Referencje
Referencje
Prosze o "lopatologiczne" wytlumaczenie jak stworzyc referencje do zmiennej w mainVi z podprogramu subVi.
Z gory dziekuje za odpowiedz.
Z gory dziekuje za odpowiedz.
Re: Referencje
w lv8.0
Dalej problem
Dzieki Progor za przyklad ale tak srednio wyjasnilo mi to sprawe. W przykladzie jest referencja do stringa, probowalem przerobic ten przyklad na referencjie do Numeric i Boolean ale bez powodzenia. Poprostu nie rozumiem.
uzywam lv 8.2
Prosze o wyrozumialosc,
Pozdrawiam
uzywam lv 8.2
Prosze o wyrozumialosc,
Pozdrawiam
w MainVI robisz sobie kontrolke czego tam chesz (numerica, stringa czy clustera - wsio ryba). Klikasz na swojej kontrolce prawym przyciskiem myszy i wybierasz Create-->Reference. Referencje już masz. Teraz klikasz prawym przyciskiem myszy na referencje i dajesz Create-->Control - tą kontrolkę ładujesz do SubVI'a jako wejście.
no i chyba tyle...
no i chyba tyle...
Referencje c.d.
Jeszcze jedno pytanie na tym samym poziomie 
Jeszcze jedno pytanie czy ikona Property Note jest konieczna czy mozna sie jakos bez niej obejsc (jakie jest jej tu zadanie?)

Jeszcze jedno pytanie czy ikona Property Note jest konieczna czy mozna sie jakos bez niej obejsc (jakie jest jej tu zadanie?)
żebyś widział co się dzieje i kiedy wychodzi z SubVI'a
jasna że możesz ją sobie pokasować - cały ten programiczek był po to żeby tylko zobrazować działanie, tak czy siak musisz sobie zbudować coś co spełni Twoje potrzeby.
jasna że możesz ją sobie pokasować - cały ten programiczek był po to żeby tylko zobrazować działanie, tak czy siak musisz sobie zbudować coś co spełni Twoje potrzeby.
I ostatnie pytanir
Czy mozna utworzyc jedna referencje do kilku (lub kilkunastu) elementów tego samego typu?
Dzieki za kurs
Pozdrawiam
Dzieki za kurs
Pozdrawiam
jeśli je w MainVI wsadzisz w cluster'a to jak najbardziej tak - i wtedy nie muszą być tego samego typu. a jeśli klaster Ci nie pasuje to pomyśl nad array'em.
Witam.
Zaczynam moja zabawę z LV. W swoim projekcie muszę użyć właśnie referencji, ale nie wiem za bardzo jak to zrobić.
A mianowicie mam powiedzmy tego MainVi w nim SubVi
gdzie sprawdzane są pewne warunki ustawień kontrolek panelu frontowego MainVi. Po sprawdzeniu warunków i stwierdzeniu , że ustawienia użytkownika sa złe waunek ustawia wartości zadawane przez kontrolki na inne. Chiałbym aby na panelu frontowym kontrolki także przestawiły sie na te wartości. Doszedłem juz do tego , że prawdopodobnie referencjami to należy zrobić, ale w żaden sposób nie umiem tego zrobić. Proszę więc o pomoc .
Zaczynam moja zabawę z LV. W swoim projekcie muszę użyć właśnie referencji, ale nie wiem za bardzo jak to zrobić.
Czy mógłbyś zrobić jakiś przykład i umieścić tu. Bo wybacz mi, ale nie rozumiemprogor pisze:w MainVI robisz sobie kontrolke czego tam chesz (numerica, stringa czy clustera - wsio ryba). Klikasz na swojej kontrolce prawym przyciskiem myszy i wybierasz Create-->Reference. Referencje już masz. Teraz klikasz prawym przyciskiem myszy na referencje i dajesz Create-->Control - tą kontrolkę ładujesz do SubVI'a jako wejście.
no i chyba tyle...

A mianowicie mam powiedzmy tego MainVi w nim SubVi
gdzie sprawdzane są pewne warunki ustawień kontrolek panelu frontowego MainVi. Po sprawdzeniu warunków i stwierdzeniu , że ustawienia użytkownika sa złe waunek ustawia wartości zadawane przez kontrolki na inne. Chiałbym aby na panelu frontowym kontrolki także przestawiły sie na te wartości. Doszedłem juz do tego , że prawdopodobnie referencjami to należy zrobić, ale w żaden sposób nie umiem tego zrobić. Proszę więc o pomoc .
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Jeśli wiesz, które konkretne kontrolki chcesz sprawdzić to w programie głównym zrób tak:
[img]http://www.labview.pl/uploads/veir/main.gif[/img]
Jak się tworzy referencję widać na obrazku.
Teraz subvi
[img]http://www.labview.pl/uploads/veir/subvi.gif[/img]
Jedyna filozofia to utworzyć kontrolki wejściowe. Co prawda wszystkie referencje wyglądają tak samo, ale... Przekonasz się sam ;) Jak utworzyć kontrolki, które na pewno będą działać napisał progor
Pozdrawiam
[img]http://www.labview.pl/uploads/veir/main.gif[/img]
Jak się tworzy referencję widać na obrazku.
Teraz subvi
[img]http://www.labview.pl/uploads/veir/subvi.gif[/img]
Jedyna filozofia to utworzyć kontrolki wejściowe. Co prawda wszystkie referencje wyglądają tak samo, ale... Przekonasz się sam ;) Jak utworzyć kontrolki, które na pewno będą działać napisał progor
Sprawa jest bardziej skomplikowana, jeśli chcesz sprawdzić dużo kontrolek, o różnych typach itp., ale to już inna bajka. Na razie wypróbuj to i jak coś to pytaj.Create-->Reference. Referencje już masz. Teraz klikasz prawym przyciskiem myszy na referencje i dajesz Create-->Control - tą kontrolkę ładujesz do SubVI'a jako wejście.
Pozdrawiam
Referencje
Wielki dzięki. Wszystko stało sie jasne
Już zostało zaimplementowane w programie i świetnie działa.