Blad przy pomiarze roznicy fazy. POMOCY

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
new_
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

Post autor: new_ »

Prosze o sprawdzenie programu czy liczy dobrze roznice w fazie miedzy dwoma sygnalami. Bo:

1. Ustawiajac faze pierwszego sygnalu na 3 stopnie , a faze drugiego sygnalu na 13 stopni , powinismy otzrzymac 10 stopni roznicy, czy moze sie myle??
Załączniki
pomiar roznicy fazy.vi
(235.87 KiB) Pobrany 258 razy
panel tylni.JPG
panel przedni.JPG
Nigdy nie wie sie wszystkiego ;)
Awatar użytkownika
smiga
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019

Post autor: smiga »

Myślę, że jest tu pewien błąd w podejściu. Pomiaru fazy dokonujesz po przejściu przez FFT czyli w dziedzinie częstotliwości. Pytanie więc jakiego prążka fazę mierzymy.
Być może się mylę i te VI'e powinny działać w tej konfiguracji wskazując oczekiwane przez Ciebie wyniki ... ale nie działają i jakiś jest tego powód.
Przy ustawieniu w obu przebiegach fazy na tą samą wartość powinien wynik być 0, ale w każdej innej konfiguracji to się rozjedzie.

Ja bym został w dziedzinie czasu i badał przesunięcia fazowe odejmując wyniki fazy z bloczka Tone Measurements (też VI expres) dla każdego z przebiegów.

...chyba, że ktoś ma jakiś lepszy pomysł...
__ Arkadiusz Śmigielski, tel. 662 01 01 74___
ObrazekObrazekObrazek
Pomogłem ... postaw kawę: https://buycoffee.to/smiga
Awatar użytkownika
spec.kolombo
Wersja środowiska: LabVIEW 2009
Kontakt:

Re: Blad przy pomiarze roznicy fazy. POMOCY

Post autor: spec.kolombo »

Generalnie rozwiązanie new_ działa, ale przy szczególnych warunkach (np. domyślnych) próbkowania i liczby próbek (dziwne...myślę że trzeba by się głębiej przyjrzeć bloczkowi "dual channel spectral meas.."). Ale tak jak kolega Śmiga zauważył bloczek Tone measurement działa bezbłędnie. Tylko nie rób oddzielnego bloczku "tone meas" aby przeliczać na stopnie/radiany bo to marnotrawstwo zasobów! Na to przeliczenie jest prosty wzór http://pl.wikipedia.org/wiki/Radian

zresztą... patrz obrazek:
Załączniki
faza.png
Lepiej być bogatym i zdrowym, niż biednym i chorym.
Spec Kolombo
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Re: Blad przy pomiarze roznicy fazy. POMOCY

Post autor: jogurt_owocowy »

Temat był już poruszany kilka razy. Tak na szybko znalazłem tutaj i tutaj.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ