Koherencja

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
giverone
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Koherencja

Post autor: giverone »

Mam do wykonania w LabView analizę częstotliwościową sygnałów wymuszenia (siły) i odpowiedzi (przyspieszenia). Bazuje głównie na instrukcji dostępnej na: http://zone.ni.com/devzone/cda/tut/p/id/4278

Problem pojawił się gdy wg wzorów z tego dokumentu próbuje obliczyć koherencje sygnałów. Nie wiem dlaczego utrzymuje się na stałym poziomie równym 1, co ma oznaczać, że koherencja między sygnałami jest idealna. Nie wiem gdzie popełniam błąd.

Bardzo proszę o pomoc.
Załączniki
analiza_czestotliwosciowa.vi
(123.2 KiB) Pobrany 228 razy
PiDi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Re: Koherencja

Post autor: PiDi »

Nie wiem, jak te sygnały wyglądają, więc ciężko cokolwiek powiedzieć. Poza tym, że przejechanie z góry do dołu twojego VIja zajmuje dłużej niż z Gdańska do Zakopanego... Naprawdę Ci się wygodnie na tym pracuje? Aha, bloczek Frequency Response Function z palety Signal Processing -> Waveform Measurements zwraca koherencję, więc nie ma sensu ręczne implementowanie gotowych i dostępnych algorytmów. Czy jest jakieś uzasadnienie tego, że jednak ręcznie liczysz także PSD, z czym był problem w poprzednim temacie?
ObrazekObrazekObrazekObrazek
giverone

Założenia zadania są takie, żeby przedstawić dokładny tok obliczeń. Korzystając z gotowego bloku do obliczenia koherencji wyniki również są stałe i wynoszą 1. Według mnie jest to niemożliwe. Jeżeli okaże się pomocne to mogę wysłać przykładowe wyniki pomiaru siły i przyspieszenia zapisane w txt.

Dołączam przykładowe wyniki pomiaru F i Acc. Częstotliwość próbkowania fpr=4096[Hz]; liczba próbek N=8192;
Załączniki
Acc.txt
(82.95 KiB) Pobrany 213 razy
F.txt
(80.45 KiB) Pobrany 238 razy
giverone

Wiem, gdzie został popełniony błąd. Po prostu koherencja dla jednej próby zawsze wynosi 1. Muszę najpierw wykonać kilka pomiarów i uśrednić wyniki.
ODPOWIEDZ