Generacja sygnałów

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
devas
Kontakt:

Generacja sygnałów

Post autor: devas »

Witam! Jestem tu nowy i potrzebuję waszej pomocy. Otóż muszę zrobić projekt w środowisku LABVIEW, a niezbyt mam pojęcie o tym programie. Wszystkie kursy które znalazłem w necie są niewystarczające, aby zrobić to co muszę. Projekt ma polegać na wygenerowaniu jakiś sygnałów np. widm sygnałów, jakiś szumów itp, następnie samodzielnie podać częstotliwość póbkowania i tak już przetworzony sygnał wysłać na moduł np. bluetooth. W teorii to proste, generatorem generuje się jakiś sygnał analogowy(podając jego amplitudę, kształt, okres itp), potem poprzez odpowiedni moduł przekształcić ten sygnał na cyfrowy, podając z jaką częstotliwością ma być próbkowany a następnie ten sygnał wysyłamy na bluetooth(może być zapis do pliku, dopiero pozniej na bluetooth). Ja tak to rozumuję, może ktoś bardziej bystry znajdzie inne rozwiązanie. Problem polega na tym, że nie wiem jak to wykonać w LABVIEW. POMOCY!! [-o<
Z góry dziękuję za jakąkolwiek formę pomocy. Pozdrawiam
PS. Prosiłem ciebie o zmianę tematu, następnym razem, usunę cały twój wątek
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2008 14:13 przez devas, łącznie zmieniany 1 raz.
X
Awatar użytkownika
Egon

Re: LABVIEW PROBLEM POTRZEBNA POMOC dla nowicjusza :)

Post autor: Egon »

Hej, w teorii to proste... W praktyce nieco mniej. Ale klucz do sukcesu polega na tym, żeby całą robotę podzielić sobie na drobne części. Właśnie wspaniałą cechą LV jest to że możesz odpalić sobie dowolny fragment programu i sprawdzić go. Podziel sobie projekt na kilka mniejszych i realizuj je etapami. Należy zacząć od tego, czy "generator" to fizyczne urządzenie, które podłączysz do komputera za pomocą jakiejś karty DAQ, czy też fikcyjny kolejny moduł w LabVIEW
devas
Kontakt:

generator to fikcyjny model w lab view, czescia rzeczywista jest dopiero modul bluetooth. Ok bede probowac...jednak dalej proszę o jakieś wskazówki, może ktoś ma już coś podobnego(lub część) wykonane? pozdrawiam
X
Awatar użytkownika
Egon

Post autor: Egon »

Odsyłam najpierw do helpa i do zakładki Find Examples.... w twoim LabVIEW. Jestem w stanie ślepo strzelić że jakieś 60% projektu tam znajdziesz w kilku VI przykładowych. To dobry początek.
devas
Kontakt:

Juz cos tam mam, mam generator....zadaje czestotliwosc probkowania...ładnie wychodzi na oscyloskopie...teraz tylko jak to wrzucic na zewnetrzy modul bluetooth podlaczony do kompa przez USB? POMOCY!!!
X
Awatar użytkownika
bartus
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

LABVIEW PROBLEM POTRZEBNA POMOC dla nowicjusza :)

Post autor: bartus »

a w jaki sposob sie mozesz komunikowac z bluetoothem?
Jest pare rzeczy dla których warto zyc - TO,UE i nie zmienia sie nic :)
bogdani
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Kontakt:

Post autor: bogdani »

:offtopic:
devas proszę zmienić tytuł wątku, bo nie potrzebne tam są wielkie literki ...
bogdani
Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
wino
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW

Post autor: wino »

devas pisze: teraz tylko jak to wrzucic na zewnetrzy modul bluetooth podlaczony do kompa przez USB? POMOCY!!!
wykorzystaj wirtualnego COM'a(moduł USB pewnie go stworzył) i VISE(wpisz sobie w Find Exmples)

pzdr
devas
Kontakt:

Bluetooth mam osobno...przez USB, Jak go "zainicjowac" w labview? Mam juz wirtualny generator...jak podpiac moje rzeczywiste USB, zebym mogl wysylac przez nie np. do innego koma wygenerowane sygnaly i np. zapisywac je do pliku? Dziekuję za pomoc
X
ODPOWIEDZ