Panel Operatora
- Krzysztof Szewczyk
- Wersja środowiska: LabVIEW 2017
- Kontakt:
Panel Operatora
Witam.
Mam za zadanie stworzenie seq do testu 4 czesci w tym samym czasie, batch model i 4 sockety... Posiada ktos jakis przyklad panelu operatora, cos prostego zastepujacego okienko test stand'u. Potrzebny tylko serial number i start, z tym ze okno pozostaje widoczne i wyswietla wynik testu pass/fail.
czy da sie to tak zrobic?
-ustawienie callback dla pre uut w seq (czytanie numeru socketu i dopasowanie serial numbera z global v.) (to chyba wylaczy okienko pytajace od numer seryjny w ts?)
-ustawienie wait notification w batch modelu, bedzie czekal na sygnal start z panelu?
-na koniec zapis wynikow (to juz bedzie osobny vi w seq)
-zapisanie albo wyslanie powiadomienia do panelu o wyniku pass/fail+(socket_nr)
-oczekiwanie na start
Co o tym myslicie?
Krzysztof
Mam za zadanie stworzenie seq do testu 4 czesci w tym samym czasie, batch model i 4 sockety... Posiada ktos jakis przyklad panelu operatora, cos prostego zastepujacego okienko test stand'u. Potrzebny tylko serial number i start, z tym ze okno pozostaje widoczne i wyswietla wynik testu pass/fail.
czy da sie to tak zrobic?
-ustawienie callback dla pre uut w seq (czytanie numeru socketu i dopasowanie serial numbera z global v.) (to chyba wylaczy okienko pytajace od numer seryjny w ts?)
-ustawienie wait notification w batch modelu, bedzie czekal na sygnal start z panelu?
-na koniec zapis wynikow (to juz bedzie osobny vi w seq)
-zapisanie albo wyslanie powiadomienia do panelu o wyniku pass/fail+(socket_nr)
-oczekiwanie na start
Co o tym myslicie?
Krzysztof
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Panel Operatora
A próbowałeś skorzystać ze standardowych panelów operatora dostarczonych przez NI? Np. w menu Start -> Wszystkie Programy -> National Instruments -> TestStand xxx -> User Interfaces -> LabVIEW.
Jest tam przykładowy interfejs operatora, możesz go przerobić na własne potrzeby. Co do Twojej koncepcji to ma to sens. Jeśli będziesz miał z tym jakieś problemy to pisz śmiało.
PS. W końcu pierwszy post w dziale TestStand
Sam miałem kiedyś napisać coś, ale nie wiedziałem czy ktoś tutaj w tym dłubie.
Jest tam przykładowy interfejs operatora, możesz go przerobić na własne potrzeby. Co do Twojej koncepcji to ma to sens. Jeśli będziesz miał z tym jakieś problemy to pisz śmiało.
PS. W końcu pierwszy post w dziale TestStand

- Krzysztof Szewczyk
- Kontakt:
Re: Panel Operatora
Pitol
Patrzyłem... ale nie jest to dokładnie to o co mi chodzi. Założenie jest takie żeby odpalić seq ze skrótu z komendą startu itp... seq załaduje panel operatora przy inicjalizacji i dalej gdy na panelu wpiszemy numery seryjne i klikniemy start TS zacznie testować. Panel będzie rozbudowany bo będzie trzeba wyświetlić rożne dane z testu wiec przerabianie tych przykładów będzie ciężkie.
Generalnie to chodzi tylko o sterowanie procesem testu, reszta zajmuje się TS, tylko własnie nie wiem czy nie zabieram sie ze złej strony?
Patrzyłem... ale nie jest to dokładnie to o co mi chodzi. Założenie jest takie żeby odpalić seq ze skrótu z komendą startu itp... seq załaduje panel operatora przy inicjalizacji i dalej gdy na panelu wpiszemy numery seryjne i klikniemy start TS zacznie testować. Panel będzie rozbudowany bo będzie trzeba wyświetlić rożne dane z testu wiec przerabianie tych przykładów będzie ciężkie.
Generalnie to chodzi tylko o sterowanie procesem testu, reszta zajmuje się TS, tylko własnie nie wiem czy nie zabieram sie ze złej strony?
- Pitol
- Moderator
Panel Operatora
Hmm... nie bardzo rozumiem. Chcesz mieć plik, powiedzmy na pulpicie Test.seq, czy też skrót do niego z komendą. Kliknięcie dwa razy na niego ma uruchomić żądany przez Ciebie panel operatora?
- Krzysztof Szewczyk
- Kontakt:
Panel Operatora
jak robisz skrót do plku seq możesz doadac parametry startu:
testexec.exe -runEntryPoint "Test UUTs" c:\sequenceFiles\ASequenceFileToRun.seq
klikasz skrót i wtedy uruchamiasz test ( process model inicjalizuje wszystko > odpala panel usera > zaczyna wykonywac seq)
testexec.exe -runEntryPoint "Test UUTs" c:\sequenceFiles\ASequenceFileToRun.seq
klikasz skrót i wtedy uruchamiasz test ( process model inicjalizuje wszystko > odpala panel usera > zaczyna wykonywac seq)
- Pitol
- Moderator
Panel Operatora
W pierwszym poście piszesz, że chcesz zastąpić okno TestStanda. Nie widzę (w sumie widzę, ale mglisto) innego rozwiązania poza przygotowaniem własnego interfejsu operatora. Zostawiasz dwa elementy: Start i SN + podgląd wykonania i masz to co chcesz. Całą resztę testu załatwia sama sekwencja + odpowiedni model wykonania (w Twoim przypadku Batch).
Jakiś czas temu przygotowywałem indywidualny interfejs operatora w LabVIEW i nie zajęło mi to dużo czasu. Większość można skopiować z przygotowanego przez NI przykładu.
Jakiś czas temu przygotowywałem indywidualny interfejs operatora w LabVIEW i nie zajęło mi to dużo czasu. Większość można skopiować z przygotowanego przez NI przykładu.
- Krzysztof Szewczyk
- Kontakt:
Panel Operatora
Pitol
Troche pomieszalem
Siedzialem w TS jakies 4 lata ale ukladalem testy pod jeden batch model... teraz wlasnie doczytalem troche o batch model, wstawilem do seq callback PreBatch i PostBach przez co pozbylem sie standardowego okienka TS
, w pre wstawilem loopa ktory czeka na notyfikacje z VI'a z rozkazem start test, a w post bedzie info ze zakonczony test...
Poprostu nie wiedzialem jak rozwiazac sprawe rozpoczecia testu bez tego okienka TS ktore pyta o numer seryjny czesci dla kazdego socketa
pewnie jeszcze napisze
jak na czyms sie zatrzymam
Pozdrawiam
Troche pomieszalem

Poprostu nie wiedzialem jak rozwiazac sprawe rozpoczecia testu bez tego okienka TS ktore pyta o numer seryjny czesci dla kazdego socketa
pewnie jeszcze napisze

Pozdrawiam
- Pitol
- Moderator
Panel Operatora
A no to żeśmy się nie zrozumieli
Ale widzę, że sobie poradziłeś. Jak co to wal śmiało. Chętnie pomogę.