Właściwości wykresu
- fajfi
- Wersja środowiska: LabVIEW 2010
Właściwości wykresu
Cześć,
mam następujący problem:
Napisałem program, który mierzy napięcie w zależności od kąta (mniejsza o szczegóły), i jednocześnie rysuje tę zależność na wykresie.
Wygląda to bardzo elegancko.
Chciałbym na tym samym wykresie dołączyć przebieg krzywej teoretycznej.
Mogę to zrobić dopiero po dokonaniu pomiarów, gdyż zanim podstawię wartości do wzoru teoretycznego, to pewien parametr muszę odczytać z krzywej doświadczalnej. Chciałbym porównać krzywą doświadczalną i teoretyczną na jednym wykresie.
Wiem jak sobie poradzić z rysowaniem dwóch przebiegów jednocześnie, niestety nie mam pojęcia jak dorysować drugą krzywą, gdy pierwsza już jest narysowana. Chciałbym aby następnie obie były widoczne.
Czy da się to zrobić i jak?
Patrzyłem w przykładach, ale znalazłem jedynie rysowanie kilku zależności jednocześnie.
Pozdrawiam
Fajfi
mam następujący problem:
Napisałem program, który mierzy napięcie w zależności od kąta (mniejsza o szczegóły), i jednocześnie rysuje tę zależność na wykresie.
Wygląda to bardzo elegancko.
Chciałbym na tym samym wykresie dołączyć przebieg krzywej teoretycznej.
Mogę to zrobić dopiero po dokonaniu pomiarów, gdyż zanim podstawię wartości do wzoru teoretycznego, to pewien parametr muszę odczytać z krzywej doświadczalnej. Chciałbym porównać krzywą doświadczalną i teoretyczną na jednym wykresie.
Wiem jak sobie poradzić z rysowaniem dwóch przebiegów jednocześnie, niestety nie mam pojęcia jak dorysować drugą krzywą, gdy pierwsza już jest narysowana. Chciałbym aby następnie obie były widoczne.
Czy da się to zrobić i jak?
Patrzyłem w przykładach, ale znalazłem jedynie rysowanie kilku zależności jednocześnie.
Pozdrawiam
Fajfi
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Re: Właściwości wykresu
Hej.
Może odczytaj pierwszą krzywą i narysuj ją jeszcze raz razem z nową.Wiem jak sobie poradzić z rysowaniem dwóch przebiegów jednocześnie, niestety nie mam pojęcia jak dorysować drugą krzywą, gdy pierwsza już jest narysowana.
- fajfi
Cześć
Z tego co rozumiem, to mam przekazać tę krzywą do innego okna wykresowego? Jednak chciałbym uniknąć tworzenia dodatkowych okienek... Pozdrawiam FajfiMoże odczytaj pierwszą krzywą i narysuj ją jeszcze raz razem z nową.
Ostatnio zmieniony 18 lip 2008 21:41 przez fajfi, łącznie zmieniany 1 raz.
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Pokaż swój program.
- fajfi
Cześć,
samego programu nie mogę pokazać, bo nie mam go na tym komputerze, ale załączam symulację, która wiernie oddaje mój problem.
W pętli zrobiłem symulację moich pomiarów
wraz z wykresem w czasie rzeczywistym.
Po narysowaniu wykresu chciałbym
znaleźć maksymalną wartość
napięcia (U zero)
(to akurat ważne, żeby była maksymalna, raczej nie mogę sobie pozwolić na wzięcie wartości przy kącie = 0)
i w tym samym okienku,
w którym jest wykres z pomiarów
narysować krzywą teoretyczną
U = U zero cos^2 alfa,
aby pokazać, że krzywa pomiarowa dość dobrze pokrywa się z teoretyczną.
Pozdrawiam
Fajfi
samego programu nie mogę pokazać, bo nie mam go na tym komputerze, ale załączam symulację, która wiernie oddaje mój problem.
W pętli zrobiłem symulację moich pomiarów
wraz z wykresem w czasie rzeczywistym.
Po narysowaniu wykresu chciałbym
znaleźć maksymalną wartość
napięcia (U zero)
(to akurat ważne, żeby była maksymalna, raczej nie mogę sobie pozwolić na wzięcie wartości przy kącie = 0)
i w tym samym okienku,
w którym jest wykres z pomiarów
narysować krzywą teoretyczną
U = U zero cos^2 alfa,
aby pokazać, że krzywa pomiarowa dość dobrze pokrywa się z teoretyczną.
Pozdrawiam
Fajfi
Ostatnio zmieniony 19 lip 2008 17:06 przez fajfi, łącznie zmieniany 1 raz.
Hej
Ja zrobiłbym to najszypciej poprzez dodanie jednego rejestru przesuwnego, który przechowywałby największą wygenerowaną wartość U z wykresu po każdej iteracji. Załączam pliczek. Ale... jeśli twoja wartość będzie spadała poniżej 0 to musisz również monitorować minimalną wartość wygenerowaną przez wykres - możesz w ten sam sposób.
Ja zrobiłbym to najszypciej poprzez dodanie jednego rejestru przesuwnego, który przechowywałby największą wygenerowaną wartość U z wykresu po każdej iteracji. Załączam pliczek. Ale... jeśli twoja wartość będzie spadała poniżej 0 to musisz również monitorować minimalną wartość wygenerowaną przez wykres - możesz w ten sam sposób.
- fajfi
Cześć,
Dziękuję za odpowiedź.
W moim prawdziwym pomiarze wartość nigdy nie spada poniżej 0.
Mam małą prośbę - czy mógłbyś ten plik wysłać w wersji LV8.0, bo nie mogę odczytać, tego, który załączyłeś.
Pozdrawiam
Fajfi
Dziękuję za odpowiedź.
W moim prawdziwym pomiarze wartość nigdy nie spada poniżej 0.
Mam małą prośbę - czy mógłbyś ten plik wysłać w wersji LV8.0, bo nie mogę odczytać, tego, który załączyłeś.
Pozdrawiam
Fajfi
- fajfi
Cześć!
Uruchomiłem w końcu ten plik. Owszem, maksimum znajduje prawidłowo, ale to nie była moja główna bolączka.
Najważniejsze, to jak zrobić, żeby po narysowaniu wykresu z pomiarami, na jego tle pojawił się drugi wykres, tym razem teoretyczny.
Pozdrawiam
Fajfi
Uruchomiłem w końcu ten plik. Owszem, maksimum znajduje prawidłowo, ale to nie była moja główna bolączka.
Najważniejsze, to jak zrobić, żeby po narysowaniu wykresu z pomiarami, na jego tle pojawił się drugi wykres, tym razem teoretyczny.
Pozdrawiam
Fajfi
- fajfi
Już prawie mam to o co mi chodziło, ale wciąż nie wiem jak pozbyć się drugiego okienka wykresowego.
Na wszelki wypadek załączam nową symulację.
Krótko mówiąć chciałbym, aby to co pojawia się w drugim oknie pojawiło się w pierwszym, po wykonaniu pomiarów.
Pozdrawiam
Fajfi
Na wszelki wypadek załączam nową symulację.
Krótko mówiąć chciałbym, aby to co pojawia się w drugim oknie pojawiło się w pierwszym, po wykonaniu pomiarów.
Pozdrawiam
Fajfi
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2009
Proponuję jak w załączniku
Podczas generowania krzywej pomiarowej do kontrolki leci druga, pusta krzywa, a potem można ją podmienić na co się chce.
Podczas generowania krzywej pomiarowej do kontrolki leci druga, pusta krzywa, a potem można ją podmienić na co się chce.
- fajfi
Właściwości wykresu
Dziękuję, właśnie o to chodziło!
Widzę, że byłem blisko; próbowałem skorzystać ze zmiennej lokalnej.
A o co właściwie chodzi z tym "Property Node" - czy to też działa jak zmienna lokalna, w tym przypadku przenosząca wartość?
Pytam, ponieważ z załączonych w "find examples" przykładów niewiele mogę na ten temat wyczytać, a raczej zrozumieć.
A tak przy okazji: do czego najogólniej mówiąc służą "invoke node"?
Pozdrawiam
Fajfi
Widzę, że byłem blisko; próbowałem skorzystać ze zmiennej lokalnej.
A o co właściwie chodzi z tym "Property Node" - czy to też działa jak zmienna lokalna, w tym przypadku przenosząca wartość?
Pytam, ponieważ z załączonych w "find examples" przykładów niewiele mogę na ten temat wyczytać, a raczej zrozumieć.
A tak przy okazji: do czego najogólniej mówiąc służą "invoke node"?
Pozdrawiam
Fajfi
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2009
Właściwości wykresu
Zmienna lokalna też działa. Za pomocą Property Node można w czasie działania programu dowolnie zmieniać i odczytywać różne parametry kontrolek (a także innych obiektów środowiska) i to często w większym zakresie niż jest to możliwe podczas edycji Front Panelu. Akurat właściwość o nazwie Value działa z grubsza jak zmienna lokalna, ale jest też wiele innych ciekawych własności - możesz np. podczas rysowania zmieniać kolor linii na wykresie.
Poprzez Invoke Node można wywoływać metody tych samych obiektów, czyli zwykle operacje, które są bardziej skomplikowane niż reakcja na zmianę jednego parametru.
Poprzez Invoke Node można wywoływać metody tych samych obiektów, czyli zwykle operacje, które są bardziej skomplikowane niż reakcja na zmianę jednego parametru.