problem z ilością kanałów w NI 6229

Wszelkie sprawy związane z LabVIEW i komunikacją ze sprzętem. Problemy i ciekawe rozwiązania.
Piotr83
Kontakt:

problem z ilością kanałów w NI 6229

Post autor: Piotr83 »

Witam,
mam taki problem: potrzebuję wprowadzić do komputera sygnały z 10 przełączników. Mam dwie karty NI6229 . W programie tworzę schemat w którym znajduję się min. blok DAQ assistant w którym wybieram 10 kanałów napięciowych wejciowych i jak przechodze do zakładki w której labview pokazuję sposób podłączenia przewodów to zawsze dwa kanały się nakładaja np: 66 i 32 jest przypisane dla dwóch przełączników. i teraz mam pytanie czy te dublowanie mozna jakośc obejść czy poprostu skoro mam dwie karty to na drugiej podłaczam jeden z pary dublujących sie przełączniów? czy musze jeszcze na coś zwrócic uwagę?
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Koza
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Re: problem z ilością kanałów w NI 6229

Post autor: Koza »

Jeśli wejdziesz do Measurement & Automation Explorer (MAX) i klikniesz prawym klawiszem na Twoje urządzenie i wybierzesz Device Pinouts, zobaczysz, że kanał 32 to AI GND. Oglądając ten schemat dokładniej, widać, że jest kilka kanałów AI GND, tak więc możesz podłączać kabelki tam, gdzie masz bliżej.

Warto zwrócić uwagę na sposób pomiaru - jeśli wybierzesz różnicowy (differential) wtedy żadno wejście nie zostanie wykorzystane dwa razy. Wtedy jesteś ograniczony do 8 kanałów/złącze.
Więcej informacji na temat podłączania i konfiguracji znajdziesz tutaj: http://www.ni.com/pdf/manuals/371022h.pdf

Pozdrawiam,
Koza
Piotr83
Kontakt:

Re: problem z ilością kanałów w NI 6229

Post autor: Piotr83 »

Dziś rano podłączyłem i wszystko chodzi tak jak trzeba. Może troche nie precyzyjnie zadałem pytanie bo bradziej mi chodziło o to czy drugi kanał jest od razu aktywny, ale już doszedłem co i jak:)

dzięki za odpowiedź

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 11 lut 2008 09:46 przez Piotr83, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ