sterowanie w labview

Tematy związane z LabVIEW pracującym w czasie rzeczywistym.
r_walker
Wersja środowiska: LabVIEW 8.5

sterowanie w labview

Post autor: r_walker »

Mam takie zadanie: na podstawie wskazań przepływomierza stworzyć sterowanie falownikiem odpowiedzialnym za pracę pompy. Jak to zrobić?
Awatar użytkownika
Nowszy
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Kontakt:

sterowanie w labview

Post autor: Nowszy »

Napisz nam coś więcej - w jaki sposób pobierasz dane z przepływomierza, jak chcesz sterować falownikiem, jaki algorytm ma decydować o wysterowaniu falownika (PID na przykład?). Masz już jakiś konkretny sprzęt, na którym będziesz pracować?
Pozdrawiam, Maciek Antonik
Edu4Industry
falownik

Re: sterowanie w labview

Post autor: falownik »

Zadanie polega najprawdopodobniej na stworzeniu sterowania falownikiem za pomocą PiD na podstawie wskazań przepływomierza tak jak napisał kolega wyżej. Dodam tylko że zawór ma się otwierać lub domykać sam (nie może się całkowicie zamknąć - musi być przepływ) ćwiczenie nie zostało dokładnie wyjaśnione.. poproszę jeszcze w miarę możliwości o wyjaśnienie PiD.. wrzucam też podany przez prowadzącego schemat.

[img=http://img693.imageshack.us/img693/2841/lab.th.jpg]
r_walker

Re: sterowanie w labview

Post autor: r_walker »

z tego co się dowiedziałem należy zrobić sterowanie w PID falownikiem lub zaworem (sterowanie można wykonać w dwóch wersjach; ja wolę falownik) na podstawie wskazań przepływomierza. przepływomierz daje sygnał 0.004A do 0.02A; taki sam sygnał dajemy na falownik. Zadanie to utrzymanie stałego, zadanego przepływu. schemat instalacji umieścił uzytkownik o nicku falownik.
ODPOWIEDZ