Komputer na pewno nie jest za słaby:) Moim zdaniem problem leży w tym, że zadajesz skokowe zmiany położenia dwóch różnych kontrolek, a przecież nie masz wpływu na to, która odświeży się wcześniej na panelu czołowym. Moje propozycje są następujące:
1. Wyeliminować skokową zmianę położenia poprzez zastosowanie funkcji rampy do zadawania zmian, wówczas te rozbieżności będą mniejsze i winda będzie jechać płynniej, aczkolwiek tego rozsunięcia się nie wyeliminuje. Współrzędne są liczbami całkowitymi dlatego nie uniknie się takiego efektu.
2. Scalić windę jako jedną kontrolkę, tak by w czasie jazdy winda przemieszczała się jako całość. W sytuacji gdy winda się zatrzymuje to podmieniasz tę kontrolkę trzema kontrolkami: kabina, drzwi lewe i drzwi prawe, tak by uzyskać móc rozsunięcie drzwi.
3. Skorzystać z Defer Panel Updates. Mam tutaj na myśli wyłączenie odświeżania panelu czołowego, zmiana współrzędnych jak w punkcie 2, włączenie odświeżania panelu czołowego. Nie próbowałem tego aczkolwiek jest to jakiś pomysł. Więcej na:
http://zone.ni.com/reference/en-XX/help ... pnl_updts/
Wówczas dokonasz zmian i całość odświeży się w tym samym momencie.
4. Skorzystanie z struktury Producent/Konsument ze zdarzeniami bez względu na wszystko. W pętli producenta wykrywanie zmian położenia i przekazywanie ich do pętli konsumenta by zostało dokonane ustawienie nowych współrzędnych.
5. To akurat uwaga ogólna, jeśli możesz to zamieszczaj pliki na serwerze forum poprzez opcję "Dodaj załącznik", wówczas każdy zarejestrowany użytkownik ma do tego łatwy dostęp.
Mam nadzieję, że jakoś pomogłem.