Witam
Chciałbym zrobic programik za pomoca ktorego mozliwe bedzie przegladanie poszczegolnych lini danych zapisanych w pliku tekstowym
i ich wyswietlanie. Mam jak narazie pomysl ze jednym przyciskie bede przeskakiwal o pewna ilosc na dol a drugim do gory wierszy ktore bede importowal. Jednak chcialbym zeby nie bylo potrzeby uruchamiania za kazdym razem programu, a jedynie nacisniecie guzika powodowalo importowanie nowej linii danych. Bardzo bym prosil o sugestie jak najlepiej to zrobic. Zaznaczam ze nie pytam o samo wczytywanie okreslonych linii, a raczej o podejscie do problemu zmieniania linii ktore maja byc wczytywane bez koniecznosci uruchamiania kolejny raz programu.
Pozdrawiam
Christopcher
Przegladanie danych umieszczonych w pilku
-
Re: Przegladanie danych umieszczonych w pilku
Kłania się klasyka obsługi interfejsu uzytkownika, czyli struktura while+event. Przeglądnij forum (opcja Szukaj 8) ) - to dosyć popularne pytanie
8)
8)
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Mikrobi dobrze gada, i to (while + event) się tyczy prawie każdego programu w LV. A co do Twojego konkretnie: jeśli Twój plik z danymi nie jest ogromny to sprawa jest prosta - najpierw wczytaj sobie dane do tablicy hurtem klockiem Read From Spreadsheet File, a potem klockiem Index Array wyciągaj z niej odpowiednie wiersze. Zrób to w odpowiedniej klatce struktury Event obsługującej zmianę wartości (Value Change) kontrolki określającej, którą linię danych chcesz importować. Jeśli ten opis nie jest dość jasny to wołaj.
Pozdrawiam (:
Pozdrawiam (:
-
Dzieki za wyjasnienie ale z odczytywaniem okreslonych wierszy nie mam problemu. Chodzilo mi o to zeby odczytywac kolejne wiersze bez ponownego uruchamiania programu. Nadmienie ze ten problem również rozwiazalem za pomoca rejestru przesuwnego, jednka napotkalem jeszcze jeden problem. Gdy wyczytywany jest pierwszy wiersz tekstu, przycisk " poprzedni wiersz" musi byc nieaktywny, natomiast gdy jest odczytywany ostatni wiersz przycisk " kolejny wiersz " zrobil sie nieaktywny" . Uścislajac przycisk "poprzedni wiersz " jest wtedy aktywny .
Pozdrawiam
Christopcher
Pozdrawiam
Christopcher
Rozumiem, że rozwiązanie mamy podać na srebrnej tacy...?
8)
Przeglądnij:
- przykłady w LabVIEW
- posty na forum
- dostępne funkcje wykorzystując pomoc kontekstową
Na chwilę obecną twoje posty wyglądają na podejście: "niech to ktoś za mnie zrobi"
8)
Przeglądnij:
- przykłady w LabVIEW
- posty na forum
- dostępne funkcje wykorzystując pomoc kontekstową
Na chwilę obecną twoje posty wyglądają na podejście: "niech to ktoś za mnie zrobi"
-
Moze i tak wygladaja ale wbrew pozorom nie oczekuje gotowego rozwiazania a wskazowki ktora zaoszczedzi mi czasu, zakladam ze nie jeden uzytkownik tego forum spotkal sie z takim problemem. W przyszlosci postaram jasniej formułowac posty .
Po dokladniejszym przemyśleniu sprawy rozwiązanie mojego problemu okazało się banalne w postaci " Property Node " .
Pozdrawiam
Christopcher
Po dokladniejszym przemyśleniu sprawy rozwiązanie mojego problemu okazało się banalne w postaci " Property Node " .
Pozdrawiam
Christopcher