Odliczanie ilości wykonywania pętli

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
1125
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Post autor: 1125 »

Witam

Główną pętlą mojego programu jest pętla while w niej wykonywane są odczyty które muszą wykonywać się cały czas, w tej pętli umieściłem pętle for i na panelu frontowym używając num ctrl zadaje ile razy ma się wykonać pętla for. Problem jest taki że jak to zadam to for wykonuje się X-razy i znowu i znowu... Jak zrobić żeby za każdym razem kiedy pętla for się wykona odejmowała się wartość 1 od wartości zadanej na num ctrl. Czyli takie odliczanie od wartości zadanej. W C++ builder miałem dokładnie coś takiego zrobionego na wizualizacji a tutaj się głowie, może ktoś ma jakiś pomysł bo problem pewnie nie jest jakiś mega trudny.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019

Post autor: Pitol »

Najprościej będzie jeśli założysz rejestr przesuwny (Shift Register) na głównej pętli While. W rejestrze tym trzymaj wartość, którą będziesz odejmował od kontrolki z panelu. Za pierwszym razem będzie tam zero, ale po zakończeniu działania pętli FOR zwiększysz wartość o 1 i przy następnej iteracji głównej pętli While pętla For wykona się raz mniej.
ObrazekObrazekObrazek
Chcesz taki podpis? Zajrzyj tutaj
1125

Spróbuje tak to zrobić, narazie zrobiłem tak że dodałem strukturę case i poprostu przyciskiem wywołuję for-a i nawet mnie to urządza. Ale nie wiem jak w num ctrl dekrementować wartość, bo ta kontrolka posiada tylko wyjście. Jak od niej odejmować?
gonnaflynow

Post autor: gonnaflynow »

Jeśli chodzi o odliczanie pętli do 0 to spróbuj coś takiego :)

http://www15.speedyshare.com/file/VkTB9 ... zyklad.png

pozdro
Awatar użytkownika
ksyhu
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW

Re: Odliczanie ilości wykonywania pętli

Post autor: ksyhu »

1125 pisze:Ale nie wiem jak w num ctrl dekrementować wartość, bo ta kontrolka posiada tylko wyjście. Jak od niej odejmować?
Create > Property Node > Value.
Często prowadzę z sobą długie rozmowy i jestem przy tym tak mądry, że czasami nie rozumiem ani jednego słowa z tego, co mówię.
1125

Dokładnie tego mi brakowało, pozdro
ODPOWIEDZ