Cześć!
Muszę przeprowadzić pomiar temperatury termoparą typu K w zakresie mniej więcej od 0 do ok.150 stopni Celsjusza z jak największą dokładnością. Pomiar wykonuję przy użyciu multimetru Agilent 34410A, który sterowany jest przez LabView 2009. Jak wiadomo termopara posiada nieliniową charakterystykę temperaturowo-napięciową, co znacznie utrudnia pomiary - a w zasadzie ich poprawną interpretację. Słyszałem jednak, że istnieje jakiś moduł do LabView, który kompensuje właśnie nieliniowość termopary. Szukałem w sieci takiego modułu, ale niestety nie mam za dużo informacji na ten temat - jak się nazywa taki moduł czy jak funkcjonuje - i w związku z tym miałbym prośbę o pomoc w znalezieniu takiego modułu.
Moduł kompensacji nieliniowości termopary typu K
- Nowszy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2011
- Kontakt:
Wejdź do palety Mathematics >> Numeric >> Scaling >> Convert Thermocouple Reading. Wystarczy skorzystać z funkcji przeszukiwania palet 
PS. Cholera, spóźniłem się, Pitol mnie ubiegł ;<

PS. Cholera, spóźniłem się, Pitol mnie ubiegł ;<
Pozdrawiam, Maciek Antonik
Edu4Industry
Edu4Industry
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
jestem szybszy niż support NI 

- Nowszy
- Kontakt:
Pitol, szukmy pracowików, może się zgłosisz jak taki cwaniak jesteś? 

Edu4Industry
Edu4Industry
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Dopiero co zmieniłem pracę a tu znowu mam zmieniać? I to jeszcze w Budapeszcie... dziewczyna mnie nie puści 

- Nowszy
- Kontakt:
Kocha to puści (moja mnie puściła
)

Edu4Industry
Edu4Industry
Re: Moduł kompensacji nieliniowości termopary typu K
CJC Sensor - cold-junction conpensation Sensor; do wyboru: układ scalony albo termistor. Nie da się wykorzystać drugiej termopary jako źródła odniesienia?
CJC Voltage - cold-junction conpensation Voltage; a czy można zamiast napięcia podać mu jakoś temperaturę zimnego końca? - nawiązuje tu do linijki powyżej (chce mierzyć temperaturę zimnego końca inną termoparą odniesienia, którą będzie zanurzona w lodzie z wodą)?
CJC Voltage - cold-junction conpensation Voltage; a czy można zamiast napięcia podać mu jakoś temperaturę zimnego końca? - nawiązuje tu do linijki powyżej (chce mierzyć temperaturę zimnego końca inną termoparą odniesienia, którą będzie zanurzona w lodzie z wodą)?