Cześć,
w dostępnych wykresach x-y oś x-owa jest bardzo cienka i jasnoszara.
Co widać na załączonym rysunku.
I teraz pytanie:
czy da się tę oś pogrubić, albo przynajmniej trochę przyciemnić?
Tak jak jest w tej chwili nie jest do końca dobrze, gdyż w publikacjach nie wygląda to zbyt ładnie i ludzie wzbraniają się przed stosowaniem wykresów z labview.
Szukałem w różnych opcjach, menu i property node, ale nie znalazłem niczego co byłoby mi pomocne...
Pozdrawiam
Fajfi
osie wykresu
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Re: osie wykresu
Tylko kontrolka na panelu pełni trochę inną funkcję: ma stanowić realistyczną część interfejsu przyrządu, niekoniecznie dobrze wyglądając w druku.
Do tworzenia prostych wykresów możesz wykorzystać opcję Export Simplified Image dostępną w menu kontekstowym kontrolki (a programowo - poprzez Invoke Node -> Export Image).
Jeśli chcesz coś bardziej skomplikowanego, to masz całą gamę (bogatych w opcje) funkcji do rysowania w kategorii Graphics & Sound -> Picture Plots.
Od dawna zastanawiałem się czemu one w zasadzie służą, więc może właśnie po to ]
Do tworzenia prostych wykresów możesz wykorzystać opcję Export Simplified Image dostępną w menu kontekstowym kontrolki (a programowo - poprzez Invoke Node -> Export Image).
Jeśli chcesz coś bardziej skomplikowanego, to masz całą gamę (bogatych w opcje) funkcji do rysowania w kategorii Graphics & Sound -> Picture Plots.
Od dawna zastanawiałem się czemu one w zasadzie służą, więc może właśnie po to ]
- fajfi
- Wersja środowiska: LabVIEW 2010
Pełna zgoda. Również dla mnie wygląd kontrolek nie gra większej roli. Chodziło jednak o poczucie estetyki moich koleżanek...jogurt_owocowy pisze:Tylko kontrolka na panelu pełni trochę inną funkcję: ma stanowić realistyczną część interfejsu przyrządu, niekoniecznie dobrze wyglądając w druku.
Pobawiłem się trochę funkcjami "picture plots". Istotnie można otrzymać całkiem sympatyczne efekty, może nawet uzyskać to co chciałem, jednak wymagałoby to mnóstwa dłubaniny.
Zaś zaproponowane przez Ciebie programowe "export image" jest absolutnie genialne (mimo, a może dzięki jego prostocie). O coś takiego właśnie chodziło. Mam nadzieję, że koleżanki podzielą mój entuzjazm.
Dziękuję i pozdrawiam
Fajfi
P.S. W kontekście "export image", też zacząłem się zastanawiać po co w ogóle wprowadzono "picture plots"...
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Tu akurat odpowiedź jest dość prosta: funkcje z kategorii Picture Plots umożliwiają daleko bardziej precyzyjną kontrolę wyglądu wykresu (kosztem skomplikowania użycia). Z kolei eksport obrazka mógłby mieć kilka dodatkowych opcji np. możliwość użycia różnych kolorów dla różnych elementów wykresu.W kontekście "export image", też zacząłem się zastanawiać po co w ogóle wprowadzono "picture plots"