Problem z czasem

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Re: Problem z czasem

Post autor: jogurt_owocowy »

Nie przeszkadzało by mi to gdyby przy odczycie tablica nie byla uzupełniana dodatkowo zerami o tą jedną komórkę w pozostałych wierszach
A więc trzeba zmienić sposób wczytywania danych z pliku
[img]http://www.labview.pl/uploads/veir/Read ... 20file.gif[/img]
Pozdrawiam
kozik
Kontakt:

Post autor: kozik »

Tu mam taki problem, bo chciałbym zapisywać na zmianę pomiary, albo w dwóch różnych tablicach albo w dwóch różnych wierszach. Problem w tym, żeby zmianie wiersza (tablicy) nie towarzyszyło wyzerowanie drugiego wiersza (tablicy) od razu tylko np. tuż przed ponownym jego zapisem. To przetrzymanie danych potrzebne by było, żeby w momencie gdy bedzie trwał zapis do drugiego wiersza, na pierwszym dokonać obliczeń (i tak na zmiane). Da się coś takiego zrobić? Na tym przykładzie próbowałem ale za każdym razem mi zeruje nawet jak zrezygnuje z initialized array :/
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Post autor: jogurt_owocowy »

Zanim położy się pierwszy klocek na diagramie trzeba się zastanowić, co tak naprawdę chce sie osiągnąć, przy jakich założeniach itd. Przed chwilą chciałeś zbierać dane pomiarowe do tablicy, teraz - do dwóch tablic naraz. Radosna twórczość w LV jest trudniejsza niż w tekstowych językach i prowadzi na manowce.
Przykład:
To przetrzymanie danych potrzebne by było, żeby w momencie gdy bedzie trwał zapis do drugiego wiersza, na pierwszym dokonać obliczeń
Na 99% nieistotne pytanie, ale: jaką masz pewność, że zdążysz wykonać te obliczenia podczas zapisu do drugiego wiersza? Co się stanie (co ma się stać?) jeśli nie zdążysz?
Może dopuszczalne jest, aby najpierw zebrać dane,a potem je przetworzyć, zapisać do pliku? Wtedy zbierz dane do tablicy, a po zakończeniu pomiarów (poza pętlą) je przetworzysz. Jeśli nie, to po zebraniu wiersza danych przekaż je do osobnego wątku (osobnej, równoległej pętli while) za pomocą kolejki (paletka Synchronization -> Queues), tam je przetwórz, zapisz itp.
kozik
Kontakt:

A więc trzeba zmienić sposób wczytywania danych z pliku
Mam pytanie w związku z odczytem z pliku jaki zaproponowałeś, czy zapis do pliku też trzeba zmodyfikować? Bo próbuje odtworzyć ten zaproponowany schemat i coś nie za bardzo to działa jak należy :/ Chyba coś z indeksowaniem robię coś nie tak bo dalej mi uzupełnia o dodatkowe zera.
kozik
Kontakt:

Problem z czasem

Ok już to rozgryzłem :)
ODPOWIEDZ