Prosze o sprawdzenie programu czy liczy dobrze roznice w fazie miedzy dwoma sygnalami. Bo:
1. Ustawiajac faze pierwszego sygnalu na 3 stopnie , a faze drugiego sygnalu na 13 stopni , powinismy otzrzymac 10 stopni roznicy, czy moze sie myle??
Blad przy pomiarze roznicy fazy. POMOCY
- Załączniki
-
- pomiar roznicy fazy.vi
- (235.87 KiB) Pobrany 258 razy
Nigdy nie wie sie wszystkiego ;)
- smiga
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Myślę, że jest tu pewien błąd w podejściu. Pomiaru fazy dokonujesz po przejściu przez FFT czyli w dziedzinie częstotliwości. Pytanie więc jakiego prążka fazę mierzymy.
Być może się mylę i te VI'e powinny działać w tej konfiguracji wskazując oczekiwane przez Ciebie wyniki ... ale nie działają i jakiś jest tego powód.
Przy ustawieniu w obu przebiegach fazy na tą samą wartość powinien wynik być 0, ale w każdej innej konfiguracji to się rozjedzie.
Ja bym został w dziedzinie czasu i badał przesunięcia fazowe odejmując wyniki fazy z bloczka Tone Measurements (też VI expres) dla każdego z przebiegów.
...chyba, że ktoś ma jakiś lepszy pomysł...
Być może się mylę i te VI'e powinny działać w tej konfiguracji wskazując oczekiwane przez Ciebie wyniki ... ale nie działają i jakiś jest tego powód.
Przy ustawieniu w obu przebiegach fazy na tą samą wartość powinien wynik być 0, ale w każdej innej konfiguracji to się rozjedzie.
Ja bym został w dziedzinie czasu i badał przesunięcia fazowe odejmując wyniki fazy z bloczka Tone Measurements (też VI expres) dla każdego z przebiegów.
...chyba, że ktoś ma jakiś lepszy pomysł...
- spec.kolombo
- Wersja środowiska: LabVIEW 2009
- Kontakt:
Re: Blad przy pomiarze roznicy fazy. POMOCY
Generalnie rozwiązanie new_ działa, ale przy szczególnych warunkach (np. domyślnych) próbkowania i liczby próbek (dziwne...myślę że trzeba by się głębiej przyjrzeć bloczkowi "dual channel spectral meas.."). Ale tak jak kolega Śmiga zauważył bloczek Tone measurement działa bezbłędnie. Tylko nie rób oddzielnego bloczku "tone meas" aby przeliczać na stopnie/radiany bo to marnotrawstwo zasobów! Na to przeliczenie jest prosty wzór http://pl.wikipedia.org/wiki/Radian
zresztą... patrz obrazek:
zresztą... patrz obrazek:
Lepiej być bogatym i zdrowym, niż biednym i chorym.
Spec Kolombo
Spec Kolombo
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015