przesuniecie fazowe sygnałów

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
crawfish
Kontakt:

Re: przesuniecie fazowe sygnałów

Post autor: crawfish »

Czy przejścia przez zero czy górki/dołki to dwie strony jednego medalu Racja, ale ja guupi. :)
Widać o ile są przesunięte? Widać. Okej, ale jeśli mam wartości przesunięć, w jaki sposób mogę do sygnału podawanego na wejscie analogowe dorzucić tę różnicę, jakieś opóźnienie czasowe?
Najlepiej
byłoby gdybyś zamieścił sygnały przed i po filtracji, opisał co chcesz uzyskać, pokazał w jaki sposób je filtrujesz, jakimi filtrami (najlepiej zamieszczając vi), bo inaczej się nie dogadamy.

Vi już zamieszczam, jest z filtrami IIR, nie jest to ostatnia wersja programu, ale wygląda podobnie. Zamieszczam też jpg-i z sygnałami przed filtracją i po filtracji. Jak widać nie używając filtrów sygnał o mniejszej f (ale dużej amplitudzie) oddziaływuje na sygnal o f większej (i małej amplitudzie). Sygnał 2 kHz nie przypomina rzeczywistego sygnału, wygląda bardziej jak 1kHz. Mam coś z masami tych urządzeń pokręcone. Ale po odfiltrowaniu 50 Hz i innych szumów (najlepiej dziala dla przedziałów bandpass:800Hz-1200Hz dla 1-o syg i bandpass:1500-2500 dla 2-o syg.) krzywe obydwu przebiegów wyglądają całkiem prawidłowo. Oczywiście poza tym przesunięciem fazy.
Ostatnio zmieniony 11 lip 2008 08:12 przez crawfish, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Post autor: jogurt_owocowy »

sygnał 2kHz właśnie tak powinien wyglądać (nie udało mi się uzyskać takiego rezultatu z filtrem FIR)
O jaki konkretnie rezultat chodzi?
crawfish
Kontakt:

sygnały powinny wyglądać jak na rysunku "z filtrami.jpg" tylko bez przesunięcia (po nałożeniu na siebie tych sygnałów widoczne jest przesunięcie jednego względem drugiego, można te dane odpowiednio obrobić, ale wolałbym się pozbyć tego przesunięcia z pozycji programu).
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy

sygnały powinny wyglądać jak na rysunku "z filtrami.jpg"
A co znaczy "powinny wyglądać"? Chcesz mieć w tym szybszym resztki wolniejszego (falujące górki/dołki)?
crawfish
Kontakt:

Podejrzewasz, że falujące "górki" i "dołki" to pozostałości z "wolniejszego" sygnału? Podglądałem te sygnały(odfiltrowane) na oscyloskopie i właśnie tak wyglądały. No ale przyznam, żę nie wiem jak działa ten oscyloskop, może faktycznie to pozostałości po drugim sygnale. Powiem też, że przy zastosowaniu filtrów FIR do obydwu sygnałów, "górki i dołki" zniknęły. Ale osoby bardziej wtajemniczone powiedziały mi, że tak właśnie powinny wyglądać te sygnały. Ale może faktycznie masz rację.
No dobrze, przyjmijmy w takim razie, że zastosowałem dwa filtry FIR i pozbyłem się nieporządanych częstotliwości. Ale w dalszym ciągu nie udało mi się wyrównać faz obydwu sygnałów. W tej chwili już tylko to chciałbym zmienić.
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy

Podejrzewasz, że falujące "górki" i "dołki" to pozostałości z "wolniejszego" sygnału?
Tego akurat jestem pewien.
osoby bardziej wtajemniczone powiedziały mi, że tak właśnie powinny wyglądać te sygnały.
Bez urazy, ale wygląda na to, że sam do końca nie wiesz co tak właściwie masz zrobić. Przefiltrować sygnały - ok , ale po co? Co Cię interesuje w tych sygnałach? Do czego je chcesz potem wykorzystać?
Najlepiej byłoby abyś od tych bardziej wtajemniczonych osób dowiedział się co to dokładnie znaczy, "że tak właśnie powinny wyglądać te sygnały". Bez tego będziesz tak błądzić po omacku.
w dalszym ciągu nie udało mi się wyrównać faz obydwu sygnałów. W tej chwili już tylko to chciałbym zmienić.
Zacznij od ustawienia takich samych rzędów obydwu filtrów (to samo, bardziej czarnoskrzynkowo: ustaw Taps dla obydwu filtrów na taką samą wartość) i zobacz jak będzie działać.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 16 lip 2008 09:11 przez jogurt_owocowy, łącznie zmieniany 1 raz.
crawfish
Kontakt:

Wiem co mam zrobic, po prostu nie udalo mi sie przekonac kilku osob ze dolki i gorki sa spowodowane oddzialywaniem drugiego sygnalu i dlatego musze odfiltrowac te sygnaly tak, zeby byly one widoczne.
jogurt_owocowy, Dzieki za pomoc. mam nadzieje, ze Tapsami pozbede sie tego przesuniecia.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy

falujące "górki" i "dołki" to pozostałości z "wolniejszego" sygnału?
Trochę się źle wyraziłem. Nie wiem czy akurat to są pozostałości z wolniejszego sygnału, natomiast na pewno jest to efekt harmonicznej o częstotliwości dwa razy mniejszej niż "właściwy" sygnał (czyli odpowiednio 1kHz i 2kHz). Spróbuj z tymi tapsami i daj znać jak poszło.
Pozdrawiam
crawfish
Kontakt:

Witam,
miałem dłuższą przerwę, ale w końcu są wakacje.

Skorzystałem z filtrów FIR dla obydwu sygnałów. Ustawiając taką samą wartość #Taps w przypadku obydwu filtrów pozbywam się przesunięcia fazowego, więc problem rozwiązany.

Jeśli będę musiał skorzystać z filtrów IIR będę musiał pokombinować z przesunięciami fazowymi sygnałów, ale myślę, że sobie poradzę.
A jeśli nie, to na pewno się odezwę :)

Dzieki za pomoc panie jogurt_owocowy.
Awatar użytkownika
spec.kolombo
Wersja środowiska: LabVIEW 2009
Kontakt:

przesuniecie fazowe sygnałów

Post autor: spec.kolombo »

Co do tego, że tego sygnału 1kHz nie powinno być (czyli wynika ze sprzęgania) to upewnij się, że używasz oddalonych od siebie portów w karcie. Według not katalogowych, to dla kanałów od siebie oddalonych o więcej niż jedno miejsce, parametr "crosstalk" jest o 15dB mniejszy. poza tym, popatrz czy masz dobrze ekranowane kable (może skrętki byłoby dobrze użyć?)
Lepiej być bogatym i zdrowym, niż biednym i chorym.
Spec Kolombo
crawfish
Kontakt:

Korzystam z kabli jednożyłowych z ekranem, gdzie ekran wykorzystuję jako sygnał (-). Może warto spróbować z dwużyłowym + ekran?
A na karcie wykorzystuję co drugi port, jutro spróbuję uzyć tych bardziej odległych.
Dzięki za radę, dam znać czy coś się zmieniło.
ODPOWIEDZ