Uśrednianie pomiarów z karty oscyloskopu
Witam. Moja przygoda z labview rozpoczęła się przed miesiącem.Na pracy do magisterki. Przyszedł nowy sprzęt ale oprogramowanie do karty PXI oscyloskopu jest dość trywialne.
I właśnie:
brakuje uśredniania pomiarów, co pozwoliłoby usunąć znaczny szum aparatury.
Czy w prosty sposób można w labview tego dokonać ? bez budowania całej aplikacji oscyloskopu, tak, żeby w czasie rzeczywistym uśredniał pomiar na określonym kanale oscyloskopu ?
I właśnie:
brakuje uśredniania pomiarów, co pozwoliłoby usunąć znaczny szum aparatury.
Czy w prosty sposób można w labview tego dokonać ? bez budowania całej aplikacji oscyloskopu, tak, żeby w czasie rzeczywistym uśredniał pomiar na określonym kanale oscyloskopu ?
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 8.2
Witam,
Nie do końca zrozumiem.
Czy:
1. Dane z oscyloskopu odczytujesz z poziomu labview?
2. Dane z oscyloskopu odczytujesz za pomocą dedykowanego programu i chcesz za pomocą Labview uśredniać zapisane do pliku wyniki?
Wydaje mi się że w prosty sposób możesz w obydwu przypadkach zastosować uśrednianie wyników napisz tylko który z przypadków Cię interesuje.
Nie do końca zrozumiem.
Czy:
1. Dane z oscyloskopu odczytujesz z poziomu labview?
2. Dane z oscyloskopu odczytujesz za pomocą dedykowanego programu i chcesz za pomocą Labview uśredniać zapisane do pliku wyniki?
Wydaje mi się że w prosty sposób możesz w obydwu przypadkach zastosować uśrednianie wyników napisz tylko który z przypadków Cię interesuje.
kapitan7
Dane z oscyloskopu są odczytywane za pomocą dedykowanego programu oscyloskopu i najlepiej byłoby uśrednić pomiary i w czasie Re wyświetlać dalej w tym programie - bo tylko do szczęścia brakuje mi tej opcji w nim.
Nie wiem czy to możliwe.
Nie wiem czy to możliwe.
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Re: Uśrednianie pomiarów z karty oscyloskopu
Zamieść ten program do odczytu danych.
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 8.2
Rozumiem że chciałbyś "przechwycić sygnał" z oscyloskopu uśrednić go i przesłać dalej (aby w końcu trafił do programu do programu).
Obawiam sie że to albo trudne albo niemożliwe z poziomu LV (bez użycia dodatkowego sprzętu).
Jeśli dedykowany program zapisuje dane w czasie rzeczywistym do pliku to łopatologicznie można by było zrobić uśrednianie danych odczytanych z pliku i wykreślanie uśrednionych danych w LV (rzecz raczej prosta).
Można też sprobować "podłączyć" się jakimś(?) klientem do programu odczytującego dane z oscyloskopu i wykonać uśrednianie i wykreślanie danych w czasie rzeczywistym. Jednak to zależy od sposobu komunikacji oscyloskopu z komputerem.
Przydatne by było wiedzieć w jaki sposób oscyloskop komunikuje się z komputerem (rs 232 czy coś innego i czy na przykład korzysta z jakichś serwerów typu OPC)
Obawiam sie że to albo trudne albo niemożliwe z poziomu LV (bez użycia dodatkowego sprzętu).
Jeśli dedykowany program zapisuje dane w czasie rzeczywistym do pliku to łopatologicznie można by było zrobić uśrednianie danych odczytanych z pliku i wykreślanie uśrednionych danych w LV (rzecz raczej prosta).
Można też sprobować "podłączyć" się jakimś(?) klientem do programu odczytującego dane z oscyloskopu i wykonać uśrednianie i wykreślanie danych w czasie rzeczywistym. Jednak to zależy od sposobu komunikacji oscyloskopu z komputerem.
Przydatne by było wiedzieć w jaki sposób oscyloskop komunikuje się z komputerem (rs 232 czy coś innego i czy na przykład korzysta z jakichś serwerów typu OPC)
kapitan7
Raczej nie jestem w stanie - to program Napisany przez NI i nie mam kodu :/jogurt_owocowy pisze:Zamieść ten program do odczytu danych.
Nom właśnie tak - czyli jednak jak myślałem nie proste.kapitan7 pisze:Rozumiem że chciałbyś "przechwycić sygnał" z oscyloskopu uśrednić go i przesłać dalej (aby w końcu trafił do programu do programu).
Oscyloskop to karta PXI bezpośrednio wpięta w skrzynie PXI, obok jest PXI Generator i kontroler cały czytaj KOMPUTER w skrzyni. Nie wiem jak się komunikują :/ po wewnętrznej szynie danych jakoś.
Czyli prostsze wyjście to:
a) z poziomu labview zebrać kilka - kilkaset pomiarów do plików i potem uśrednić punkt po punkcie i wyświetlić w labview ?
b) napisać własny rozbudowany oscyloskop - z czasem
- wino
- Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW
a jak sie ta karta nazywa, w sensie jaki to model?
to karta NI-PXI 5122, tj. High-Speed Digitizers
Jak na mój gust kolega chce zakumulować jakiś trwający X czasu pomiar. Skoro urządzenie jest skomunikowane to w jakis sposób na bank odczytujesz te dane. Dokumentację podaj albo screena, coś można wymyślić. BTW politechnika ?? Już chyba nawet wiem co to za pomiar
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2008 20:21 przez rufio, łącznie zmieniany 1 raz.