symulacja kompresji obrazu w labview

Tematyka związana z tworzeniem aplikacji w LabVIEW do obsługi wizji oraz wszelkich operacji na obrazie.
leo

symulacja kompresji obrazu w labview

Post autor: leo »

mam klopot nie wiem jak sobie poradzic z kompresją obrazu w labview.
a dokladnie chce zrobic prezentacje kompresji obrazu metoda falkową lub transformatorowa, lub kompresje jpeg. prosze o pomoc
PMaj

Post autor: PMaj »

Witam

Osobiście nie spotkałem się z programem napisanym w LabVIEW do kompresji obrazu - tzn. nie napisanym wprost w LabVIEW. Osobiście implementowalem kiedyś algorytm jpeg - jednak w MATLABie - opiera się na operacjach na wektorach (przesówanie, przeliczanie, tworzenie nowych wektorów) więc zapewne dałoby się to zrobić przy pomocy standardowych narzędzi z biblioteki array. Osobiście próbowałbym zapisać algorytm w c i dołączyć go w postaci biblioteki.
Spróbuję zapisać algorym jpeg w LabVIEW na podstawie kodu z MATLABa - zobaczę co z tego wyjdzie :) nic nie obiecuję (różnie z czasem bywa)...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mikrobi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Re: symulacja kompresji obrazu w labview

Post autor: Mikrobi »

[quote="leo"]mam klopot nie wiem jak sobie poradzic z kompresją obrazu w labview. a dokladnie chce zrobic prezentacje kompresji obrazu metoda falkową lub transformatorowa, lub kompresje jpeg. prosze o pomoc[/quote]
Proponował bym pokazanie kompresji JPEG. Trzeba będzie zacząć od obrazu testowego - najlepiej coś o małych wymiarach, powiedzmy 128x128, dwa kolory.
W zasadzie możesz to zrobić w LabVIEW: 1.W nowym VIju na panelu w Graph>>Controls>>Picture.ctl
lokujesz na panelu 2. przechodzisz na diagram i klikając na ikonie "Picture" prawym klawiszem: >>Create>>PropertyNode 3. Ustawiasz PropertyNode prawym klawiszem myszy (PKM) "Change All to Write" 4. PKM wybierasz Properties>>DrawAreaSize 5. ustawiasz tam stałą 128x128 wpisując to odpowiednio w klastrach 6. na diagramie z palety: Functions>>Graphics&Sound>>Picture Functions>>
wybierasz: Draw Rect.vi i Draw Oval.vi 7. łaczysz je ze sobą (we/wy "picture" i "new picture") a wyjście z nich ze swoją kontrolką Picture i rysujesz figurki
....w zasadzie tyle się opisałem a wystarczy tak: http://home.agh.edu.pl/~sobkow/LabVIEW/ ... cture.html
oki, obrazek już masz, reszta jutro :)
Awatar użytkownika
Mikrobi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Post autor: Mikrobi »

8) poprawka na stronie - rozszerzenie do tworzenia obrazka monochromatycznego i kolorowego.
Teraz zostaje to tylko zamknąć w vi'a
UWAGA: odradzam wybieranie z Menu>>Edit>>Create Subvi :D
można oczywiście sprawdzić dlaczego ;)
Pewnie dorzuce niebawem kolejną stronę

pozdrawiam
Mikrobi
leo

Mikrobi dziekuje o pomoc i prosze o dalsza pomoc jak byś mial zroboiony traki program pokazujacy kompresje obrazu to prosze podeslij mi go na meila pawelciupa@wp.pl
leo

ok mam juz obraz kontrolny co dalej jak zrobic ta kompresje prosze o dzybka pomoc :|
Gość

Post autor: Gość »

czy interesował się ktoś może konwertowaniem plików audio w LabView
np mp3 na wav???
Roberto

Post autor: Roberto »

Jeżeli chodzi Ci o prezentacje to możesz użyć Wavelet and Filter Bank Design Toolkit Evaluation (Evaluation Software for Windows-Based PCs)"., ale musisz byc zarejestrowany w NI. Najlepiej by było gdybys miał pelna wersję. Z tym narzędziem mozna pobawić się analizą falkową a w tym kopresją obrazów. No i oczywiście musisz mięc jakies pojecie na ten temat. Powodzenia! Pozdrawiam!
Link poprawiony. W forum istnieją opcje edycji i kasowania swoich postów. Proszę o tym pamiętać. bogdani
Roberto

Post autor: Roberto »

Widze że poprzedni link nie działa więc...
Moze tutaj
no i wybierz "Wavelet and Filter Bank Design Toolkit Evaluation (Evaluation Software for Windows-Based PCs)"
Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ