Problem: Labview 8.0 wersja ewaluacyjna...

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
lukasz.s
Kontakt:

Post autor: lukasz.s »

Witam,

to mój pierwszy post na tym forum, więc chciałbym Wszystkich przywitać i jednocześnie prosić o pomoc...

Dopiero rozpoczynam przygodę z LabView, zainstalowałem wersję ewaluacyjną 8.0 z tej książki napisanej po angielsku, która jest tutaj niejednokrotnie polecana jako jedna z najlepszych (przepraszam, ale nie mam jej teraz przed sobą).

Chciałbym się połączyć z realną kartą RT-DAC podłączoną do komputera, jednakże nigdzie w programie nie mogę znaleźć opcji Measurement Explorer. Czy może trzeba coś pobrać i zainstalować?

Dziękuję i przepraszam, jeżeli pytanie jest trywialne.

Łukasz.
bogdani
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Kontakt:

Post autor: bogdani »

Witaj na forum
Czy chodzi ci o Measurement & Automation Explorer ? To jest osobny program, w którym możemy nadzorować i konfigurować podłączony sprzęt firmy National Instruments.
Możesz go wywołać na dwa sposoby: - w LabVIEW menu Tools >> Measurement & Automation Explorer ... - menu Start >> Programy >> National Instruments >> Measurement & Automation
bogdani
Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.

Obrazek Obrazek Obrazek
lukasz.s
Kontakt:

Re: Problem: Labview 8.0 wersja ewaluacyjna...

Post autor: lukasz.s »

bogdani pisze:Czy chodzi ci o Measurement & Automation Explorer ? Możesz go wywołać na dwa sposoby: - w LabVIEW menu Tools >> Measurement & Automation Explorer ... - menu Start >> Programy >> National Instruments >> Measurement & Automation
Witaj,
Tak dokładnie, chodzi mi o program Measurement & Automation Explorer. Przeczytałem już wcześniej, w książce, w jaki sposób mogę uruchomić ten program. Przy instalacji zaznaczyłem praktycznie wszystkie opcje, poza driverami (bo żądało dodatkowej płyty CD-ROM). Niestety w menu Tools, ani też poprzez Start... nie mam nigdzie do wyboru tej opcji.
Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Silver0000
Wersja środowiska: LabVIEW 8.0

Post autor: Silver0000 »

Witaj... Obawiam się, że będziesz właśnie potrzebował tej płyty z driverami. Aczkolwiek do Twojej karty powinna być dołączona płytka, na której oprócz sterowników znajduje się Measurement & Automation Explorer. Nie znam Twojej karty pomiarowej, ale w przypadku mojej (DAQ6009) miałem taką płytkę, na której były sterowniki do karty i M&AE wersji 4.0. Moim zdaniem problem jest w tym, że nie zainstalowałeś tego. Pozdrawiam...
Ostatnio zmieniony 03 gru 2007 10:10 przez Silver0000, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ