Witam,
Jestem nowym użytkownikiem tego forum, nie posiadam tez bogatego doświadczenia w LV. Musze stworzyć aplikację ktora będzie s komunikowac się ze sterownikiem wysyłając do niego kolejne 4 bajty (każdy bajt to część rozkazu - 1bajt kod rozkazu ASCI, ,3, oraz 4 bajt to liczby 8 bitowe). Rozkaz ten wykorszytsuje sterownik do sterowania silnikiem. PO wykonanej pracy sterownik odsyla informacje w postacie kolejnych 4 bajtów. Może ktoś z Państwa byłby wstanie mi podpowiedzieć jak to zorbic, w załaczniku przesyłm kawełek kodu. Także pytanie jak zamienic liczbe I8 na string.
Pozdrawaim i dziękuje za pomoc
Wojtek
Silnik krokowy sterowny sterownikiem przez port rs232
Silnik krokowy sterowny sterownikiem przez port rs232
- Załączniki
-
- silnik-nowe.vi
- (47.21 KiB) Pobrany 293 razy
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2010
Re: Silnik krokowy sterowny sterownikiem przez port rs232
Do konwersji I8<->string powinien wystarczyć bloczek z palety string->string/number conversion.
Co do komunikacji PC<->RS232 w zupełności powinny wystarczyć elementy z wybranego przez ciebie przykładu:
-Na początek Otwierasz i konfigurujesz port za pomocą Visa Configure Serial Port.
-wysyłasz dane z Visa Write, odbierasz Visa Read.
-Na koniec komunikacji zamykasz port Visa Close.
Pozostałe bloczki z twojego przykładu nie są w zasadzie niezbędne.
Co do komunikacji PC<->RS232 w zupełności powinny wystarczyć elementy z wybranego przez ciebie przykładu:
-Na początek Otwierasz i konfigurujesz port za pomocą Visa Configure Serial Port.
-wysyłasz dane z Visa Write, odbierasz Visa Read.
-Na koniec komunikacji zamykasz port Visa Close.
Pozostałe bloczki z twojego przykładu nie są w zasadzie niezbędne.
Witaj,
Dzięki za odpowiedz. Udało mi się już połączyć ze sterownikiem i pobrać z niego dane. Niestety napotakłem pewien problem, mianowicie wysyłam do sterownika kod rozkazu skąłdajacy się z czterech bajtów (kolejno) np Q111. Każda litera czy liczba to jeden bajt. Sterwonik łączy się z silnikiem korkowym i powinnen zwrócic informację o stanie silnika. sterwonik oddaj epoczątek kodu rozkazu czyli Q i 1(numer silnika) a pozostale dwie informacje nie są przekazywane na sterwonik z silnika. Używałem już róznego rodzaju spowolnien w celu wydłużenia czasu wysyłanai oraz oczekiwania na odpowiedzi. Możeorietujesz sie jak odebrać daną ze silnika lub jak sprawdzić czy silnik wysłał jakąkolwiek informację zwrotna. Może musze jakoś posterować oczekiwaniami na odbiór danych i wysyłanie danych, gotowościami portu. Nie wiem już sam dlaczego tak się dzieje.... Może masz jakiś pomysł dalczego tak się dzieje.
dzieki za pomoc
wojtek
Dzięki za odpowiedz. Udało mi się już połączyć ze sterownikiem i pobrać z niego dane. Niestety napotakłem pewien problem, mianowicie wysyłam do sterownika kod rozkazu skąłdajacy się z czterech bajtów (kolejno) np Q111. Każda litera czy liczba to jeden bajt. Sterwonik łączy się z silnikiem korkowym i powinnen zwrócic informację o stanie silnika. sterwonik oddaj epoczątek kodu rozkazu czyli Q i 1(numer silnika) a pozostale dwie informacje nie są przekazywane na sterwonik z silnika. Używałem już róznego rodzaju spowolnien w celu wydłużenia czasu wysyłanai oraz oczekiwania na odpowiedzi. Możeorietujesz sie jak odebrać daną ze silnika lub jak sprawdzić czy silnik wysłał jakąkolwiek informację zwrotna. Może musze jakoś posterować oczekiwaniami na odbiór danych i wysyłanie danych, gotowościami portu. Nie wiem już sam dlaczego tak się dzieje.... Może masz jakiś pomysł dalczego tak się dzieje.
dzieki za pomoc
wojtek
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2010
Co do odbierania danych z twojego sterownika, to parametr timeout w konfiguracji portu musi być większy niż czas odpowiedzi sterownika.
Z tego co zrozumiałem z poprzedniego twojego postu to że twój sterownik odsyła wszystko co dostaje z powrotem (Echo?) i nic pyzatym nie mogę wywnioskować o tym jak działa.
Na pewno pomogło by zamieszczenie diagramu Labview .
Z tego co zrozumiałem z poprzedniego twojego postu to że twój sterownik odsyła wszystko co dostaje z powrotem (Echo?) i nic pyzatym nie mogę wywnioskować o tym jak działa.
Na pewno pomogło by zamieszczenie diagramu Labview .