Komunikacja RS232 nie działa
-
- Kontakt:
Komunikacja RS232 nie działa
Witam,
Mam problem z komunikacja RS232 w Labview . Nie działa zarówno czytanie jak i zapisywanie. Poniżej zamieszczam plik rs232.vi(wersja 8.5).
Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi.
Pozdrawiam,
Mam problem z komunikacja RS232 w Labview . Nie działa zarówno czytanie jak i zapisywanie. Poniżej zamieszczam plik rs232.vi(wersja 8.5).
Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi.
Pozdrawiam,
Re: Komunikacja RS232 nie działa
witaj,
napisz cos wiecej, po pierwsze z czym sie komunikujesz i jakie bledy otrzymujesz, bo sam program wydaje sie byc ok
Przyczyn moze byc wiele... zle definiowane parametry portu, zla konfiguracja urzadzenia z ktorym nawiazujesz transmisje, itp, itd...
napisz cos wiecej, po pierwsze z czym sie komunikujesz i jakie bledy otrzymujesz, bo sam program wydaje sie byc ok
Przyczyn moze byc wiele... zle definiowane parametry portu, zla konfiguracja urzadzenia z ktorym nawiazujesz transmisje, itp, itd...
"...wszystko sie kiedys konczy, oprocz Mody na Sukces...."
-
- Kontakt:
Witam,
Urządzenie z którym sie komunikuje do mikrokontroler do ktorego są podpięte 2 wyświetlacze LED(seidmiosegmentowe) i czujnik temepratury.
Na wyświetrlaczu LED pokazuje się aktualnie mierzona temperatura i chciałbym ja wysylac przez rs232 do labview i wyswietlac. Z drugiej strony chciałbym wysylac z labview do uC wartosc, dzieki ktorej mikrokontroler bedzie mi naprzykład wysyłał wartosc temperatury do labview i ja wyświetlał, jesli skoczy ona o 2 stopnie a nie co jeden.
Chciałem zaznaczyc, ze parametry transmisji rs232 sa dobrze ustawione, gdyż przy użyciu hyper terminala wszystko działa dobrze(odczyt i zapis do mikrokontrolera), tak jak należy.
Nie wiem co moze byc źle???
Może brakuje mi jakis sterowników do wersji 8.5???
Może jakoś da się inaczj sprawdzic rs232???
Pozdrawiam,
Urządzenie z którym sie komunikuje do mikrokontroler do ktorego są podpięte 2 wyświetlacze LED(seidmiosegmentowe) i czujnik temepratury.
Na wyświetrlaczu LED pokazuje się aktualnie mierzona temperatura i chciałbym ja wysylac przez rs232 do labview i wyswietlac. Z drugiej strony chciałbym wysylac z labview do uC wartosc, dzieki ktorej mikrokontroler bedzie mi naprzykład wysyłał wartosc temperatury do labview i ja wyświetlał, jesli skoczy ona o 2 stopnie a nie co jeden.
Chciałem zaznaczyc, ze parametry transmisji rs232 sa dobrze ustawione, gdyż przy użyciu hyper terminala wszystko działa dobrze(odczyt i zapis do mikrokontrolera), tak jak należy.
Nie wiem co moze byc źle???
Może brakuje mi jakis sterowników do wersji 8.5???
Może jakoś da się inaczj sprawdzic rs232???
Pozdrawiam,
Zapewne masz wersje ewaluacyjna. Na głównym serwerze NI jest pakiet sterowników VISA, bez nich RS-a nie uruchomisz.
-
- Kontakt:
Witam,
Oki, to ściągne te drivery, najlepiej najnowsze z 2008?
Pozdrawiam,
Oki, to ściągne te drivery, najlepiej najnowsze z 2008?
Pozdrawiam,
Ja mam VISA 4.0 i działa. Jeśli chcesz to pobierz nowsze, ja pobralem starsze bo mniej zajmowaly.
-
- Kontakt:
Zainstalowałem 4.0 ale mimo to nie chce działac mi rs232 :/
Będę dalej próbował. Hmmm, a mogłbys sprawdzic czy odczyt u ciebie działa z tego pliku rs232.vi, oczywiscie musiałbys pozmieniac nastawy transmisji jakie ci tam pasuja i podpiac do jakiegos urzadzenia, chodzi o to czy czyta ci jakies wartosci???
Pozdrawiam
Będę dalej próbował. Hmmm, a mogłbys sprawdzic czy odczyt u ciebie działa z tego pliku rs232.vi, oczywiscie musiałbys pozmieniac nastawy transmisji jakie ci tam pasuja i podpiac do jakiegos urzadzenia, chodzi o to czy czyta ci jakies wartosci???
Pozdrawiam
-
- Kontakt:
Oki, działa wszystko, zainstalowałem jeszcze raz VISA 4.0 ale wybrałem dokładny folder instalacji:
C:Program FilesNational InstrumentsLabVIEW 8.5
wcześniej miałem:
C:Program FilesNational Instruments
Jeśli ktoś ma taki problem jak ja to niech sprawdzi gdzie instaluje drivery
Zamykam temat,
Pozdrawiam
PS:Rzeczywiście to proste, jeśli sie zainstaluje odpowiednio drivery;)
C:Program FilesNational InstrumentsLabVIEW 8.5
wcześniej miałem:
C:Program FilesNational Instruments
Jeśli ktoś ma taki problem jak ja to niech sprawdzi gdzie instaluje drivery
Zamykam temat,
Pozdrawiam
PS:Rzeczywiście to proste, jeśli sie zainstaluje odpowiednio drivery;)