Witam,
chcialbym uzyskac nastepujaca strukture bazy danych (lewa strona rysunku). Polegaloby to na tym, ze po wyborze konkretnego roku i miesiaca pokazywalaby sie tabela w postaci jak na rysunku (tabele=>dni; kolumny=>godzina, tekst, zdjecie; rekordy=>zbiory odpowiednich danych dla wlasciwych kolumn).
Ogolnie struktury w bazach danych wygladaja jak schemat niebieski na rysunku. W moim przypadku wygladaloby to jak tabele zagniezdzone w tabelach (zielony schemat). Wiem jak wykonac podobnego typu strukture w PHP...niestety w LV zbieram doswiadczenie od niedawna. Czy realizacja takiej struktury jest mozliwa w LabView (posiadam DBCT) - ewentualnie jakie elementy bylyby uzyteczne?
Czy moze podejsc do tematu w inny sposob (moze osoby doswiadczone w budowaniu bazy danych maja lepszy pomysl)?
Architektura bazy danych
- Nowszy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2011
- Kontakt:
Architektura bazy danych
Napisz na początek, z jakiej bazy chcesz korzystać - masz już wybraną jakąś konkretną, czy dopiero się rozglądasz? DBCT to zestaw funkcji komunikujących się z istniejącą bazą danych, więc wszystko zależy od tego, jaką bazę wybierzesz, ale generalnie nie powinno być problemu. Jeśli bazy danych nie masz jeszcze wybranej, to pamiętaj tylko, że musi ona być kompatybilna z OLE DB lub ODBC - jednym z dwóch standardów komunikacji z bazą danych, wtedy już z poziomu LV możesz stworzyć odpowiednią strukturę i nią zarządzać.
Jeśli natomiast nie chcesz korzystać z jakiejś zewnętrznej bazy danych, to musisz skorzystać z jednego z trybów zapisu danych na dysk i 'dorobić' do tego mechanizm obsługi bazy danych. Najprościej byłoby chyba z TDSM-em - tam masz już strukturę plik-grupa kanałów-kanał i właściwości na każdym poziomie. Więcej info tu: http://zone.ni.com/devzone/cda/tut/p/id/3727. Inną opcją byłby Datalog, który jest przystosowany do zapisywania klastrów (czyli mieszania danych różnych typów)
Jeśli natomiast nie chcesz korzystać z jakiejś zewnętrznej bazy danych, to musisz skorzystać z jednego z trybów zapisu danych na dysk i 'dorobić' do tego mechanizm obsługi bazy danych. Najprościej byłoby chyba z TDSM-em - tam masz już strukturę plik-grupa kanałów-kanał i właściwości na każdym poziomie. Więcej info tu: http://zone.ni.com/devzone/cda/tut/p/id/3727. Inną opcją byłby Datalog, który jest przystosowany do zapisywania klastrów (czyli mieszania danych różnych typów)
Pozdrawiam, Maciek Antonik
Edu4Industry
Edu4Industry
Re: Architektura bazy danych
Poki co kozystam z ODBC LabVIEW MSDASQL. Pozniej zamierzam skozystac z czegos innego najprawdopodombiej MySQL. Narazie chcialbym sie nauczyc tworzyc taka strukture jak to wyzej przedstawilem. Poki co umiem w miare tworzyc, dodawac, edytowac: tabele, kolumny, rekordy. Baza w MySQL z ktorej korzystam w PHP wyglada tak:
kolumny np. w tabeli miesiac: m-c, nazwa, r_k
Powiazania pomiedzy tabelami tworzone sa poprzez odwolania do rekordow znajdujacych sie w odpowiednich kolumnach:
Przykladowo tabela "rok" zawiera jedna kolumne "r_k" o rekordzie "2010". Tabela "miesiac" identyfikuje sie z tabela "rok" za pomoca rekordu zawartego w "r_k" itd. z innymi tabelami. Dzieki temu otrzymujemy jakby strukture drzewa. W taki sposob dziala mi to z poziomu PHP. Efekt wizualny i dzialania jaki chcialbym osiagnac przedstawiony jest na rysunku w 1 wiadomosci.
I czas na moje pytania: czy tak to relizowac? czy jest to wykonalne? jesli tak jakie elementy bylyby uzyteczne? czy istnieje inna mozliwosc (byc moze prostsza) realizacji zagadnienia (osoby z wiekszym doswiadczeniem w temacie niz ja moze podchodzily juz do podobnego problemu i poradzily sobie z nim w inny sposob). Wszelkie uwagi i sugestie sa bardzo mile widziane. Rowniez konstruktywna krytyka:)
Dziekuje za odnosnik do strony ktory postaram sie jutro przejrzec.
tabele to: rok, miesiac , dzien, zdjeciakolumny np. w tabeli miesiac: m-c, nazwa, r_k
Powiazania pomiedzy tabelami tworzone sa poprzez odwolania do rekordow znajdujacych sie w odpowiednich kolumnach:
Przykladowo tabela "rok" zawiera jedna kolumne "r_k" o rekordzie "2010". Tabela "miesiac" identyfikuje sie z tabela "rok" za pomoca rekordu zawartego w "r_k" itd. z innymi tabelami. Dzieki temu otrzymujemy jakby strukture drzewa. W taki sposob dziala mi to z poziomu PHP. Efekt wizualny i dzialania jaki chcialbym osiagnac przedstawiony jest na rysunku w 1 wiadomosci.
I czas na moje pytania: czy tak to relizowac? czy jest to wykonalne? jesli tak jakie elementy bylyby uzyteczne? czy istnieje inna mozliwosc (byc moze prostsza) realizacji zagadnienia (osoby z wiekszym doswiadczeniem w temacie niz ja moze podchodzily juz do podobnego problemu i poradzily sobie z nim w inny sposob). Wszelkie uwagi i sugestie sa bardzo mile widziane. Rowniez konstruktywna krytyka:)
Dziekuje za odnosnik do strony ktory postaram sie jutro przejrzec.