Zapisywanie danych do pliku w kolumnach.

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
marte

Post autor: marte »

Witam!

Potrzebuję zapisać do pliku tekstowego wartości 3 sygnałów, tak aby każdy sygnał był w oddzielnej kolumnie. Dodatkowo chciałbym mieć możliwość wyboru ścieżki zapisu pliku i określanie jego nazwy oraz w dodatkowej kolumnie czas zapisania wartości do pliku. Chciałbym uaktywniać zapis jakimś przyciskiem. Jaki element wykorzystać do tego typu oeracji?? Jeśli to możliwe to będe wdzięczny za jakieś przykłady. A może są jakieś w LV ale wszystkie które znalazłem odnosiły się to plików, które zapisują tekst.

Będe wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam.
bogdani
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Kontakt:

Re: Zapisywanie danych do pliku w kolumnach.

Post autor: bogdani »

Witaj
Chcesz zapisać 3 sygnały w 3 kolumnach. Czas chcesz zapisać w 4 kolumnie czy w nazwie ?
Do zapisu danych liczbowych w kolumnach możesz użyć Write To Spreadsheet File.vi. Jeśli chcesz czas zapisać do czwartej kolumny (tzn. rejestrujesz dane dostatecznie wolne, żeby każdą serie zapisywać osobno) to możesz się pobawić w zamianę pomiarów na tekst i połączyć to w tabelę zawierającą 4 kolumny.
bogdani
Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.

Obrazek Obrazek Obrazek
marte

bogdani pisze:Witaj
Chcesz zapisać 3 sygnały w 3 kolumnach. Czas chcesz zapisać w 4 kolumnie czy w nazwie ?
Do zapisu danych liczbowych w kolumnach możesz użyć Write To Spreadsheet File.vi. Jeśli chcesz czas zapisać do czwartej kolumny (tzn. rejestrujesz dane dostatecznie wolne, żeby każdą serie zapisywać osobno) to możesz się pobawić w zamianę pomiarów na tekst i połączyć to w tabelę zawierającą 4 kolumny.
bogdani
Witam! Każdy sygnał chce zapisać w osobnej kolumnie. Czas próbkowania i tym samym zapisu do pliku to 1s.
1 kolumna sygnal nr1 2 kolumna sygnal nr 2 3 kolumna sygnal nr 3 4 kolumna czas zapisu (dokładna godzina co do sekundy i data)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mikrobi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Post autor: Mikrobi »

marte pisze: Potrzebuję zapisać do pliku tekstowego wartości 3 sygnałów, tak aby każdy sygnał był w oddzielnej kolumnie.
Paleta funkcji >>Array
marte pisze:Chciałbym uaktywniać zapis jakimś przyciskiem. Jaki element wykorzystać do tego typu operacji??
Petla while + struktura event.
marte pisze:wszystkie które znalazłem odnosiły się to plików, które zapisują tekst.
Zatem należy zamienić wartości liczbowe na tekst: Paleta String >> String/Numeric Conversion
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI
Awatar użytkownika
niemy

Post autor: niemy »

Witam
Mozesz zrobic równierz tak jezeli nie masz zbyt skomplikowanego programu. Pierwszy człon decyduje gdzie ma zapisać jak ma się nazywać plik i jaki nagłówek bedzie. Następnie po każdym kliknięciu przycisku nastepuje dopisanie tych trzech danych w oddzielnych wierszach. To tak żebyś zrozumiał ideę zapisu danych w postaci stringów potem skorzystaj z rad mądrych Moderatorów bo mądrze piszą chłopaki :)
POZDRAWIAM niemy

W życiu trzeba mieć albo wiedzę albo znajomości...Ja tego drugiego nie mam więc ćwiczę i zdobywam to pierwsze :-)
marte

niemy pisze:Witam
Mozesz zrobic równierz tak jezeli nie masz zbyt skomplikowanego programu. Pierwszy człon decyduje gdzie ma zapisać jak ma się nazywać plik i jaki nagłówek bedzie. Następnie po każdym kliknięciu przycisku nastepuje dopisanie tych trzech danych w oddzielnych wierszach. To tak żebyś zrozumiał ideę zapisu danych w postaci stringów potem skorzystaj z rad mądrych Moderatorów bo mądrze piszą chłopaki :)
Witam!
Niestety jakoś ciągle nie moge zapisać tych danych do pliku. Cały czas LV wywala mi jakieś błędy. Po wybraniu ścieżki i podaniu nazwy pliku niechce zapisywać do pliku i wyświetla jakiś krytyczny błąd. Może ktoś zamieści jakiś przykładowy prosty projekt.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mikrobi

marte pisze: Niestety jakoś ciągle nie moge zapisać tych danych do pliku. Cały czas LV wywala mi jakieś błędy. Po wybraniu ścieżki i podaniu nazwy pliku niechce zapisywać do pliku i wyświetla jakiś krytyczny błąd.
:evil:
Może jednak podaj konkretne informacje?
Jaki błąd? dlaczego akurat krytyczny? Pokaż diagram...
"...szkalna kula mnie się mgłą okryła..."
pozdrawiam
Mikrobi

marte

Mikrobi pisze:
marte pisze: Niestety jakoś ciągle nie moge zapisać tych danych do pliku. Cały czas LV wywala mi jakieś błędy. Po wybraniu ścieżki i podaniu nazwy pliku niechce zapisywać do pliku i wyświetla jakiś krytyczny błąd.
:evil:
Może jednak podaj konkretne informacje?
Jaki błąd? dlaczego akurat krytyczny? Pokaż diagram...
"...szkalna kula mnie się mgłą okryła..."
Wywala cały czas, że plik nie instnieje lub został skasowany.
Awatar użytkownika
Mikrobi

Ujmę to tak: u mnie nic nie "wywala".
Zapisuje plik - dla uściślenia wypowiedzi.
Proponuję przeglądnąć przykłady związane z zapisywaniem do pliku w podkatalogu:

examplesgeneralfunctionsFile IO
pozdrawiam
Mikrobi

marte

Mikrobi pisze:Ujmę to tak: u mnie nic nie "wywala".
Zapisuje plik - dla uściślenia wypowiedzi.
Proponuję przeglądnąć przykłady związane z zapisywaniem do pliku w podkatalogu:

examplesgeneralfunctionsFile IO
Zapytam innaczej dlaczego do pliku plik1.txt zapisuje mi tylko jedną wartość. W zasadzie to ja nadpisuje. Co trzeba zrobić, żeby zapis był taki sam jak w funkcji zapisującej liczby? Tzn, żeby wartości w pliku tekstowym z datą były jedna pod drugą???
Awatar użytkownika
Mikrobi

Odpowiedź jest w pomocy kontekstowej (Ctrl+H) dla funkcji Write to Text File.
pozdrawiam
Mikrobi

marte

Mikrobi pisze:Odpowiedź jest w pomocy kontekstowej (Ctrl+H) dla funkcji Write to Text File.
No przeczytałem i powiedzmy, że zrozumiałem. Jeżeli ścieżka podpięta jest do file use dialog to plik jest tworzony i zastępowany. Natomias jeśli podepnemy file refnum do tego wejścia to będzie dopisywane. Ale nie do końca rozumiem skąd mam podpiąc to file refnum. Może jakaś podpowiedź???
Awatar użytkownika
Mikrobi

Proszę uprzejmie podpowiedź:
C:Program FilesNational InstrumentsLabVIEW8.2examplesfilesmplfile.llbWrite to Text File.vi
...hmmm... rzeczywiście podałem niewłaściwą ścieżkę....
pozdrawiam
Mikrobi

dundus
Kontakt:

Post autor: dundus »

Mam pytanie do tego (co prawda starego wątku).

Jak zauważyłem dane tutaj zgromadzone, zapisywane są dalej w pliku .txt, tak jak życzył sobie autor wątka czyli:

"1 kolumna sygnal nr1
2 kolumna sygnal nr 2
3 kolumna sygnal nr 3
4 kolumna czas zapisu (dokładna godzina co do sekundy i data)"

Ja ma pytanie jak zrobić, aby dane zapisywały sie jedna koło drugiej tzn.: sygnal nr1 | sygnal nr 2 | sygnal nr 3 itd.

Przestudiowałem ten przykład i nie znalazłem dotąd rozwiązania.

z góry dziękuje za pomoc

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 16 maja 2008 17:15 przez dundus, łącznie zmieniany 2 razy.
tatamisi
Kontakt:

Post autor: tatamisi »

przy zapisie spreadsheet to file jest opcja transpozycji tabeli.

problem bedzie jak bedziesz chcial dopisac nastepne pomiary...

...wtedy wydaje mi sie ze najpierw zczytanie spreadsheet do array...dodanie wiersza pomiaru i znow zapis na spreadsheet

s

PS. jestem amator wiec moge pisac bzdury :) za co z gory przepraszam :]
ODPOWIEDZ