Jak uczynić obiekt numeric widoczy w kilku zakładkach?
Witam
Mam następujący problem. W tworzonym programie umieściłem komponent zakładki - Tabs ( nie pamiętam dokładnej nazwy, a na tym komputerze nie mam zainstalowanego lv ) Korzystam z lv8.0.1. W zalezności od czegoś tam, aktywnych jest od dwóch do ośmiu zakładek. Na każdej z nich znajdują się te same elementy, czyli pola numeryczne, tekstowe i inne.
Jak zrobić, aby jeden tylko zestaw tych elementów był widoczny na każdej zakładce? W chwili obecnej dany zestaw jest związany z jedną zakładką.
To jest podstawowy problem.
W momencie zmiany zakładki dane numeryczne z pól umieszczonych na aktualnej będą zapisywane do tablicy, a dane związane z nowo otwieraną zostaną odczytane z tablicy i wpisane do pol. Z tym powinienem sobie poradzić.
Dziękuję za zainteresowanie
Pozdrawiam. Paweł
Mam następujący problem. W tworzonym programie umieściłem komponent zakładki - Tabs ( nie pamiętam dokładnej nazwy, a na tym komputerze nie mam zainstalowanego lv ) Korzystam z lv8.0.1. W zalezności od czegoś tam, aktywnych jest od dwóch do ośmiu zakładek. Na każdej z nich znajdują się te same elementy, czyli pola numeryczne, tekstowe i inne.
Jak zrobić, aby jeden tylko zestaw tych elementów był widoczny na każdej zakładce? W chwili obecnej dany zestaw jest związany z jedną zakładką.
To jest podstawowy problem.
W momencie zmiany zakładki dane numeryczne z pól umieszczonych na aktualnej będą zapisywane do tablicy, a dane związane z nowo otwieraną zostaną odczytane z tablicy i wpisane do pol. Z tym powinienem sobie poradzić.
Dziękuję za zainteresowanie
Pozdrawiam. Paweł
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Re: Jak uczynić obiekt numeric widoczy w kilku zakładkach?
No tak właśnie działa Tab Control. Służy głównie do organizacji kontrolek na panelu.
Dlaczego tu używasz zakładek? Albo inaczej: opisz funkcjonalność jaką chciałbyś uzyskać.
Dlaczego tu używasz zakładek? Albo inaczej: opisz funkcjonalność jaką chciałbyś uzyskać.
No tak ja wiem że TabCtrl tak działa. I właśnie chce z tym powalczyć.
moim celem jest jedynie zmniejszenie ilości obiektów numeric i im podobnych w projekcie. Tak jak napisałem powyżej, w każdej zakładce rozkład obiektów wygląda identycznie. Różnica polega na tym, związane są różnymi urządzeniami. Program przed wyświetleniem zakładek sprawdza podpięte urządzenia i w zależności od ich ilości wyświetla odpowiednią ilość zakładek ( max 8 ).
chciałbym, aby obiekty numeric istniały niejako ponad zakładką, aby nie były związane z żadną z nich. Chodzi mi jedynie o oszczędność w ilości wykorzystanych obiektów.
Nie wiem czy ta filozofia jest właściwa dla lv, ale..:]
moim celem jest jedynie zmniejszenie ilości obiektów numeric i im podobnych w projekcie. Tak jak napisałem powyżej, w każdej zakładce rozkład obiektów wygląda identycznie. Różnica polega na tym, związane są różnymi urządzeniami. Program przed wyświetleniem zakładek sprawdza podpięte urządzenia i w zależności od ich ilości wyświetla odpowiednią ilość zakładek ( max 8 ).
chciałbym, aby obiekty numeric istniały niejako ponad zakładką, aby nie były związane z żadną z nich. Chodzi mi jedynie o oszczędność w ilości wykorzystanych obiektów.
Nie wiem czy ta filozofia jest właściwa dla lv, ale..:]
-
- Administrator
- Kontakt:
To może zamiast zakładek pobaw się własnościami obiektów związanymi z ich widocznością na ekranie.
Zamiast zakładek będzie przyciski i po wybraniu któregoś z nich będziesz ukrywał jedne obiekty i pokazywał inne obiekty.
bogdani
Zamiast zakładek będzie przyciski i po wybraniu któregoś z nich będziesz ukrywał jedne obiekty i pokazywał inne obiekty.
bogdani
- jogurt_owocowy
Proponowałbym tak:
Program sprawdza podpięte urządzenia i w zależności od ich ilości...
Pozdrawiam ]
Program sprawdza podpięte urządzenia i w zależności od ich ilości...
- Wpisuje listę urządzeń do Menu Ring
- Ustawia odpowiednią ilość przycisków w Radio Button (niekoniecznie musi on mieć windowsowy styl; równie dobrze mogą to być przyciski Boolean) - Tu nie jestem pewien czy to się da zrobić jak vi hula. Poprawcie mnie, jeśli tak nie jest.
- pewnie jeszcze kilka innych możliwości
Pozdrawiam ]
Dzięki za szybkie odpowiedzi. Napisze Wam jak zrobię... ale dopiero jak zrobię:]
Tymczasem pozdrawiam
Tymczasem pozdrawiam
No więc udało się. Całkiem przypadkowo okazało się, że mozna wykonać to tak, jak sobie tego zażyczyłem. Wystarczyło zrobić co następuje:
Umieścić jakiś obiekt ( np. wskaźnik numeric ) poza obszarem obiektu Tabs
Następnie zaznaczyć umieszczony obiekt myszką i przesunąć go wykorzystując do tego strzałki klawiatury. Po wykonaniu tych operacji obiekt stał się widoczny w każdej zakładce, nie był związany z żadną z nich.
co ciekawe jeżeli już umieścimy go nad Tabs i przesuniemy myszką, to zwiąże się z aktualną zakładką.
pozdrawiam. Paweł
Umieścić jakiś obiekt ( np. wskaźnik numeric ) poza obszarem obiektu Tabs
Następnie zaznaczyć umieszczony obiekt myszką i przesunąć go wykorzystując do tego strzałki klawiatury. Po wykonaniu tych operacji obiekt stał się widoczny w każdej zakładce, nie był związany z żadną z nich.
co ciekawe jeżeli już umieścimy go nad Tabs i przesuniemy myszką, to zwiąże się z aktualną zakładką.
pozdrawiam. Paweł
- jogurt_owocowy
To Twoja decyzja jak to rozwiążesz, ale ja nie robiłbym tego tak - to niezbyt elegancki sposób.
Z punktu widzenia "sztuki interfejsu" chociażby Radio Button byłby tu dużo bardziej intuicyjny.
Pozdrawiam :]
Z punktu widzenia "sztuki interfejsu" chociażby Radio Button byłby tu dużo bardziej intuicyjny.
Pozdrawiam :]