Witam,
Pisze z takim problemem chociaz nie wiem czy tak latwo i szybko da sie go rozwiazac. Mam dwa wykresy 3D. Jeden powierzchniowy utworzony z punktow ktore sa przedstawione na osi Z i drugi w postaci okregu z punktow na plaszczyznie XY (os Z rowna sie powiedzmy 0). Chcialbym w jakis sposob po nacisnieciu jakiegos przycisku wyciac punkty pierwszego wykresu tak, aby patrzac na plaszczyzne XY, wykres ten byl ograniczony okregiem z tego drugiego. Nie wiem czy jasno to wytlumaczylem. Chodzi o to, aby wykres 1 po prostu nie wystawal poza dany okrag.
Gdyby mial byc ograniczony jakims prostokatem byloby latwiej a tak...
to nie mam za bardzo pomyslu jak to zrobic. Moze da sie jakos zaslonic wystajaca czesc? Moze ktos bedzie mial pomysl jak ten problem rozwiac?
LabVIEW 8.2
Programik zamiescilem w zalaczniku.
Pozdrawiam
Wykres 3D
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Re: Wykres 3D
Niestety nie mogę spojrzeć w viaja, ale z tego co mogę sobie wyobrazić, to masz dwie tablice 2D o takim samym rozmiarze: w jednej wykres powierzchniowy, w drugiej "binarny" okrąg.
Jeśli tak, to najprościej wypełnić okrąg tak żeby był kołem, a potem przelecieć przez wszystkie punkty tablic i w punktach gdzie koła nie ma, wstawić NaN do tablicy z wykresem. O ile wykresy 3D interpretują NaNy w taki sam sposób jak np. Waveform Graph, czyli w ogóle ich nie rysują to będzie to działać.
Pozostaje problem wypełnienia okręgu, ale to już odrębna sprawa na odrębny wątek.
Pozdrawiam
Jeśli tak, to najprościej wypełnić okrąg tak żeby był kołem, a potem przelecieć przez wszystkie punkty tablic i w punktach gdzie koła nie ma, wstawić NaN do tablicy z wykresem. O ile wykresy 3D interpretują NaNy w taki sam sposób jak np. Waveform Graph, czyli w ogóle ich nie rysują to będzie to działać.
Pozostaje problem wypełnienia okręgu, ale to już odrębna sprawa na odrębny wątek.
Pozdrawiam
Wykres 3D
Tak tez wczensiej myslalem. Mam dwie rozne tablice jesli chodzi o wykres powierzchniowy i o okrag ale najwazniejsza jest ta z wartosciami do wykresu powierzchniowego bo okrag jest tu tylko orientacyjny aby wiedziec jakim promieniem powinien byc ograniczony ten wykres. Własnie z NaNami tez probowalem. U mnie aby zamienic wartosc na NaN po prostu wpisuje w tablice obok wartosc 0 i zamienia mi te miejsca. Zrobione jest to tylko tak na chwile aby doswiadczalnie zbadac ktore miejsca nalezy wyciac. Tylko ze wlasnie nie wiem jak potem wypelnic ten okrag i dlatego myslalem nad innymi sposobami.
Wiec jak bedziesz mogl spojrzec w wolnym czasie na moj vijaj to bede wdzieczny.. za wszelkie podpowiedzi.
Wiec jak bedziesz mogl spojrzec w wolnym czasie na moj vijaj to bede wdzieczny.. za wszelkie podpowiedzi.
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Re: Wykres 3D
Powiedzmy, że tablica z okręgiem zawiera jedynki definiujące okrąg i zera gdzie indziej. Bierzesz po kolei wiersze tablicy z okręgiem i idąc po kolei przez elementy każdego wiersza sprawdzasz czy jest on jedynką. Jeśli tak to znaczy, że trafiłeś na krawędź okręgu i zaczynasz szukać drugiej krawędzi w tym wierszu idąc od jego końca. Znając położenie dwóch krawędzi okręgu w tej linii możesz już tą linię wypełnić.
Jeśli nie natrafisz na jedynkę w całym wierszu to znaczy, że okrąg tam nie sięga i idziesz do kolejnego wiersza.
Jeśli nie natrafisz na jedynkę w całym wierszu to znaczy, że okrąg tam nie sięga i idziesz do kolejnego wiersza.