generator po gpib
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 8.5
generator po gpib
Cześć wszystkim napotkałem zagadnienie którego nie mogę przeskoczyć. Polega ono na napisaniu aplikacji umożliwiającej połączenie się z generatorem mikrofal. Dodam,że zaczynam zabawę z LV i proszę o pomoc. Chodzi o to by zobaczyć jak może wyglądać prosty program przez który będę mógł np zmienić częstotliwość generatora z pulpitu. Generator GT9000s. Proszę pilnie o pomoc. Z góry dzięki
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
generator po gpib
A masz instrukcję do tego urządzenia? W niej powinien znajdować się zestaw instrukcji do komunikacji z urządzeniem. Jak już będziesz wiedział jakich komend należy użyć do poprawnej komunikacji polecam zajrzeć do przykładów załączonych w LabVIEW. Kliknij w Help -> Find Examples a następnie w zakładce Search wpisz GPIB. Powinieneś znaleźć kilka przykładów, jak poprawnie zbudować program do komunikacji z urządzeniem poprzez magistralę GPIB.
generator po gpib
Myślę, że na początek można zacząć od komendy *IDN? (jeśli urządzenie ma zaimplementowany zestaw komend SCPI)
Pozdrawiam,
ArtBi
ArtBi
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 8.5
Re: generator po gpib
owszem w helpie są przykłady ale oba nie są w stanie naprowadzić mnie na odpowiedni tok myślenia
Prosił bym raczej o "ramę" programu zbudowanego z bloczków visa.
Komendy scpi też posiadam w instrukcji ale nie bardzo wiem jak stworzyć opcję ich wpisywania.
Przepraszam za prostotę ale przypominam że jestem na początku drogi pracy w labview ;)
Prosił bym raczej o "ramę" programu zbudowanego z bloczków visa.
Komendy scpi też posiadam w instrukcji ale nie bardzo wiem jak stworzyć opcję ich wpisywania.
Przepraszam za prostotę ale przypominam że jestem na początku drogi pracy w labview ;)
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Re: generator po gpib
Na początku zdefiniuj sobie co chcesz dokładnie osiągnąć. Jak ma program działać, jak wyglądać. Bardzo prosta "rama" programu jest w przykładzie GPIB-VISA. Nawet za dużo tam jest. W każdym razie Twój program potrzebuje w zasadzie tylko funkcji Write oraz Read, które w tym przykładzie są zaimplementowane. W drugim przykładzie LabVIEW - GPIB jest przygotowana komunikacja za pomocą bloczków GPIB. Próbowałeś uruchomić ten przykład z instrukcją *IDN? oraz podłączonym urządzeniem?
Wpisywanie instrukcji to już dalsza część. Instrukcje do bloczków (czy to VISA czy GPIB) przekazuje się w postaci String, więc mając już zestaw instrukcji możesz stworzyć String ComboBox (kontrolka dostępna w palecie String & Path, w którym będziesz trzymał wszystkie instrukcje. Jeśli instrukcja ma dodatkowy parametr to za pomocą odpowiednich bloczków będziesz łączył instrukcję z parametrem. Jak, to musisz sam poszukać i popróbować, nie jest to trudne.
Na początek podłącz urządzenie i sprawdź, czy przykład LabVIEW - GPIB się uruchomi. Następnie poćwicz z innymi komendami.
Każdy kiedyś zaczynał, więc nie przepraszaj za proste pytania. Po to jest to forum.
Wpisywanie instrukcji to już dalsza część. Instrukcje do bloczków (czy to VISA czy GPIB) przekazuje się w postaci String, więc mając już zestaw instrukcji możesz stworzyć String ComboBox (kontrolka dostępna w palecie String & Path, w którym będziesz trzymał wszystkie instrukcje. Jeśli instrukcja ma dodatkowy parametr to za pomocą odpowiednich bloczków będziesz łączył instrukcję z parametrem. Jak, to musisz sam poszukać i popróbować, nie jest to trudne.
Na początek podłącz urządzenie i sprawdź, czy przykład LabVIEW - GPIB się uruchomi. Następnie poćwicz z innymi komendami.
Każdy kiedyś zaczynał, więc nie przepraszaj za proste pytania. Po to jest to forum.
- bartus
- Wersja środowiska: LabVIEW 2009
generator po gpib
może być przydatne
http://kmeif1.kmeif.pwr.wroc.pl/wwwroot ... v_gpib.htm
http://kmeif1.kmeif.pwr.wroc.pl/wwwroot ... v_gpib.htm
Jest pare rzeczy dla których warto zyc - TO,UE i nie zmienia sie nic