Witam wszystkich,
mam problem w sterowaniu Agilent 4155C.
Probuje zadawac jednoczesnie dwa sygnaly z Agilent na badany tranzystor. Jeden sygnal to zrodlo napieciowe stale -5V drugi sygnal to zrodlo napieciowe pulsujace - impulsy dlugosci 0.5ms w okresie 25ms. Uzyskalem taki impuls - niestety tylko jeden a chcialbym je miec w okresie 25ms.
Moze ktos ma wieksze doswiadczenie w programowaniu Agilent 4155C i wie gdzie tkwi moja niewiedza a moze nie da rady uzyskac tam wiecej impulsow?
Instrukcja "mowi" ze Agilent 4155C pozwala uzyskac napiecie pulsacyjne tylko w trybie pracy SWEep z wylaczonym FILTer (OFF).
Agilent steruje poprzez GPIB z programu w LabVIEW.
W pliku zalaczam PrintScreen programu.
Agilent 4155C
Re: Agilent 4155C
Na pierwszy rzut oka nie podobaja sie sekwencje w których rownoczęsnie wysyłasz dane na GPIB
Re: Agilent 4155C
Najlepiej to przegladność co ma do zaoferowania ni dla 4155C (gotowe drivery)
http://sine.ni.com/apps/utf8/niid_web_d ... el_id=4998
może cos da sie przerobić
http://sine.ni.com/apps/utf8/niid_web_d ... el_id=4998
może cos da sie przerobić
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 8.5
Agilent 4155C
Sekwencje wysylane rownorzednie moge poprawic - choc sprawdzalem ze przyjmowane sa wszytkie. Zaczynam myslec ze wina jest po stronie Agilent 4155C. W instrukcji jest napisane:
"Parameters Specify SMU pulse parameters (MEASURE: SWEEP SETUP):
Parameter Description pulse period SMU forces the next pulse after specified pulse period. Allowable range: 5 ms to 1 s. Resolution: 100 ÎĽs.
pulse width Time from when SMU output starts to change from base value
to time when SMU starts to return from peak value. Measurements are made while the peak value is output. Allowable range: 0.5 ms to 100 ms. Resolution: 100 ÎĽs. base value The base output value of the SMU pulse.
Be aware that if any of following are true, pulsed SMU channel may not output the pulse period and pulse width you specified:
• Measurement range differs from compliance range (lowest range that includes compliance).
• Ranging mode is set to auto range or limited auto range.
• Multi-channel measurement is set."
co lacznie z rysunkiem zalaczonym sugeruje ze mozna uzyskac wiecej niz jeden impuls *- na wspomniane bledy zwrocilem juz uwage i nie w nich przyczyna. W tym wypadku cyklicznosc wynika z komendy "REPeat" a wolalbym aby wynikala z komenty "SINGle", moze te piki przed sa pikami zalaczenia urzadzenia... jak sie tego pozbyc. Obawiam sie ze pozostanie mi zakupic PGU jako dodatek chos instrukcja mozna rzec ze sugeruje opcje pulsacji na samym wyjsciu SMU...
"Parameters Specify SMU pulse parameters (MEASURE: SWEEP SETUP):
Parameter Description pulse period SMU forces the next pulse after specified pulse period. Allowable range: 5 ms to 1 s. Resolution: 100 ÎĽs.
pulse width Time from when SMU output starts to change from base value
to time when SMU starts to return from peak value. Measurements are made while the peak value is output. Allowable range: 0.5 ms to 100 ms. Resolution: 100 ÎĽs. base value The base output value of the SMU pulse.
Be aware that if any of following are true, pulsed SMU channel may not output the pulse period and pulse width you specified:
• Measurement range differs from compliance range (lowest range that includes compliance).
• Ranging mode is set to auto range or limited auto range.
• Multi-channel measurement is set."
co lacznie z rysunkiem zalaczonym sugeruje ze mozna uzyskac wiecej niz jeden impuls *- na wspomniane bledy zwrocilem juz uwage i nie w nich przyczyna. W tym wypadku cyklicznosc wynika z komendy "REPeat" a wolalbym aby wynikala z komenty "SINGle", moze te piki przed sa pikami zalaczenia urzadzenia... jak sie tego pozbyc. Obawiam sie ze pozostanie mi zakupic PGU jako dodatek chos instrukcja mozna rzec ze sugeruje opcje pulsacji na samym wyjsciu SMU...
Ostatnio zmieniony 13 paź 2008 14:28 przez szamel, łącznie zmieniany 2 razy.
Zibi
-
Agilent 4155C
Ok rozwiazalem problem Program dziala
Jak Ktos potrzebuje pomocy z Agilent 4155C to sie polecam!
Jak Ktos potrzebuje pomocy z Agilent 4155C to sie polecam!
Zibi
-
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
- Kontakt:
Agilent 4155C
To może się podziel wiedzą z innymi od razu, bez proszenia.
Będzie jak znalazł dla innych.
bogdani
Będzie jak znalazł dla innych.
bogdani
-
Agilent 4155C
Problem nie lezy po stronie LabVIEW tylko po stronie firmy Agilent ktora nie umieszcza tych informacji w zadnych instrukcjach. Stad nie wiem czy to odpowiednie miejsce na watek nie dotyczacy programowania w LabVIEW.
Nalezy dorzucic trzeci sygnal ktorym nie jestesmy zainteresowani na SMU3->VAR1 wtedy na naszych wyjsciach bedzie SMU1 pulsed cons i SMU2 const. Trzecim sygnalem w dalszej czesci nie jestesmy zainteresowani wiec cos sie tam dzieje i to wszystko ale aby nie mialo to wplywu na nasz pomiar prosze pamietac o przelaczeniu sygnalu z SMU3 na stan NSYNC - niezsynchronizowany z innymi kanalami. Jesli komus zabraknie wskazowek tutaj zapisanych to prosze pisac do mnie. W piatek mam deadline na program wiec musze go wykanczac, postaram sie wrocic do watku i moze go rozwinac w przyszlym tygodniu.
Nalezy dorzucic trzeci sygnal ktorym nie jestesmy zainteresowani na SMU3->VAR1 wtedy na naszych wyjsciach bedzie SMU1 pulsed cons i SMU2 const. Trzecim sygnalem w dalszej czesci nie jestesmy zainteresowani wiec cos sie tam dzieje i to wszystko ale aby nie mialo to wplywu na nasz pomiar prosze pamietac o przelaczeniu sygnalu z SMU3 na stan NSYNC - niezsynchronizowany z innymi kanalami. Jesli komus zabraknie wskazowek tutaj zapisanych to prosze pisac do mnie. W piatek mam deadline na program wiec musze go wykanczac, postaram sie wrocic do watku i moze go rozwinac w przyszlym tygodniu.
Ostatnio zmieniony 15 paź 2008 09:41 przez szamel, łącznie zmieniany 6 razy.
Zibi