Diagram Shortcuts

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
vugie
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

Diagram Shortcuts

Post autor: vugie »

W tak zwanym międzyczasie popełniłem małe narzędzie mogące trochę przyspieszyć proces drutowania w LV. Generalnie mówiąc byłem trochę zmęczony częstym wydobywaniem tych samych bloczków z głębin palety. Dużo logarytmów i funkcji wykładniczych ostatnio używałem - są one dość głeboko schowane - a że pracuję na laptopie (nad czym ubolewam), trzymanie więcej niż jednej palety na wierzchu odpada.
Program działa na zasadzie wklejania bloczków do aktualnie otwartego diagramu na podstawie wcześniej zdefiniowanych, kilkuliterowych poleceń. Polecenia zdefiniowane są w pliku _definitions.vi - jedyną rzeczą jaka umieszczona jest tam w diagramie jest structura Case. Nazwa każdego case'a jest poleceniem (nie więcej niż 10 znaków, tylko alfanumeryczne, wielkość liter bez znaczenia), a jego zawartość bloczkiem do wklejenia. Może tam być cokolwiek, włącznie z całymi diagramami.
Po uruchomieniu Diagram Shortcuts.vi, zostawiamy go działającego w tle, przechodzimy do swojego diagramu i na żywca wpisujemy z klawiatury komendę poprzedzając ją klawiszem "~" (bez shifta). I Odpowiedni bloczek wkleja się w pozycji kursora. Nie trzeba wciskać entera na końcu.
Przerzut jest organizowany przez schowek, więc jego dotychczasowa zawartość ginie w mrokach. Będę jeszcze kombinował żeby się tego pozbyć. Nie można pisać zbyt szybko, bo nie wyjdzie. Specjalnie tak jest, żeby nie spowalniać komputera zbyt częstym odpytywaniem klawiatury. No i lepiej nie wpisywać poprawnych komend nie mając diagramu w trybie edycji na wierzchu - zabezpieczenia w tej dziedzinie są jeszcze do dopracowania/wymyślenia. I pilnujcie kursora przed pisaniem, bo inaczej wstawi się poza ekranem.
Na początek zdefiniowałem 4 polecenia: ADD, MIN, MUL i DIV (znaczenie chyba oczywiste).
Wszelkie sugestie i komentarze mile widziane.
Awatar użytkownika
Mikrobi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Diagram Shortcuts

Post autor: Mikrobi »

Pomysł bardzo mi się podoba. Dla porównania a także jako element pomocniczy w
twoich bojach proponuję zajrzeć tutaj
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI
vugie
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

Diagram Shortcuts

Post autor: vugie »

Taaa, już z Yen'em stwierdziliśmy ciekawą zbieżność naszych pomysłów
Awatar użytkownika
Mikrobi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Diagram Shortcuts

Post autor: Mikrobi »

Fale na myślni :)
Zresztą jak widać z dyskusji zanosi sie na takie narzędzie w LabVIEW.
tylko kiedy :ques:
Ostatnio zmieniony 28 lut 2008 22:36 przez Mikrobi, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI
ODPOWIEDZ