Labview nauka pierwsze kroki

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
domink84
Kontakt:

Post autor: domink84 »

Witam.
Potrzebuje pomocy, rady, szukam jakiegos ciekawego opisu do labview 8 , ponieważ musze wykonac symulacje fotodetektora w Labview. CHodzi mi o to ze nie wiem jak znalezc fotodiode, źródło światła, czy te elementy sa inaczej podpisane czy sa w innej postaci. NIe wiem za bardzo od czego zaczac, czy ktos zna jakies ciekawe linki albo ma jakies materialy, to bardzo bym prosil o nie. Moj mail dominikrama@wp.pl
Dzieki za kazde dane i informacje
Dominik Rama
bogdani
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Kontakt:

Post autor: bogdani »

Witaj

Proponuję na początek zapoznać się z regulaminem, jeśli chcesz korzystać z tego forum i żeby ktoś ci sensownie odpowiedział.
Potem proponuję zajrzeć do działu z przydatnymi adresami, gdzie masz podzielone odnośniki na poradniki polskie i zagraniczne itd.
Następnie to forum ma fajną funkcję szukaj, która dla ułatwienia jest zaznaczona na czerwono.

Na samym końcu proponuję zastanów się i zadaj konkretne pytanie, bo takie ogólne wołanie o pomoc nic nie da albo spowoduje że otrzymasz odpowiedź taką, jak zadane pytanie, czyli ogólne i nie precyzyjne.

bogdani
Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Mikrobi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Post autor: Mikrobi »

Dominik: LabVIEW jest (wbrew pozorom ;) ) językiem programowania.
Dla symulacji fotodetektora będziesz zatem potrzebował: - poznać podstawy LabVIEW - algorytmu i opisu matematycznego symulowanego układu,
Pytanie co konkretnie i w jaki sposób chcesz zasymulować.
Parametry fotodiody opisane są wzorami, które należy zaimplementować w LabVIEW.
Następnie trzeba określić sposób realizacji symulacji.
Mozna też podejśc "od strony zabawy" i zrobić program, który "bedzie udawał" fotodiodę oswietloną w różny sposób... Jednak i tak sprowadzi się to do:
- poznania podstaw LabVIEW - pewnego opisu matematycznego, który trzeba będzie... :)
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI
domink84
Kontakt:

O dzieki za takie informacje myslalem ze labview jest zwyczjnym symulatorem elektronicznym i ze mozna tam znalezc dowolne elementy elektroniczne. A dokladnie musze zrobic "detektor promieniowaia otycznego na fotodiodzie" i mam pomierzyc , dlugosci fali, szumy , moce, czułośc, pomiar charakterystyk czestotliowsciowych. Teraz juz wiem dzieki Mikrobi ze musze normalnie wpisywac wzory, po prostu napisac program i dzieki temu bede mial moj fotodetektor. Wzory mam do tego, bo mam solidny material ksiazkowy. Wiec teraz pozostaje nauczenie sie labview i wykonanie zadania. Dzieki za odpowiedzi. Jakby ktos mial jeszcze jakies uwagi z checia je wyslucham.
Pozdrawiam
Dominik Rama
Awatar użytkownika
Mikrobi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Post autor: Mikrobi »

Tytułem uzupełnienia: LabVIEW jest środowiskiem programowania (mój błąd), operującym na reprezentacji graficznej (diagramie programu) a nie jak w C czy Basic tekstowej. Jezyk określa się (przez znalogię do C) jako język G.
Ostatnio zmieniony 29 gru 2007 13:01 przez Mikrobi, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI
domink84
Kontakt:

Ok dziekuje bardzo za pomoc, naprawde duzo mi pomogliscie, juz teraz zaczynam wiecej rozumiec. Przestudiuje materialy ktore mi pokazliscie i na pewno bede wiedzial duzo wiecej nic teraz.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje
Dominik Rama
ODPOWIEDZ