Irda

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
klapouch
Kontakt:

Irda

Post autor: klapouch »

Mam taki problem. Bawię się LV od niedawna i pomyślałem, że można zrobić coś na komunikacji via irda. Mam pod PC podłączoną irdę, odpalam LV i jak zbliżam telefon to ładnie wyświetla nazwę i adres. I teraz mam parę problemów: po pierwsze , żeby ładnie wyświetliło wszystko albo muszę kombinować zamieniając array'e na clustery i za każdym razem mam z tym problem, albo tworzyć pętle i na obwodzie tej pętli indeksować dane i dopiero wtedy bez problemów ładnie dostaję wyniki. Można to jakoś sprytnie, szybko zrobić bez pętli, żeby dostać rozbitą nazwę i adres? Po drugie, chciałbym coś wysłać do LV ale gdy próbuje z open connection to wyświetla mi dziwne błędy, że coś nie tak z adresem, a przecież adres prowadzę od irda listener'a.Powinienem zrobić to jakoś inaczej? No i nurtuje mnie problem pola service name. W helpie jest napisane tylko tyle żeby wstawić nazwę, ale tyle to akurat wiem. Tylko czy ta nazwa musi być jakaś specjalna? Np z device name od listenera? I ostatnie pytanie, może trochę dziwne, ale niemniej prosiłbym o wyjaśnienie. Telefon komórkowy wysyła swoją nazwę i wszystkie potrzebne dane. Jak sprawa się ma np z pilotem do telewizora? Gdybym chciał np zrobić w LV wirtualny telewizor obsługiwany prawdziwym pilotem? W jaki sposób musiałbym się do tego zabrać? Generalnie zasada działania powinna być ta sama, tylko, że pilot wysyła sygnał dopiero w momencie naciśnięcia przycisku, czy w takim razie każdy przycisk powinien mieć osobny adres?
Awatar użytkownika
Mikrobi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Irda

Post autor: Mikrobi »

Uwaga do ostatniego pytania: pilot to komunikacja z podczerwienią jako medium, ale (chyba) :ques: to nie to samo co IrDA
Ostatnio zmieniony 15 gru 2007 11:46 przez Mikrobi, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI
klapouch
Kontakt:

Re: Irda

Post autor: klapouch »

No zasadniczo tak, bo irda to cały protokół a ir to tylko sposób wysyłania sygnału, jednakże w zasadzie nic nie stałoby na przeszkodzie, gdyby pilot od TV korzystał z irda. Pod znakiem zapytania stoi tylko celowość takiego rozwiązania. Niemniej problem z kontrolką open connection pozostaje.
ODPOWIEDZ