Programowanie ni usb 6008
Potrzebuję zrobic program uruchamiający pomiar napięcia i prądu z ładowarki, wizualizował dane i zatrzymywał się po osiągnieciu określonego napięcia.Proszę o poradę jak zrobić poprzez NI 6008 .Może jakiś prosty przykład jak programowo poprzez porty cyfrowe uruchamiać porty analogowe.Z góry dziękuję za pomoc.Gdzie moge znaleźć ustawianie portów przykłady?
olo
Najlepiej bedzie zacząc od MAX'a. Tam możesz sprawdzić wejścia i wyjścia tak analogowe jak i cyfrowe.
Potem stwórz sobie task korzystając z przycisku w górnej częsci okna MAXa po prawej stronie. Do okreslenia jest: - typ pracy: akwizycja/generacja sygnału - rodzaj WE/WY - która fizyczna linia ma to obsługiwać
Potem: na panelu kładziesz kontrolkę DAQmx Task,
na diagramie: klikasz prawym klawiszem na tym terminalu i wybierasz odpowiednią opcje z końca menu np. Create example code
Potem stwórz sobie task korzystając z przycisku w górnej częsci okna MAXa po prawej stronie. Do okreslenia jest: - typ pracy: akwizycja/generacja sygnału - rodzaj WE/WY - która fizyczna linia ma to obsługiwać
Potem: na panelu kładziesz kontrolkę DAQmx Task,
na diagramie: klikasz prawym klawiszem na tym terminalu i wybierasz odpowiednią opcje z końca menu np. Create example code
Coś zrobiłem z expressami.Skorzystałem z DAQ Assistant.Wizualizuję przebieg napiecia i natężenia na waveform Chart.Nie wiem jak zapisywać dane,żebym mógł je przetwarzać.Co podłączyć do sygnału.Po wyłączeniu pozostaje sam kod LV.Pozdrawiam.Olek
olo