Przejście Simulink -> Labview

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
druid_5
Kontakt:

Post autor: druid_5 »

Witam wszystkich

Dopiero zaczynam swoją przygodę z Labview i chciałem poradzić się doświadczonych użytkowników. Do rzeczy.
Chcę przenieść prostą symulację rozkładu temperatury w pokoju zrobioną w Simulinku właśnie do Labview. Za nic nie mogę uzyskać takich samych rezultatów jak w Matlabie.

W stanie takim, jaki jest na rysunkach dla mocy grzejnika 1080W na wyjściu układu powinien pojawić się stan ustalony = 20. W Simulinku tak jest, w Labview nie mogę tego uzyskać (ustala się, ale po pewnym czasie). Dla wyższych mocy grzejnika układ powinien odpowiedzieć jak człon inercyjny I rzędu.

Podejrzewam, że źle używam całkowania w Labview, ale próbowałem już na wszystkie sposoby i nie mogę dość do tego. Może ktoś wie, jak przenieść tę symulacje z Simulinka do LB?
vugie
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

Re: Przejście Simulink -> Labview

Post autor: vugie »

Nie podpiąłeś nic do wejścia dt bloczku całkującego, więc użyta została domyślna wartość 1. A więc całkowity czas całkowania równy jest w tym przypadku ilości kroków (1000) w przyjętych przez Ciebie jednostkach. Ciężko zatem powiedzieć czy to szybko czy wolno... Więc albo zwiększ ilość kroków, albo wartość dt tak, by N*dt było oczekiwanym przez Ciebie czasem całkowania.

Na dobra sprawę trzebaby jeszcze zaincjalizować Feedback Node tą samą wartością od której zaczynasz całkowanie (podpiąć liczbę 20 do pomarańczowej kropki z lewej strony pętli). No i o wiele bardziej zasadne byłoby użycie pętli For zamiast While.
druid_5
Kontakt:

Post autor: druid_5 »

Dzięki Vugie za wskazówki i pomoc. Nie doszedłem jednak do porozumienia z czasem całkowania dt. Postanowiłem sobie zrobić własny blok całkowania, jako sumowanie próbek. No i teraz działa znakomicie, identycznie z Simulinkiem :)
ODPOWIEDZ