Podlaczylem kamere Panasonic NV-GS180 za pomoca FireWire i niestety niedziala w LabView. Dodam, ze w Windows ja wykrywa i dziala.
Zastanawia mnie fakt, ze ikonki do IEEE-1394 za takie wyblakle (rys. 1)- dlaczego??
Gdy uruchamiam przykladowy program to wyskakuje blad (rys. 2).
Co to sa za biblioteki NI-IMAQdx??
Z grory dziekuje za pomoc. POZDRAWIAM!!!
Posiadam oprogramowanie: LabVIEW 8.0, NI Vision 8.2.2 Acquisition Software, NI Vision v8.2.1 Development Module.
Kamera podlaczona za pomoca IEEE-1394 FireWire
Instalowaleś sterowniki NI-IMAQ for IEEE 1394 Cameras 2.0.1 - Windows 2000/XP :?:
- bartus
- Wersja środowiska: LabVIEW 2009
Re: Kamera podlaczona za pomoca IEEE-1394 FireWire
jeszcze zanim zaczniesz pracowac z LabVIEW warto sie upewnic, ze kamera nie jest uzywana przez inne oprogramowanie, bo wtedy tez nie bedziesz mogl jej "wystartowac"
Jest pare rzeczy dla których warto zyc - TO,UE i nie zmienia sie nic
Nie moge zainstalowac tych sterownikow - rys3.Mikrobi pisze:Instalowaleś sterowniki NI-IMAQ for IEEE 1394 Cameras 2.0.1 - Windows 2000/XP :?:
Podlacze sie pod ten watek:
1. czy komus udalo sie uruchomic kamere Panasonic NV-GS5 ??
2. zainstalowalem drivery wg sugestii Mikrobiego. Niestety ikonki nie pojawily sie w palecie Functions->Vision and Motion. Nie mam co prawda licencji ale w pliku readme napisano ze ten pakiet powinien dzialac jako trial przez 30 dni. Jakies inne przyczyny braku ikonek ??
Dzieki
1. czy komus udalo sie uruchomic kamere Panasonic NV-GS5 ??
2. zainstalowalem drivery wg sugestii Mikrobiego. Niestety ikonki nie pojawily sie w palecie Functions->Vision and Motion. Nie mam co prawda licencji ale w pliku readme napisano ze ten pakiet powinien dzialac jako trial przez 30 dni. Jakies inne przyczyny braku ikonek ??
Dzieki
brak ikonek to napewno nie sprawa licencji...raczej blednej instalacji lub czegos podobnego...
co prawda nie odpalalem zadnej kamery firewire ale jest tak zeby zainicjowac kamere musi ona byc "wolna" tzn nieuzywana przez inne oprogramowanie np. w danej chwili (to samo dotyczy np. kamer usb bo tu mam wiecej doswiadczenia)
spro do powiedzenia maja tez sterowniki do uzadzenia...obejsc mozna probojac np tak: jesli kamera jest dosc stara i dziala zgodnie z API z directx powinna zadzialac biblioteka webcam 1.4.1 (1.4 ma klopoty jakies czasem) tylko uwaga na podanie rozdzielczosci w kamerze musi byc ustawiona domyslna taka jak potem w VI do inicjacji kamerki
moze to cos objasni
pozdrawiam
co prawda nie odpalalem zadnej kamery firewire ale jest tak zeby zainicjowac kamere musi ona byc "wolna" tzn nieuzywana przez inne oprogramowanie np. w danej chwili (to samo dotyczy np. kamer usb bo tu mam wiecej doswiadczenia)
spro do powiedzenia maja tez sterowniki do uzadzenia...obejsc mozna probojac np tak: jesli kamera jest dosc stara i dziala zgodnie z API z directx powinna zadzialac biblioteka webcam 1.4.1 (1.4 ma klopoty jakies czasem) tylko uwaga na podanie rozdzielczosci w kamerze musi byc ustawiona domyslna taka jak potem w VI do inicjacji kamerki
moze to cos objasni
pozdrawiam