badanie próbki przy stałym napięciu

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
durand
Wersja środowiska: LabVIEW 8.6

badanie próbki przy stałym napięciu

Post autor: durand »

Witam
Stworzyłem pewien program mający na celu sprawdzenie pewnego stanowiska. Zamieściłem w załączniku widok programu oraz wynik, który nie jest dla mnie zadowalający dlatego chciałem zapytać was czy może to być wina programu którego napisałem. Program ma za zadanie sterować siłownik o stałej wartości siły w zależności jaką zapodam wartość napięcia ciśnienie ze sprężarki dotrze do zaworu proporcjonalnego a potem do siłownika. Siłownik ma za zadanie rozciągać próbkę taśmy ze stałą siłą jak widać na 2 załączniku ta siła nie jest stała lecz spada co jakiś czas i dobija do pewnej wartości. Należy tutaj dodać że jest sprawdzane ciśnienie na zaworze które zapodaje i ma stałą wartość która się utrzymuje co nie ma miejsca w przypadku odczytu siły. Czy może to być wina napisanego programu ?
Załączniki
Wynik
Wynik
Program testujący
Program testujący
Awatar użytkownika
skoziate
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Kontakt:

Re: badanie próbki przy stałym napięciu

Post autor: skoziate »

Witaj,

Osobiście wygląda mi to nie na problem z programem, ale z samym układem. Tak jakby był problem mechaniczny, jakieś sprzęgło puszczało albo coś. Zauważ, że problem jest tylko na początku, a potem siła się stabilizuje.
Pozdrawiam,
Sebastian
ODPOWIEDZ