie zaswieci sie na czerwono przycisk o nazwie ALARM i zacznie piszczeć buzer.
Problem którego nie potrafię rozwiązać polega na tym że w czasie odliczania zanim włączy sie alarm użytkownik był wstanie go wyłączyć wpisując pin z klawiatury graficznej.
prosze o jakąś pomoc gdyż jestem w kropce i nie mam pojęcia jak to zrobic a mam z tego zalke w poniedziałek a dopiero teraz natrafilem na to forum.
Pozdrawiam
Jak zrobic sekwencje wpisywania kodu
Jak zrobic sekwencje wpisywania kodu
- Załączniki
-
- alarm.vi
- (14.04 KiB) Pobrany 266 razy
Re: Jak zrobic sekwencje wpisywania kodu
Hmmm... sprawa nie jest taka prosta
Masz przykłady dwa poniżej, jeden dla tej Twojej klawiatury, która jest lekko problematyczna,
gdyż należałoby określić ilość (długość pinu) klikanych przycisków oraz inne niuanse, które mogą komplikować sprawę.
Drugi przykład zdecydowanie bardziej niezawodny, polega na wpisaniu pinu w kontrolce numerycznej ;)
PIN = 1234
Obejrz, sprawdź, pobaw się

Masz przykłady dwa poniżej, jeden dla tej Twojej klawiatury, która jest lekko problematyczna,
gdyż należałoby określić ilość (długość pinu) klikanych przycisków oraz inne niuanse, które mogą komplikować sprawę.
Drugi przykład zdecydowanie bardziej niezawodny, polega na wpisaniu pinu w kontrolce numerycznej ;)
PIN = 1234
Obejrz, sprawdź, pobaw się

- Załączniki
-
- alarm_3.vi
- (9.82 KiB) Pobrany 281 razy
-
- alarm_2.vi
- (10.56 KiB) Pobrany 238 razy
Witam dzięki za pomoc. Też wpadłem na takie pomysł jak w twoim 2 pliku, jednakże nie do końca mi o to chodziło gdyż juz po włączeniu alarmu pomimo wpisania dobrego pinu alarm dalej wyje a po drugie po wpisaniu pinu i jago zaakceptowaniu juz nie moge odpalic programu przez nacisnięcie czujki gdyż pin jest zapamietany i sekwencja odliczania nie rusza z miejsca.
i dalej nie moge spbie poradzic z tymi trudnościami
Pozdrawiam i dzieki za twoje pomysły.
i dalej nie moge spbie poradzic z tymi trudnościami
Pozdrawiam i dzieki za twoje pomysły.
W sumie to myślałem, że możliwość odblokowania ma być tylko zanim alarm się włączy, gdyż pisałeś
Choć przyznam wpadłem na pewien pomysł, poniżej jego implementacja.
Rozwiązanie prawie doskonałe, ale zawiera jeden mankament.
Po wpisaniu złego pinu odliczanie zaczyna się od początku, ale tylko dobry pin wstrzymuje odliczanie i wyłącza alarm.
Masz przykład, teraz możesz sam to wdrożyć
Tak jak już mówiłem, nie jest to takie proste do zrobieniazanim włączy sie alarm użytkownik był wstanie go wyłączyć

Choć przyznam wpadłem na pewien pomysł, poniżej jego implementacja.
Rozwiązanie prawie doskonałe, ale zawiera jeden mankament.
Po wpisaniu złego pinu odliczanie zaczyna się od początku, ale tylko dobry pin wstrzymuje odliczanie i wyłącza alarm.
Masz przykład, teraz możesz sam to wdrożyć

- Załączniki
-
- Czujnik alarmu.vi
- (15.88 KiB) Pobrany 240 razy