Wykres 3D

Sprawy związane z interfejsem użytkownika - kontrolki, wskaźniki, wyświetlacze, wykresy oraz inne zagadnienia tego typu...
Awatar użytkownika
fenix

Wykres 3D

Post autor: fenix »

Witam,
Pisze z takim problemem chociaz nie wiem czy tak latwo i szybko da sie go rozwiazac. Mam dwa wykresy 3D. Jeden powierzchniowy utworzony z punktow ktore sa przedstawione na osi Z i drugi w postaci okregu z punktow na plaszczyznie XY (os Z rowna sie powiedzmy 0). Chcialbym w jakis sposob po nacisnieciu jakiegos przycisku wyciac punkty pierwszego wykresu tak, aby patrzac na plaszczyzne XY, wykres ten byl ograniczony okregiem z tego drugiego. Nie wiem czy jasno to wytlumaczylem. Chodzi o to, aby wykres 1 po prostu nie wystawal poza dany okrag.
Gdyby mial byc ograniczony jakims prostokatem byloby latwiej a tak...
to nie mam za bardzo pomyslu jak to zrobic. Moze da sie jakos zaslonic wystajaca czesc? Moze ktos bedzie mial pomysl jak ten problem rozwiac?
LabVIEW 8.2
Programik zamiescilem w zalaczniku.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 12 mar 2008 13:01 przez fenix, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Re: Wykres 3D

Post autor: jogurt_owocowy »

Niestety nie mogę spojrzeć w viaja, ale z tego co mogę sobie wyobrazić, to masz dwie tablice 2D o takim samym rozmiarze: w jednej wykres powierzchniowy, w drugiej "binarny" okrąg.
Jeśli tak, to najprościej wypełnić okrąg tak żeby był kołem, a potem przelecieć przez wszystkie punkty tablic i w punktach gdzie koła nie ma, wstawić NaN do tablicy z wykresem. O ile wykresy 3D interpretują NaNy w taki sam sposób jak np. Waveform Graph, czyli w ogóle ich nie rysują to będzie to działać.
Pozostaje problem wypełnienia okręgu, ale to już odrębna sprawa na odrębny wątek.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
fenix

Wykres 3D

Post autor: fenix »

Tak tez wczensiej myslalem. Mam dwie rozne tablice jesli chodzi o wykres powierzchniowy i o okrag ale najwazniejsza jest ta z wartosciami do wykresu powierzchniowego bo okrag jest tu tylko orientacyjny aby wiedziec jakim promieniem powinien byc ograniczony ten wykres. Własnie z NaNami tez probowalem. U mnie aby zamienic wartosc na NaN po prostu wpisuje w tablice obok wartosc 0 i zamienia mi te miejsca. Zrobione jest to tylko tak na chwile aby doswiadczalnie zbadac ktore miejsca nalezy wyciac. Tylko ze wlasnie nie wiem jak potem wypelnic ten okrag i dlatego myslalem nad innymi sposobami.
Wiec jak bedziesz mogl spojrzec w wolnym czasie na moj vijaj to bede wdzieczny.. za wszelkie podpowiedzi.
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Re: Wykres 3D

Post autor: jogurt_owocowy »

Powiedzmy, że tablica z okręgiem zawiera jedynki definiujące okrąg i zera gdzie indziej. Bierzesz po kolei wiersze tablicy z okręgiem i idąc po kolei przez elementy każdego wiersza sprawdzasz czy jest on jedynką. Jeśli tak to znaczy, że trafiłeś na krawędź okręgu i zaczynasz szukać drugiej krawędzi w tym wierszu idąc od jego końca. Znając położenie dwóch krawędzi okręgu w tej linii możesz już tą linię wypełnić.
Jeśli nie natrafisz na jedynkę w całym wierszu to znaczy, że okrąg tam nie sięga i idziesz do kolejnego wiersza.
ODPOWIEDZ