Witam,
ten wątek łączy się z moim poprzednim ale otwieram nowy bo nie wiem co na to Moderator ;). Zadanie jest takie: mam wpisywać do rejestru dane z pliku ale ma to być zrobione w taki posób że nowe dane wpisuję do rejestru dopiero po odczytaniu przez urządzenie nadrzędne starych danych. Podpowiedzcie coś, Event - Value Change ????
pozdro
wpisywanie do rejestru
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
wpisywanie do rejestru
Moderator jest zadowolony
Co do Twojego problemu, to trudno jest coś powiedzieć, kiedy nie wiemy jak wygląda Twój program. W jaki sposób urządzenie nadrzędne informuje, że przeczytało już plik? Jeśli będziesz miał jakiś sygnał, który świadczy o tym, że można już zapisać nowe dane to już będzie łatwiej.
Nie wiem jaką masz architekturę programu, a od tego zależy jak to najlepiej będzie zrobić. Podaj nam więcej szczegółów Twojego programu, jeśli to oczywiście tajemnica państwowa nie jest ;)

Co do Twojego problemu, to trudno jest coś powiedzieć, kiedy nie wiemy jak wygląda Twój program. W jaki sposób urządzenie nadrzędne informuje, że przeczytało już plik? Jeśli będziesz miał jakiś sygnał, który świadczy o tym, że można już zapisać nowe dane to już będzie łatwiej.
Nie wiem jaką masz architekturę programu, a od tego zależy jak to najlepiej będzie zrobić. Podaj nam więcej szczegółów Twojego programu, jeśli to oczywiście tajemnica państwowa nie jest ;)
Re: wpisywanie do rejestru
Wtam
na razie nie wiem czy będzie wogóle jakiś sygnał że dane zostały przeczytane. Protokołem ma być MODBUS RTU.
Mój program powinien zapisywać dane do rejestów:
- co określony czas od wartości najwyższej do najniższej i z powrotem,
- wybrane losowo (chyba te dane powinny byc zawarte w plikach ?).
Zmiana wartości pomiarowej powinna się odbyć po wysłaniu poprzedniej.
Co do struktury programu to sam jeszcze nie wiem. Chętnie skorzystam z Waszych podpowiedzi. Na razie próbuję rozpracować poszczególne kawałki zadania.
pozdro
na razie nie wiem czy będzie wogóle jakiś sygnał że dane zostały przeczytane. Protokołem ma być MODBUS RTU.
Mój program powinien zapisywać dane do rejestów:
- co określony czas od wartości najwyższej do najniższej i z powrotem,
- wybrane losowo (chyba te dane powinny byc zawarte w plikach ?).
Zmiana wartości pomiarowej powinna się odbyć po wysłaniu poprzedniej.
Co do struktury programu to sam jeszcze nie wiem. Chętnie skorzystam z Waszych podpowiedzi. Na razie próbuję rozpracować poszczególne kawałki zadania.
pozdro
Czesc,
macie może jakieś sugestie albo przykładzik ;).
pozdro
macie może jakieś sugestie albo przykładzik ;).
pozdro
Jaką strukturę byście wybrali ?
pozdro
pozdro