Przeglądarka plików binarnych

Tematy związane z tworzeniem dużych aplikacji. Zaganiednia dotyczące architektury oraz zasad tworzenia optymalnych rozwiązań.
Awatar użytkownika
yawa20

Przeglądarka plików binarnych

Post autor: yawa20 »

Witam

Mam następujący problem:

Robię sobie pomiar i zapisuję do pliku binarkę według schematu jak w załączniku. Plik wynikowy jest raczej duży, około kilkuset Mb. Po zakończonym pomiarze chciałbym ten plik przejrzeć po kawałku, ale.... zabija mi to komputer. W związku z tym mam pytanie jak zrobić by wczytywał się tylko fragment pliku i nie zabierał mi ogromnych połaci ramu :-) .

Pozdrawiam
eech
Morfina
Kontakt:

Re: Przeglądarka plików binarnych

Post autor: Morfina »

Wydaje mi się, że mam inną wersję LavView,
ale w funkcji ReadFile można wprowadzić parametry 'pos mode' i 'offset'.
Za pomocą tych parametrów ustalisz z którego miejsca ma zacząć czytać.
Zerknij do dokumentacji.
Ostatnio zmieniony 03 sty 2008 13:01 przez Morfina, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
yawa20

Morfina pisze:Wydaje mi się, że mam inną wersję LavView,
ale w funkcji ReadFile można wprowadzić parametry 'pos mode' i 'offset'.
Za pomocą tych parametrów ustalisz z którego miejsca ma zacząć czytać.
Zerknij do dokumentacji.

To nie takie proste. Wersja LabView, którą posiadam to 8.2.1 i nie ma tam takiej opcji niestety. Szukałem tego wszędzie i niestety nie znalazłem :-/

Może jakieś inne wskazówki?
eech
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Post autor: jogurt_owocowy »

Witaj.
Na palecie funkcji kliknij Search i wpisz "seek". Powinno to znaleźć funkcję do przesuwania wskaźnika czytającego/zapisującego w pliku. Na tej samej palecie powinny być funkcje Open, Read, Write i Close, które chyba są tym, czego potrzebujesz.
Druga możliwość jest taka, że jeśli mnie pamięć nie myli, wśród bibliotek OpenG była m.in. jedna do obsługi dużych plików (Largefile VIs czy jakoś tak). Zainstaluj VI Package Manager'a (narzędzie do ściągania i instalacji bibliotek OpenG) a następnie ściągnij i zainstaluj biblioteki. Instrukcję jak to zrobić znajdziesz TUTAJ.
Pozdrawiam ]
Ostatnio zmieniony 03 sty 2008 15:28 przez jogurt_owocowy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
yawa20

jogurt_owocowy pisze:Witaj.
Na palecie funkcji kliknij Search i wpisz "seek". Powinno to znaleźć funkcję do przesuwania wskaźnika czytającego/zapisującego w pliku. Na tej samej palecie powinny być funkcje Open, Read, Write i Close, które chyba są tym, czego potrzebujesz.
Druga możliwość jest taka, że jeśli mnie pamięć nie myli, wśród bibliotek OpenG była m.in. jedna do obsługi dużych plików (Largefile VIs czy jakoś tak). Zainstaluj VI Package Manager'a (narzędzie do ściągania i instalacji bibliotek OpenG) a następnie ściągnij i zainstaluj biblioteki. Instrukcję jak to zrobić znajdziesz TUTAJ.
Pozdrawiam ]
Sprawdzę jutro na uczelni :-)
eech
Awatar użytkownika
yawa20

Ok mam coś takiego jak w załączniku. Wszystko jest niby ok z tym że jak zawsze jest jakieś ale.

Otóż podczas przeglądania wyników pojawia mi się sygnał taki jak oczekuje (zał. 2)ale tylko miejscami. Przeważnie zamiast właściwego sygnału dostaję coś takiego jak w załączniku 3 lub linię prostą. Nie mam już pomysłu o co chodzi.
eech
ODPOWIEDZ