Witam
Jestem niedoswiadczonym uzytkownikiem LabView proszę o pomoc w stworzeniu aplikacji z obsługą portu LPT.
Z informacji wyczytanych na forum zrozumialem , by pod XP uzywać LPT trzeba doinstalować AccesHw. Tu pojawia się moje pierwsze pytanie, w moich bibliotekach wogole nie ma folderu AccesHW gdzie nalezy skopiowac pliki - czy moze to wynikać z tego ze nie mam doinstalowanego czegos do LabView?
Moje kolejne pytanie brzmi czy wogole istnieje mozliwość stworzenia aplikacji ktora by obslgiwala piny LPT jak są pokazane na schemacie załączonym do postu.
Proszę też, jeśli ktoś ma jakieś przykładowe aplikacje z wykorzystaniem LPT o umieszczenie na forum.
LabView 7.1 port LPT - proszę o pomoc
-
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
- Kontakt:
Re: LabView 7.1 port LPT - proszę o pomoc
Witaj
Dodatek AccessHw nie znajduje sięw pakiecie LabVIEW, ale trzeba go pobrać np. w witryny ni.com.
Port and Memory Utilities for Windows
Jednakże to co planujesz zrobić nie musi koniecznie wymagać instalowania tego pakietu. Może wystarczyć poprostu odwołanie do odpowienić tejestrów i adresó w zasobach komputera
Accessing Hardware Registers and Physical Memory in Windows NT/2000/XP with LabVIEW
Samo zaś sterowanie portem LPT może wyglądać tak
Setting Individual Bits for the Parallel Data Port Using LabVIEW
Pozdrawiam bogdani
Dodatek AccessHw nie znajduje sięw pakiecie LabVIEW, ale trzeba go pobrać np. w witryny ni.com.
Port and Memory Utilities for Windows
Jednakże to co planujesz zrobić nie musi koniecznie wymagać instalowania tego pakietu. Może wystarczyć poprostu odwołanie do odpowienić tejestrów i adresó w zasobach komputera
Accessing Hardware Registers and Physical Memory in Windows NT/2000/XP with LabVIEW
Samo zaś sterowanie portem LPT może wyglądać tak
Setting Individual Bits for the Parallel Data Port Using LabVIEW
Pozdrawiam bogdani
Witam
Chciałem podziękować za szybką odpowiedź, jednak wraz z nią pojawił się kolejny problem...
Po zainstalowaniu AccesHW pojawia mi się komunikat - jak widać na załączonym do postu screenie.
Mam prośbę czy może ktoś mi wrzucić jakieś podstawowe źródło które w 100% będzie prawidłowo wysyłało cokolwiek na LPT.
Czy podłączenie układu ze schematu w poście powyżej jest możliwe wogóle?
Dziekuje i Pozdrawiam
Chciałem podziękować za szybką odpowiedź, jednak wraz z nią pojawił się kolejny problem...
Po zainstalowaniu AccesHW pojawia mi się komunikat - jak widać na załączonym do postu screenie.
Mam prośbę czy może ktoś mi wrzucić jakieś podstawowe źródło które w 100% będzie prawidłowo wysyłało cokolwiek na LPT.
Czy podłączenie układu ze schematu w poście powyżej jest możliwe wogóle?
Dziekuje i Pozdrawiam
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
W przykładach dołączonych do LabView jest chyba jeden poświęcony właśnie LPT więc to powinno być takie stuprocentowe źródło.
Pozdrawiam (:
Pozdrawiam (: