pomoc w programie VI

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Mati667
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

pomoc w programie VI

Post autor: Mati667 »

Witam
nie wiem czy dobry dzial
mam pytanie konkretnie szukam pomocy mam do stworzenia prosty VI, nie chcem calego programu, tylko podpowiedzi od czego zaczac dawno w LabVIEW nic nie robilem
to mam taki program do zrobienia ;)
program VI, który będzie sprawdzał, czy wartość zadawana przez użytkownika za pomocą suwaka znajduje się w zdefiniowanym przedziale. VI powinien także automatycznie tworzyć tekst informujący o obecnym stanie systemu.
1. Użytkownik powinien mieć możliwość ustawienia suwaka na dowolnej wartości w przedziale od -10 do 10,
2. Na panelu czołowym powinny znajdować się 2 dodatkowe kontrolki numeryczne, pozwalające na zdefiniowanie wartości progrowych limitu,
3. Na panelu czołowym powinny znajdować się duża prostokątna dioda, która będzie zapalona zawsze, kiedy zadana wartość jest poza zakresem,
4. Dodatkowo panel czołowy powinien zawierać wskaźnik (indykator) tekstowy, w którym widoczne będzie następujące zdanie:
a. (zawsze): „Obecna wartość wynosi X.XXXXXX”
b. (jeżeli wartość suwaka jest spoza przedziału): „ i jest powyżej limitu/poniżej limitu o Y.YYYYYY.”, gdzie X.XXXXXX to obecna wartość na suwaku, Y.YYYYYY to odległość tej wartości od górnej/dolnej granicy limitu,
5. VI powinien działać w sposób ciągły aż do zatrzymania przyciskiem STOP.
W załączniku znajduje się przykład obrazujący działanie gotowego projektu
Podpowiedzi:
• Funkcje potrzebne do porównania dwóch wartości można znaleźć w palecie Comparison
• Funkcje służące do budowania ciągów znaków (tekstu) dostępne są w palecie String
• Struktura warunkowa (Case Structure) przyda się do decydowania, w jaki sposób ma być zbudowany tekst.

czekam na jakies podpowiedzi ;)
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Nowszy
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Kontakt:

pomoc w programie VI

Post autor: Nowszy »

Witaj na forum!

Pytanie które wkleiłeś było jednym z zadań w konkursie organizowanym przez NI ostatnio. Termin nadsyłania rozwiązań już minął, więc już nic niestety nie wygrasz. Skoro je jednak masz, to zakładam, że brałeś udział w szkoleniu online, więc jakieś pojęcie masz. Jako pierwsze kroki radziłbym więc:

- zobaczenie jeszcze raz szkolenia (jeśli nie masz w ogóle pojęcia jak zacząć): http://zone.ni.com/wv/app/doc/p/id/wv-2496
- mimo wszystko zacząć - spróbuj zbudować panel urzytkownika, zastanów się jak VI powinien działać
- kiedy w poprzednim punkcie natrafisz na problem, którego nie umiesz rozwiązać - napisz tutaj, zamieszczając VIa wraz z opisem problemu - wtedy pomomożemy na pewno.
Pozdrawiam, Maciek Antonik
Edu4Industry
Mati667

Re: pomoc w programie VI

Nowszy pisze: Pytanie które wkleiłeś było jednym z zadań w konkursie organizowanym przez NI ostatnio. Termin nadsyłania rozwiązań już minął, więc już nic niestety nie wygrasz. Skoro je jednak masz, to zakładam, że brałeś udział w szkoleniu online, więc jakieś pojęcie masz. Jako pierwsze kroki radziłbym więc:
jednak mam to jako zadanie do zrobienia nawet o tym nie wiedzialem ale dz za podpowiedzi
pozdrawiam
Mati667

pomoc w programie VI

hej
wiem co i jak mniej wiecej na poczatku tylko pozniej nie wiem co zrobic bo jak mam na poczatku liczbe poczatkowa to trzeba ja przyrownac do 10 i -10 a jak mamy inna liczbe to jak to zrobic zeby przechodzilo dalej i wyswietlalo te komunikaty w punkcie 4, a i o co chodzi z pkt. 2 ? bo 5 to musi byc w petli while i tam przycisk stop ;)

z gory dz za pomoc
pozdrawiam
oczekp

Re: pomoc w programie VI

Post autor: oczekp »

tak na szybkości. Ale tak jak kolega Nowszy proponowałbym przejrzenie jeszcze raz prezentacji i przerobienie sobie Fundamentals z Helpa
Załączniki
range.vi
(18.02 KiB) Pobrany 234 razy
ODPOWIEDZ