NI-VISA z LV 6.1 pod Vistą

Wszelkie sprawy związane z LabVIEW i komunikacją ze sprzętem. Problemy i ciekawe rozwiązania.
Awatar użytkownika
Agrest
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

Post autor: Agrest »

Witam,
Mój uczelniany LV 6.1 działał bez problemu pod Windows 2000 i XP. Po zmianie notebooka zainstalowałem go pod Vistą i nie widzę seriala spod LV. W Windowsie serial (a właściwie przejściówka) jest skonfigurowany poprawnie i w innych aplikacjach działa, więc problem jest związany z LV. MAX mówi, że: "visa32.dll could not be loaded". Reinstalacja NIvisa26 nie pomogła.
Jest jakiś sposób na obejście problemu, czy LV 6.1 pod Vistą już nie pójdzie?
PozdrA
Awatar użytkownika
coolfon
Kontakt:

Post autor: coolfon »

Szczerze się przyznaję że nie wiem jaka może być tego przyczyna, ale może pomogłaby instalacja nowszych sterowników VISA? Np tych:

http://joule.ni.com/nidu/cds/view/p/id/831/lang/en
Awatar użytkownika
Agrest

Aha. W takim razie rozumiem, że wersja sterowników VISA nie jest powiązana z wersją samego LV i przez instalację nowszych sterów nie złamię licencji?
To sobie po prostu ściągnę najnowsze 4.5 Lekki problem tylko w tym, że ważą 1/3 mojego limitu na iPlusie :)
PozdrA
Awatar użytkownika
Agrest

Niestety, "Unsupported version of National Instruments system component detected". Nawet przy NI-VISA 4.1 a wygląda, że to najstarsze stery obsługujące Vistę. A więc bye-bye Vista :( Chyba, że ktoś z Kolegów zna lekarstwo.
PozdrA
Awatar użytkownika
Cuspy1
Kontakt:

Post autor: Cuspy1 »

Witam,

Podobno istnieje rozwiązanie, niestety osobiście go nie sprawdziłem bo z błędem się nie spotkałem.
Wygląda na to, że masz zainstalowany jakiś komponent NI, który z Vistą się gryzie. Musisz wszystko odinstalować i uruchomić Vista cleanup utility.

Informacje te wygrzebałem ze strony ni.com i jeszcze raz podkreślam, że sam z nich nigdy nie korzystałem. Poniżej znajduje się link do całego tematu.

http://digital.ni.com/public.nsf/allkb/ ... enDocument

Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
Agrest

Obawiam się, że problem w tym, że nie znajdę NI-VISA które będą współpracowały z jednej strony z Vistą, a z drugiej strony z LV 6.1
Nie mam nowszego LV, więc na razie szukam wiedzy jak na laptopie z Vistą doinstalować w2k. Ale to już inne forum...
PozdrA
ODPOWIEDZ