Zamiana bajtów hex na wynik w dec

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
pawelq
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Post autor: pawelq »

Witam , Jestem nowym uzytkownikiem LabView i mam problem z danymi otrzymanymi z enkodera, Wysyłam ramkę 8 bajtów do licznika i w odpowiedzi otrzymuję także ramkę 8 bajtów . Z otrzymanej ramki muszę wydzielić 4 bajty w których zapisany jest wynik a następnie bajty te zamienić na wynik w dec . Z wydzieleniem tych 4 bajtow myslę ze nie bedzie problemu natomiast nie wiem jak zabrać się za konwersję tych bajtów . Jeśli ktoś miałby jakikolwiek pomysł jak to zrobic to z góry dziekuje :)

PS. Poniżej zalanczam wycinek z instrukcji licznika w którym to zawarte są informacje na temat przesyłu informacji:)
Załączniki
licznik.JPG
Awatar użytkownika
skoziate
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Kontakt:

Re: Zamiana bajtów hex na wynik w dec

Post autor: skoziate »

Witaj,

Nie napisałeś jaki to problem. W szczególności sprecyzuj w jakiej postaci otrzymujesz dane: string, tablica U8 i jak komunikujesz się z enkoderem?
Zadanie jest proste. Musisz z otrzymanych danych wyłuskać odpowiednie bajty (String Subset lub Array Subset), ewentualnie konwertować na tablicę (String To Path Array) i na koniec wyświetlić. O reprezentację (hex/dec) się nie martw, trzeba będzie tylko zmienić ustawienia we właściwościach indkatora.

Podeślij kod, który już masz. Będzie nam łatwiej rozwiązać Twój problem.
Pozdrawiam,
Sebastian
pawelq
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Post autor: pawelq »

Ze sprzętem komunikuje się przez port RS 232 a dane otrzymuje w postaci stringa. Ponizej wkleiłem kawalek programu w ktorym to kumunikuje się z licznikiem i otrzymuje dane zwrotne z licznika:) dziekuje za pomoc:)
Załączniki
prog.JPG
darekc

Post autor: darekc »

Wynik jest liczbą typu float, zapisaną w 4 bajtach, bo tyle bajtów zajmują takie liczby. Są to liczby rzeczywiste. Liczba zliczonych impulsów lub liczba cykli są liczbami całkowitymi - przecież nie można zliczyć ułamka impulsu - czy zapis wyniku w ten sposób jest sensowny? Przyjrzyj się obiektowi Unflatten from String.
ODPOWIEDZ