Witam
Mam pytanie czy jednorazowe pobranie z pliku tekstowego tablicy o wymiarach: 800 - wierszy, 7500 - kolumn może być niemożliwe na komputerze który dysponuje pamięcią podręczna 128 MB ( SYSTEM XP, lABVIEW 8.2). Moje pytanie wynika z faktu że zapisuje pomiary ze stanowiska do jednego pliku tekstowego (wszystkie muszą być zapisane w jednym), dlatego zastanawiam się, czy gdy będę chciał pobrać tak duża tablice, nie okaże się że systemowi braknie zasobów. Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, ale wydaje mi się że aplikacja otwierając plik ładuje go do bufora alokowanego w pamięci podręcznej, jeśli się mylę proszę o sprostowanie.
Zastanawiam się również czy gdy systemowi nie starczy pamięci podręcznej wykorzysta dysk twardy co sie objawi jedynie na dłuższym do niej dostępie, jednak aplikacja będzie odczytywała plik z pomiarami.
Pozdrawiam
CHRISTOPCHER
Pobieranie z pliku tekstowego dużej tablicy
-
Ostatnio zmieniony 05 sty 2008 01:25 przez CHRISTOPCHER, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
- Kontakt:
Witam
System będzie "mulił" ze względu na częste odwołania do pliku wymiany. Jeśli wielkość tego pliku będzie za mała, to na pewno braknie zasobów.
Zastanawiam się tylko czy jest sens przetwarzać tak duży plik przy tak małych zasobach (małych szybkich zasobach). Powinno działać, ale szybkość pracy nie będzie powalająca.
bogdani
System będzie "mulił" ze względu na częste odwołania do pliku wymiany. Jeśli wielkość tego pliku będzie za mała, to na pewno braknie zasobów.
Zastanawiam się tylko czy jest sens przetwarzać tak duży plik przy tak małych zasobach (małych szybkich zasobach). Powinno działać, ale szybkość pracy nie będzie powalająca.
bogdani