Pomiar drgań i temperatury
Pomiar drgań i temperatury
Witam
Zaznaczam na wstępie, że jestem kompletnie zielony jeżeli chodzi o Labview, a potrzebuje go do zakończenia mojej pracy dyplomowej.
Mam napisać program który będzie zbierał dane z czujnika drgań, temperatury oraz z mikrofonu, następnie je akwizował i zapisywał do pliku niestety nie wiem nawet jak z tym wystartować, prose o rade dla początkującego
POZDRAWIAM
Zaznaczam na wstępie, że jestem kompletnie zielony jeżeli chodzi o Labview, a potrzebuje go do zakończenia mojej pracy dyplomowej.
Mam napisać program który będzie zbierał dane z czujnika drgań, temperatury oraz z mikrofonu, następnie je akwizował i zapisywał do pliku niestety nie wiem nawet jak z tym wystartować, prose o rade dla początkującego
POZDRAWIAM
Re: Pomiar drgań i temperatury
Jeszcze raz proszę o pomoc.
Potrzebuje wyskalować czujnik temperatury LM335Z oraz czujnik drgań ADXL330, jak wspominałem jestem całkowitym nowicjuszem w LV i tak na dobrą sprawę nawet nie wiem jak z tym fantem wystartować
Potrzebuje wyskalować czujnik temperatury LM335Z oraz czujnik drgań ADXL330, jak wspominałem jestem całkowitym nowicjuszem w LV i tak na dobrą sprawę nawet nie wiem jak z tym fantem wystartować
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Hej.
1. W jaki sposób chcesz podłączyć te czujniki do komputera?
2. Jaką wersję LabVIEW masz do dyspozycji?
1. W jaki sposób chcesz podłączyć te czujniki do komputera?
2. Jaką wersję LabVIEW masz do dyspozycji?
Czujniki będą podłączone przez kartę NI USB 6009 Używam LabVIEW 7.1
Z góry dzięki za pomoc
Z góry dzięki za pomoc
Ponownie proszę o pomoc, poradziłem sobie ze skalowaniem czujnika temperatury ale stoję w miejsc na czujniku drgań.
Jak się go skaluje? Czy do jego pracy potrzebne są jakies filtry?
Jak się go skaluje? Czy do jego pracy potrzebne są jakies filtry?
- jogurt_owocowy
Pochwal się, więc, swoim programem.poradziłem sobie ze skalowaniem czujnika temperatury
Opisz co zrobiłeś, jakich podejść do problemu próbowałeś, czy przetestowałeś np. sam czujnik w oderwaniu od aplikacji i/lub aplikację w oderwaniu od czujnika itd. tak, żeby było z czego wyciągnąć jakieś wnioski.ale stoję w miejsc na czujniku drgań
Wszystko masz w dataszicie. Lutujesz układ jak na rysunku na początku, odczytujesz napięcie z wyjść i przeliczasz na przyspieszenie (odejmujesz od niego połowę napięcia zasilania i dzielisz przez 300 mV/g). Nie musisz nic kalibrować.Jak się go skaluje? Czy do jego pracy potrzebne są jakies filtry?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 21 maja 2008 15:09 przez jogurt_owocowy, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Jogurcie dzięki serdeczne za pomoc, jestem naprawdę wdzięczny.
Mam jednak kolejny problem do mojego czujnika drgań mam zbudować w LV 7.1 filtr korekcyjny o charakterystyce w załączniku.
Jeśli to nie problem proszę o pomoc
POZDRAWIAM
Jogurcie dzięki serdeczne za pomoc, jestem naprawdę wdzięczny.
Mam jednak kolejny problem do mojego czujnika drgań mam zbudować w LV 7.1 filtr korekcyjny o charakterystyce w załączniku.
Jeśli to nie problem proszę o pomoc
POZDRAWIAM
- jogurt_owocowy
O ile mi wiadomo w gołym LabVIEW nie ma funkcji pozwalającej na filtrację przy pomocy filtrów o charakterystykach definiowanych w taki arbitralny sposób.
Najłatwiej będzie wygenerować współczynniki filtru w innym programie, do LV zaimportować tablicę ze współczynnikami i użyć np. klocka FIR filter.
Jeśli potrzebujesz pomocy z wygenerowaniem tych współczynników, to od razu
1. Na obrazku, który zamieściłeś są dwie charakterystyki, więc doprecyzuj, o którą Ci chodzi. 2. Jakie są Twoje wymagania odnośnie rzędu filtru? 3. Z jaką częstotliwością próbkujesz dane z czujnika?
Pozdrawiam
Najłatwiej będzie wygenerować współczynniki filtru w innym programie, do LV zaimportować tablicę ze współczynnikami i użyć np. klocka FIR filter.
Jeśli potrzebujesz pomocy z wygenerowaniem tych współczynników, to od razu
1. Na obrazku, który zamieściłeś są dwie charakterystyki, więc doprecyzuj, o którą Ci chodzi. 2. Jakie są Twoje wymagania odnośnie rzędu filtru? 3. Z jaką częstotliwością próbkujesz dane z czujnika?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 01 cze 2008 21:35 przez jogurt_owocowy, łącznie zmieniany 2 razy.
Witam
Jogurcie jestem Ci naprawdę wdzięczny za pomoc
1. Charakterystyka z większymi wartościami 6dB/okt 6dB/okt 12dB/okt
2. Rząd filtru najlepiej 3 - 12dB/okt
3. Częstotliwość próbkowania wynosi 5000 Hz, ale czy jest ona potrzebna do filtra? Przypadkiem częstotliwości próbkowania nie narzuca mi karta analogowa która będę używał
Jeszcze raz stokrotne dzięki za pomoc
Jogurcie jestem Ci naprawdę wdzięczny za pomoc
1. Charakterystyka z większymi wartościami 6dB/okt 6dB/okt 12dB/okt
2. Rząd filtru najlepiej 3 - 12dB/okt
3. Częstotliwość próbkowania wynosi 5000 Hz, ale czy jest ona potrzebna do filtra? Przypadkiem częstotliwości próbkowania nie narzuca mi karta analogowa która będę używał
Jeszcze raz stokrotne dzięki za pomoc
- jogurt_owocowy
Witam
Ciągle stoję z tym filtrem jedyne co się zmieniło to tyle, że ma to być filtr typu butterworth i filtr ma być rzędu 2
POMOCY
Ciągle stoję z tym filtrem jedyne co się zmieniło to tyle, że ma to być filtr typu butterworth i filtr ma być rzędu 2
POMOCY
- jogurt_owocowy
Współczynniki filtru
Do przefiltrowania sygnału użyj funkcji IIR Filter podając na jego wejście powyższe współczynniki i Twój sygnał.
Pozdrawiam
Kod: Zaznacz cały
b =
0,0010535010240546022
0,0000000000000000000 -0,0010535010240546022
a =
1,0000000000000000000 -1,9978898645596819000
0,9978929979518907900
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 11 cze 2008 17:47 przez jogurt_owocowy, łącznie zmieniany 3 razy.
Witam wszystkich
Mam bardzo laicki problem, mianowicie nie mam bladego pojęcia w jaki sposób podać współczynniki filtra które jogurt wygenerował. Jeśli to nie problem proszę o umieszczenie jakiegoś screena
Dzięki za pomoc
Mam bardzo laicki problem, mianowicie nie mam bladego pojęcia w jaki sposób podać współczynniki filtra które jogurt wygenerował. Jeśli to nie problem proszę o umieszczenie jakiegoś screena
Dzięki za pomoc
- jogurt_owocowy
Musisz te współczynniki zebrać w tablice i podać na wejście funkcji IIR Filter wraz z tablicą zawierającą spróbkowany sygnał poddawany filtracji
[img]http://labview.pl/uploads/veir/iir%20filter.gif[/img]
Pozdrawiam
[img]http://labview.pl/uploads/veir/iir%20filter.gif[/img]
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 15 cze 2008 20:40 przez jogurt_owocowy, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Jogurcie WIELKI dzięki za bezcenną pomoc.
Mam do Ciebie jeszcze jedną prośbę, jeśli to nie problem.
Mógłbyś zaprojektować mi drugi z filtrów do których podałem charakterystyki
6dB/OKT 3dB/OKT 6dB/OKT 12dB/OKT
POZDRAWIAM
Jogurcie WIELKI dzięki za bezcenną pomoc.
Mam do Ciebie jeszcze jedną prośbę, jeśli to nie problem.
Mógłbyś zaprojektować mi drugi z filtrów do których podałem charakterystyki
6dB/OKT 3dB/OKT 6dB/OKT 12dB/OKT
POZDRAWIAM