Problem z czasem

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Marcin_K
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Problem z czasem

Post autor: Marcin_K »

Witam,
mam problem z czasami w moim programie. Stworzyłem pętle while loop (nieskończoną) w środku mam pętle case jak na rysunku do której wysyłam numer case który ma się aktualnie wykonać. W pętli case mam inkrementację więc ustawionych przeze mnie 5 case'ów wykonuje się cyklicznie. W każdym przypadku mam ustawione opóźnienie za pomocą bloczka widocznego na screenie. Czasy poszczególnych case'ów zadaję z kontrolek na zewnątrz pętli.
Do rzeczy: czasy trwania poszczególnych przypadków mi się nie zgadzają. Dołączyłem tick clocki z przypadku do przypadku żeby sprawdzić czasy ich trwania.
Nie mogę ustalić żadnej zależności. Tylko w jednym przypadku czas jest taki jak powinien być.
Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy ??
Załączniki
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (10.09 KiB) Przejrzano 4465 razy
Marcin_K

Re: Problem z czasem

Post autor: Marcin_K »

Jedyna sytuacja kiedy wszystko gra jest jeśli czasy wykonania poszczególnych przypadków są równe.
adamu

Problem z czasem

Post autor: adamu »

Sugeruję wrzucenie programu, będzie łatwiej
Obrazek
PiDi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Re: Problem z czasem

Post autor: PiDi »

Pierwsza rzecz - do przekazywania danych między kolejnymi iteracjami pętli służy shift register (obrazek + polecam doczytać)
Druga rzecz - "czasy trwania poszczególnych przypadków mi się nie zgadzają". Moim zdaniem się zgadzają, tylko możliwe, że moje zdanie bazuje na innych przesłankach, niż twoje ;) Doprecyzuj, co to są te nieprawidłowe czasy. Na obrazku masz jedno z możliwych nieporozumień w użyciu funkcji "Wait until next ms multiple".
Załączniki
timer.png
timer.png (22.82 KiB) Przejrzano 4443 razy
ObrazekObrazekObrazekObrazek
ODPOWIEDZ