Jak Aproksymować taką funkcję?? POMOCY

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
crus_h
Kontakt:

Jak Aproksymować taką funkcję?? POMOCY

Post autor: crus_h »

Witam serdecznie,
zwracam sie z wielką prośbą, o jakieś wskazówki i przykłady.
Mam zarejestrowany przebieg (a właściwie jego fragnemt) i potrzebuje ustalić na podstawie tych pomiarów wartość funkcji do jakiej on dąży. Nie wiem jak się za to zabrać próbowalem aproksymować ten przebieg ale jak widać nie za bardzo wiem jak sobie z tym poradzić.

Może ktoś wie jak ktoś wie jak wyznaczyć ustaloną wartość funkcji??

Poniżej załączzam plik z danymi :)
Bartosz
Awatar użytkownika
Koza
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Re: Jak Aproksymować taką funkcję?? POMOCY

Post autor: Koza »

Witaj,

Najprostszą metodą aproksymacji funkcji jest wykorzystanie Express VI o nazwie Curve Fitting (nie ma jej w LabVIEW wersja Base). Przykład w załączniku wraz z wynikiem pracy. Nie zmieniałem żadnych z opcji w oknie ustawień Curve Fitting.

Pozdrawiam,
Koza
crus_h
Kontakt:

No tak,
wiem, że tak można tylko chodzi o to, że zarejestrowany przebieg jest eksponencjalny czyli wartość powinna się ustalać po pewnym czasie na jakiejś konkretnej wartości, a aproksymując w taki sposób nie za bardzo można ustalić tę ustaloną wartość przebiegu.
Bartosz
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Post autor: jogurt_owocowy »

zarejestrowany przebieg jest eksponencjalny
A może logarytmiczny? Potęgowy? Jeśli mnie pamięć i wyobraźnia nie myli to eksponencjalny zawija się do góry i z prawej strony ma asymptotę pionową.
Najlepiej będzie jak napiszesz wzór albo sprecyzujesz co to za dane pomiarowe. Bez tej wiedzy możesz robić interpolację wielomianową tak jak pokazał Koza, ale... tylko interpolację, a potrzebujesz ekstrapolacji.
crus_h
Kontakt:

Ok. uwagi są słuszne (co do przebiegu exp. :) )
Badany przebieg jest ponoć opisany zależnością:
Y= Yust *(1-e^(-t/T))
gdzie:
Y to wartości temperatury rejestrowane, dołączyłem powyżej pomiary
t -czas (oś x)
T - stała czasowa (nieznana)
Yust - to włąśnie ta wartość do ktorej dąży funkcja i którą należy wyznaczyć

czyli jak widać mało wiadomo i wiele problemów.

Jeżeli chodzi o aproksymacje to sobie poradziłem teraz bardziej chodzi mi o wyznaczenie tej wartości Yust, czyli do jakiej wartości dąży ten przebieg.

Można dokonać pomiaru odpowiednio długo i zobaczyć na jakiej wartości sie przebieg ustali, ale cała sztuka programu ma polegać na tym aby wyznaczał tę wartość na podstawie fragmentu krzywej.

Jeżeli ktoś ma pomysły na rozwiązanie problemu prosze o pomoc, jeżeli sam go rozwikłam też napisze, może komuś sie przyda.

Pozdrawiam
Bartosz
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Post autor: jogurt_owocowy »

Wiadomo już całkiem sporo, ale według zależności, którą podałeś jeżeli t=0, to Y=0 tymczasem w Twoich danych tego nie widać, więc coś ciągle jest nie tak.
ODPOWIEDZ