zaimportowanie pomiarów z lvm

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Hruodberaht
Wersja środowiska: LabVIEW 2010
Kontakt:

Post autor: Hruodberaht »

Witam wszystkich.

Mój problem jest następujący: muszę zaimportować pomiary z pliku lvm i przedstawić je w formie wykresu XY. Przejrzałem kilka przykładów w LV, forum (1 przypadek wyglądał obiecująco, ale niestety nie pomógł; modyfikacje, które mogłem wymyślić na moim poziomie zaawansowania (10 cm powyżej dna) też się nie sprawdziły), pokontemplowałem problem i nie mam na to pomysłu. Załączam przykładowy plik. Zmieniłem mu rozszerzenie z .lvm na .txt. Jest to jedyny plik, który można załączyć (stworzony przypadkowo, przy błędnym pomiarze) - wszystkie inne mają około 270 MB.

Dziękuję bardzo za pomoc.
sliski

Re: zaimportowanie pomiarów z lvm

Post autor: sliski »

Witam,

Ten plik zawiera pomiary dopisywane do pliku. Za kazdym razem liczba sampli zwiekszana byla co 1. Pierwszy segment zawieral 1 kolejny 2, kolejny 3 itd. Prametr "Samples" w tym pliku ma natomiast wartosc 2 i tyle jest odczytywanych probek.
Na szybko wymysliem takie rozwiazania:
- na sztywno zadac liczbe probek do odczytywania (w Expresie do odczytywania lvm )
- zmienic wartosc Samples recznie w pliku lvm na wieksza
- programowo zmienic wartosc Samples w pliku lvm
- zrezygnowac z zapisywania naglowka do pliku lvm
- zrezygnowac z tego Expresa do odczytu i potraktowac plik lvm jak zwykly plik typu spreadsheet.

Jak otrzymasz na wyjsciu macierz 2D to pozostaje zamienic ja na Claster dwoch macierzy 1D, pierwsza macierz z X druga z Y i z tym prosto na wyswietlacz XY.

Pozdrawiam
sliski
Hruodberaht
Wersja środowiska: LabVIEW 2010
Kontakt:

Re: zaimportowanie pomiarów z lvm

Post autor: Hruodberaht »

Wielkie dzięki:).
Dopiero wczoraj znalazłem czas, żeby wrócić do problemu i pomysł był trafiony. Niestety jednego chyba nie przeskoczę: braku pamięci, by załadować odpowiednią ilość próbek.
Cóż, trzeba było krzyczeć, że pomiar co 10ms to przesada.
Jeszcze raz dzięki i klikam w ocenę + obok.
Ostatnio zmieniony 25 mar 2009 21:16 przez Hruodberaht, łącznie zmieniany 1 raz.
sliski

Post autor: sliski »

Dzieki za ocene. 270MB to bedzie ok 30 mln punktow. Jezeli pomiary juz skonczone to pliki mozna przekonwertowac i zapisac do nowego pliku np. co dziesiaty, setny pomiar?
Duzy plik mozesz czytac porcjami i przetwarzac tylko niewielkie bloki np. po 10000-100000 pomiarow. Natomiast 30 mln punktow na slabym komputerze nie wyswietlisz jednoczesnie na XYGraph, to fakt.

Pozdrawiam
sliski
ODPOWIEDZ