Witam!
We front panelu stworzyłem sobie z zakładki text inds tabele. Wrzucam do niej różne dane typu array ale chciałbym również dodać do niej odczytane z pliku wartości czasu i tu jest problem. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Tablica i czas
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Re: Tablica i czas
1. Dane (sygnał) odczytane z pliku przekonwertuj na waveform. Podpowiedź:
[img]http://www.labview.pl/uploads/forums/xy_to_waveform.gif[/img]
Obrazek jest z TEGOwątku, gdzie sygnałem wejściowym był sygnał XY.
2. Podłącz waveform do wejścia Convert to Dynamic Data, kliknij dwa razy na tym klocku i jako typ konwersji wybierz Single Waveform.
3. Kliknij dwa razy na Build Table i zaznacz Include time data.
To jest sposób dla sygnałów próbkowanych równomiernie. Nie wiem, czy przy nierównomiernie próbkowanych da się wykorzystać te ekspresklocki, bo ich nie używam i nie mam z nimi szerszej styczności.
[img]http://www.labview.pl/uploads/forums/xy_to_waveform.gif[/img]
Obrazek jest z TEGOwątku, gdzie sygnałem wejściowym był sygnał XY.
2. Podłącz waveform do wejścia Convert to Dynamic Data, kliknij dwa razy na tym klocku i jako typ konwersji wybierz Single Waveform.
3. Kliknij dwa razy na Build Table i zaznacz Include time data.
To jest sposób dla sygnałów próbkowanych równomiernie. Nie wiem, czy przy nierównomiernie próbkowanych da się wykorzystać te ekspresklocki, bo ich nie używam i nie mam z nimi szerszej styczności.
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2008 16:18 przez jogurt_owocowy, łącznie zmieniany 2 razy.
Tablica i czas
A czy istnieje sposób, żeby do moich zapisywanych danych typu cluster dodać jeszcze czas i razem zapisać to do pliku?
- jogurt_owocowy
Jaki klaster?
W jaki sposób zapisywany?
Do jakiego pliku?
Zamieść obrazek albo vi.
W jaki sposób zapisywany?
Do jakiego pliku?
Zamieść obrazek albo vi.
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2008 21:43 przez jogurt_owocowy, łącznie zmieniany 2 razy.
Obecnie zapisuje osobno czas i wyniki pomiarów. Pytanie czy moge to jakoś połączyć do jednego pliku i przy odczycie to rozdzielić?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- jogurt_owocowy
1. Zapis czasu w taki sposób jak to robisz obecnie jest bez sensu. Zapisujesz w pętli ileś tam razy te same dane do tego samego pliku.
2.
W pętli zapisującej dane tablicę danych zamień na string klockiem Array to Spreadsheet String, uzyskany string sklej ze stringiem zawierającym datę i czas (Concatenate Strings) wreszcie wynikowy string dodaj do zapisywanego pliku za pomocą Write to Text File.
Data/czas będzie na początku wierszy z danymi.
Pozdrawiam
2.
Odpowiedź zależy od tego jak sobie wyobrażasz ten plik i warto to przemyśleć wcześniej. Czy ma to być plik binarny służący tylko przechowaniu danych na potrzeby późniejszego wczytania przez program czy tekstowy - "czytalny" również dla człowieka? Jeśli to drugie, to rozwiązanie byłoby takie.Pytanie czy moge to jakoś połączyć do jednego pliku i przy odczycie to rozdzielić?
W pętli zapisującej dane tablicę danych zamień na string klockiem Array to Spreadsheet String, uzyskany string sklej ze stringiem zawierającym datę i czas (Concatenate Strings) wreszcie wynikowy string dodaj do zapisywanego pliku za pomocą Write to Text File.
Data/czas będzie na początku wierszy z danymi.
Pozdrawiam