Odczyt danych z pliku CGI
Witam,
realizuję projekt w LV i natknąłem się na problem, którego nie potrafię rozwiązać. W czym rzecz:
- w przeglądarce wpisuję adres pliku z rozszerzeniem *.cgi,
- po załadowaniu wyświetlana jest zawartość: argument1=wartość1;argument2=wartość2; .
Potrzebuję za pomocą LabView odczytać wartość2.
Czy ktoś mógłby podpowiedzieć jak to zrealizować lub nakreślić kierunek?
realizuję projekt w LV i natknąłem się na problem, którego nie potrafię rozwiązać. W czym rzecz:
- w przeglądarce wpisuję adres pliku z rozszerzeniem *.cgi,
- po załadowaniu wyświetlana jest zawartość: argument1=wartość1;argument2=wartość2; .
Potrzebuję za pomocą LabView odczytać wartość2.
Czy ktoś mógłby podpowiedzieć jak to zrealizować lub nakreślić kierunek?
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Re: Odczyt danych z pliku CGI
Witaj na forum!
Możesz sprecyzować, o co Ci chodzi, bo nie bardzo rozumiem? Pokaż jakiś obrazek najlepiej..
Możesz sprecyzować, o co Ci chodzi, bo nie bardzo rozumiem? Pokaż jakiś obrazek najlepiej..
Dziękuję za zainteresowanie i już śpieszę ze sprecyzowaniem.
Otóż realizuję projekt z połączenia LabView i kamery sieciowej Axis. Po wpisaniu w przeglądarce
i załadowaniu się strony, wyświetlane są parametry kamery i ich wartości w postaci:
Potrzebuję odczytać za pomocą LabView wartość obojętnie którego parametru. Dodam jeszcze, że działanie strony jest ciągłe, tzn. w czasie rzeczywistym zmieniają się wartości parametrów (bez odświeżania).
Jak do tego podejść?
Otóż realizuję projekt z połączenia LabView i kamery sieciowej Axis. Po wpisaniu w przeglądarce
Kod: Zaznacz cały
http://xxx.xxx.xx.xx/katalog/plik.cgi
parametr=0;parametr2=12;parametr3=30
Jak do tego podejść?
Nadziabalem to na szybko. W okienku "poszukiwany argument" podajesz razem z "=".
- Załączniki
-
- Search in String.vi
- (7.77 KiB) Pobrany 476 razy
Harnas, dziękuję za pomoc, jednak nadal mam problem z odczytaniem wartości z pliku CGI. Wiem, że można sczytać kod strony internetowej i być może coś podobnego tutaj by należało zrobić, ale nie mam pojęcia jak. Posiłkowałem się VI do sczytywania kodu stron, ale w tym przypadku nie działa poprawnie i nie zwraca nic.
Jeśli możesz to zamieść ten VI, może jakiś błąd tkwi właśnie w nim.
Certified LabVIEW Associate Developer
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Witaj,
Zapewne znasz wujka google, jest on skarbnicą wiedzy niezmierzonej... Jeśli chcesz odczytać zawartość strony internetowej (nie wiem czy w przypadku plików CGI to zadziała, ale spróbować można) to wystarczy odpowiednio zdefiniować zapytanie:
http://lmgtfy.com/?q=read+content+of+web+page+labview
Zapewne znasz wujka google, jest on skarbnicą wiedzy niezmierzonej... Jeśli chcesz odczytać zawartość strony internetowej (nie wiem czy w przypadku plików CGI to zadziała, ale spróbować można) to wystarczy odpowiednio zdefiniować zapytanie:
http://lmgtfy.com/?q=read+content+of+web+page+labview
Pitol, gdybyś przeczytał mojego posta to wiedziałbyś, że już tego próbowałem:
, ale dzięki za zainteresowanie.
MicMac89, używałem VI m.in. z tego linku:
http://forums.ni.com/t5/LabVIEW/how-do- ... d-p/874838
oraz z innego, ale zasada działania była ta sama. Obie nie działały.
Posiłkowałem się VI do sczytywania kodu stron, ale w tym przypadku nie działa poprawnie i nie zwraca nic.
MicMac89, używałem VI m.in. z tego linku:
http://forums.ni.com/t5/LabVIEW/how-do- ... d-p/874838
oraz z innego, ale zasada działania była ta sama. Obie nie działały.

-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2017
A co to jest VI do sczytywania kodu stron? I co w ogóle robi to cgi? Ze zgrubnego dochodzenia to jest jakaś oskryptowana strona, tak? Podejrzyj w przeglądarce źródło tej strony, co tam w ogóle się znajduje, i w miarę możliwości pokaż tutaj.
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Czytalem Twoje posty i odpowiem standardową odpowiedzią administratora: U MNIE DZIAŁA.
Sprawdziłem program z linku na kilku stronach ze skrytpami cgi i nie ma problemu z odczytem źródła strony. Napisz więc trochę więcej o skrypcie, którego używasz.
Wrzuć źródła strony tak jak radzi PiDi to będziemy w stanie coś poradzić.
Sprawdziłem program z linku na kilku stronach ze skrytpami cgi i nie ma problemu z odczytem źródła strony. Napisz więc trochę więcej o skrypcie, którego używasz.
Wrzuć źródła strony tak jak radzi PiDi to będziemy w stanie coś poradzić.
Dzięki za zainteresowanie, ale będę mógł odpowiedzieć na te pytania dopiero po weekendzie, bo teraz nie mam dostępu do sprzętu. Mam nadzieję, że wtedy też pomożecie 
Tymczasem miłego weekendu!

Tymczasem miłego weekendu!
Ok, rozwiązałem swój problem samodzielnie. Próbowałem to rozwiązać używając Internet Toolkitu z 2009 roku, natomiast od 2010 dostępna już była obsługa komend w HTTP (Get, Post) co ułatwiło sprawę.
Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie, trzymajcie się!
Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie, trzymajcie się!