Porównanie 2 przebiegów
- kancin
- Wersja środowiska: LabVIEW 8.6
- Kontakt:
Porównanie 2 przebiegów
Witam,
Mam takie pytanie związane z analizą przebiegów. Otóż: potrzebuje porównywać 2 różne przebiegi próbkowane z tą samą częstotliwością ale nie wiem jak dokładnie trafić w start tych przebiegów, tzn. żeby zaczynał się dokładnie w tym samym miejscu a nie były przesunięte i jakaś ilość próbek względem siebie...nie wiem czy dobrze mnie zrozumiecie ale w razie możliwości proszę o podpowiedz.
Pozdrawiam
Mam takie pytanie związane z analizą przebiegów. Otóż: potrzebuje porównywać 2 różne przebiegi próbkowane z tą samą częstotliwością ale nie wiem jak dokładnie trafić w start tych przebiegów, tzn. żeby zaczynał się dokładnie w tym samym miejscu a nie były przesunięte i jakaś ilość próbek względem siebie...nie wiem czy dobrze mnie zrozumiecie ale w razie możliwości proszę o podpowiedz.
Pozdrawiam
- wino
- Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW
Re: Porównanie 2 przebiegów
a może zamieścisz te przebiegi? masz je na dysku? to ma być jakaś "analiza w locie"? czy jak?
- kancin
- Kontakt:
Właśnie w tym problem, że to jest analiza w locie i pewnie będzie mały problem...
- wino
a skąd masz sygnał, z jakiejś karty pomiarowej, czy z mikrofonu czy jak?
- kancin
- Kontakt:
Z wejścia analogowego karty pomiarowej.
- wino
a jakiś model tej karty?
masz jakiś program napisany do odczytu danych z tej karty?
może zamieścisz go na forum, napiszesz na jakiej wersji lv pracujesz obecnie?
rozumiem, że mierzysz sygnały z dwóch wejść tej karty?
masz jakiś program napisany do odczytu danych z tej karty?
może zamieścisz go na forum, napiszesz na jakiej wersji lv pracujesz obecnie?
rozumiem, że mierzysz sygnały z dwóch wejść tej karty?
- kancin
- Kontakt:
Wiec po kolei:
Karta to NI-6229, programu teraz nie mam bo został w pracy
, a pracuje na wersji 8.6 Faktycznie mam 2 kanały, ale to nei one mają być porównywane ze sobą tylko ich obraz w postaci XY z obrazem wzorcowym!
Karta to NI-6229, programu teraz nie mam bo został w pracy

- wino
to może zrobimy tak, że ty zamieścisz te przebiegi. wzorcowy i jakiś zmierzony, jeśli możesz oczywiście i wtedy będzie łatwiej :-k
- kancin
- Kontakt:
Po prostu chodzi mi o to czy są jakieś funkcje w LV do synchronizacji przebiegów? Bo jak mam porównywać jak jeden zacznie mi się w połowie porównywać z drugim co zaczął się od początku? hmmm...no chyba że coś mi się już miesza... 

- kancin
- Kontakt:
i co najważniejsze: przebiegi te mają być najpierw zapisane do pliku a dopiero później porównane!
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2008 19:13 przez kancin, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
- Kontakt:
Porównanie 2 przebiegów
Witaj
Panowie, widzę że macie problem komunikacyjny.
kancin koledzy chcą ci pomóc, ale muszą od ciebie wyciągać informację, bo jakoś tak sam to nie chcesz/nie możesz/nie umiesz napisać to co wiesz i co jest ważne dla tego zadania. Co chwila zaskakujesz nas jakimiś informacjami.
Napisz co jest istotą zadania. Porównanie sygnałów między sobą czy charakterystyki lub jeszcze lepiej obrazy wykresów XY ?
Jak są mierzone sygnały, w jaki sposób jest wyzwalany pomiar, sygnał wzorcowy jest mierzony od razu, czy został zmierzony kiedyś i do niego jest porównane. Jak mamy ci powiedzieć, jak masz zsynchronizować jeśli nawet nie wiemy jaki charakter ma ten przebieg ?
Ostatnia sprawa. Zauważyłeś już że wiadomości można edytować, więc następnym razem edytuj wiadomość, a nie pisz następnej.
bogdani
Panowie, widzę że macie problem komunikacyjny.
kancin koledzy chcą ci pomóc, ale muszą od ciebie wyciągać informację, bo jakoś tak sam to nie chcesz/nie możesz/nie umiesz napisać to co wiesz i co jest ważne dla tego zadania. Co chwila zaskakujesz nas jakimiś informacjami.
Napisz co jest istotą zadania. Porównanie sygnałów między sobą czy charakterystyki lub jeszcze lepiej obrazy wykresów XY ?
Jak są mierzone sygnały, w jaki sposób jest wyzwalany pomiar, sygnał wzorcowy jest mierzony od razu, czy został zmierzony kiedyś i do niego jest porównane. Jak mamy ci powiedzieć, jak masz zsynchronizować jeśli nawet nie wiemy jaki charakter ma ten przebieg ?
Ostatnia sprawa. Zauważyłeś już że wiadomości można edytować, więc następnym razem edytuj wiadomość, a nie pisz następnej.
bogdani
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2009
- Kontakt:
Porównanie 2 przebiegów
Witam, z kolegą kancin razem robimy ten projekt i faktycznie opisał on problem dość enigmatycznie
Pozwolę więc sobie na jego rozszerzenie...
W największym skrócie chodzi o porównywanie wyników otrzymanych przy pomocy wobulatora.
W programie równocześnie zbieramy dwie linie - odpowiedź urządzenia testowanego (w naszym przypadku linii antenowej) oraz przebieg piłokształtny z wobulatora umożliwiający synchronizowanie tego sygnału i wyświetlanie w GraphXY (na X - piła, na Y - sygnał). Mamy więc coś na podobieństwo oscyloskopu.
I teraz pojawia się nasz problem. Aby zautomatyzować proces przydałoby się porównywać nasz sygnał z sygnałem wzorcowym zapisanym wcześniej na twardym dysku i określić jak bardzo się różnią. Nie bardzo wiem/wiemy jak najprościej/najlepiej porównać kształt sygnału z karty z sygnałem już zapisanym (oczywiście pił nie porównujemy ale mogą się one pewnie przydać do synchronizacji).
Dodatkowe dane: - częstotliwość przebiegu piły 50Hz (zsynchronizowana z siecią) - częstotliwości próbkowania jeszcze nie ustaliliśmy ale będzie w okolicach 20kHz
- oczywiście wzorzec i badany sygnał będą miały taką samą częstotliwość próbkowania.
Dziękujemy za wszelaką pomoc!

W największym skrócie chodzi o porównywanie wyników otrzymanych przy pomocy wobulatora.
W programie równocześnie zbieramy dwie linie - odpowiedź urządzenia testowanego (w naszym przypadku linii antenowej) oraz przebieg piłokształtny z wobulatora umożliwiający synchronizowanie tego sygnału i wyświetlanie w GraphXY (na X - piła, na Y - sygnał). Mamy więc coś na podobieństwo oscyloskopu.
I teraz pojawia się nasz problem. Aby zautomatyzować proces przydałoby się porównywać nasz sygnał z sygnałem wzorcowym zapisanym wcześniej na twardym dysku i określić jak bardzo się różnią. Nie bardzo wiem/wiemy jak najprościej/najlepiej porównać kształt sygnału z karty z sygnałem już zapisanym (oczywiście pił nie porównujemy ale mogą się one pewnie przydać do synchronizacji).
Dodatkowe dane: - częstotliwość przebiegu piły 50Hz (zsynchronizowana z siecią) - częstotliwości próbkowania jeszcze nie ustaliliśmy ale będzie w okolicach 20kHz
- oczywiście wzorzec i badany sygnał będą miały taką samą częstotliwość próbkowania.
Dziękujemy za wszelaką pomoc!
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Najlepiej zsynchronizować sygnał mierzony z wzorcowym na podstawie pił (Waveform Peak Detection, Get Waveform Subset), a potem mając już sygnały wyrównane względem siebie w czasie liczyć między nimi co tam dla Was jest najbardziej miarodajne (choćby błąd średniokwadratowy). Najlepiej zamieść pliki z zapisanymi sygnałami (wzorcowym i zmierzonym) to pomyślimy o konkretach.jak najprościej/najlepiej porównać kształt sygnału z karty z sygnałem już zapisanym
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2008 11:01 przez jogurt_owocowy, łącznie zmieniany 1 raz.
- kancin
- Kontakt:
Zamieszczam plik, w którym znajdują się 2 przebiegi XY. Odpowiednio w 1 kolumnie x w 2ej y w 4tej x i 5tej y. Proszę o podpowiedz jak mam je porównać ze sobą.
- kancin
- Kontakt:
Dzięki za podpowiedzi...zrobiłem coś takiego:
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2008 08:00 przez kancin, łącznie zmieniany 1 raz.