wybór z tabeli
wybór z tabeli
Witam.
Mam pytanie jak zrobić coś takiego:
Mam przykładową tabelę XY.
Teraz przychodzą dwie wartości np x4 i y5 i chcę żeby za pomocą tej tabeli odczytać wartość z "pionu" i "poziomu", czyli to jest 20.
Wartośći będą wpisawane do tabeli według własnego uznania (te poniżej są przykładowe)
dzięki z góry za pomoc
pozdrawiam
Mam pytanie jak zrobić coś takiego:
Mam przykładową tabelę XY.
Teraz przychodzą dwie wartości np x4 i y5 i chcę żeby za pomocą tej tabeli odczytać wartość z "pionu" i "poziomu", czyli to jest 20.
Wartośći będą wpisawane do tabeli według własnego uznania (te poniżej są przykładowe)
dzięki z góry za pomoc
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 08 maja 2008 10:34 przez dundus, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: wybór z tabeli
Wykorzystaj standardową funkcję - Index Array.
Pamiętaj, że w LV wiersze i kolumny są indeksowane od 0.
Rumcajs.
Pamiętaj, że w LV wiersze i kolumny są indeksowane od 0.
Rumcajs.
wybór z tabeli
Dzięki za pomoc tylko, że wartości wiersza i kolumny w moim przypadku nie będą zawsze liczbami całkowitymi. Tzn wartości te będa przychodziły z zewnątrz. Da się to jakoś rozwiązać inaczej...??
pozdrawiam
pozdrawiam
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
W celu znalezienia indeksów szukanego elementu użyj funkcji Search 1D Array.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
wybór z tabeli
hmm niebardzo rozumiem ale spróbuje to rozwikłać
dzięki wielkie i pozdrawiam
dzięki wielkie i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 10 maja 2008 15:58 przez dundus, łącznie zmieniany 1 raz.
Co to znaczy, że wartości indeksu wiersza i kolumny nie będą wartościami całkowitymi ? Nie da się odczytać wartości z wiersza 1,4 i kolumny 1,89.
Funkcja Index Array po podpięciu dowolnej tablicy 2D i dowolnej wartości całkowitej do wejścia Index 0 (wiersz) i Index 1 (kolumna) da na wyjściu element, należący jednocześnie do tego wiersza i kolumny. Nie ważne skąd się wezmą wartości wiersza i kolumny - nie rozumiem pojęcia z zewnątrz.
Rumcajs.
Funkcja Index Array po podpięciu dowolnej tablicy 2D i dowolnej wartości całkowitej do wejścia Index 0 (wiersz) i Index 1 (kolumna) da na wyjściu element, należący jednocześnie do tego wiersza i kolumny. Nie ważne skąd się wezmą wartości wiersza i kolumny - nie rozumiem pojęcia z zewnątrz.
Rumcajs.
wybór z tabeli
Chodzi mi o to, żeby wartości wiersza i kolumny były odczytywane z zewnątrz. Tzn. np. odczytuje sobie w danej chwili, z czujnika prędkości obrotowej jakąś wartość V (to jest mój wiersz) i z czujnika temperatury wartość T (to jest moja kolumna) i teraz mając V(wiersze) i T(kolumna) korzystam z mojej tabeli (stworzonej wcześniej) i odczytuje z niej szukaną wartość X....Prościej mówiąć, mająć jakieś V i jakięs T przypisuje do tych dwóch wartości wartość szukaną X (do tego celu korzystam własnie z tabeli)
mam nadzieje, że zrozumiale napisałem
pozdrawiam
mam nadzieje, że zrozumiale napisałem
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 12 maja 2008 08:26 przez dundus, łącznie zmieniany 2 razy.
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Najwyraźniej potrzeba Ci czegoś takiego jak w załączniku.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
wybór z tabeli
dzięki za pomoc
pozdrawiam
pozdrawiam