Referencje

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
jagoodzin

Referencje

Post autor: jagoodzin »

Prosze o "lopatologiczne" wytlumaczenie jak stworzyc referencje do zmiennej w mainVi z podprogramu subVi.

Z gory dziekuje za odpowiedz.
Awatar użytkownika
progor

Re: Referencje

Post autor: progor »

w lv8.0
jagoodzin

Dalej problem

Dzieki Progor za przyklad ale tak srednio wyjasnilo mi to sprawe. W przykladzie jest referencja do stringa, probowalem przerobic ten przyklad na referencjie do Numeric i Boolean ale bez powodzenia. Poprostu nie rozumiem.

uzywam lv 8.2

Prosze o wyrozumialosc,
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
progor

w MainVI robisz sobie kontrolke czego tam chesz (numerica, stringa czy clustera - wsio ryba). Klikasz na swojej kontrolce prawym przyciskiem myszy i wybierasz Create-->Reference. Referencje już masz. Teraz klikasz prawym przyciskiem myszy na referencje i dajesz Create-->Control - tą kontrolkę ładujesz do SubVI'a jako wejście.
no i chyba tyle...
jagoodzin

Referencje c.d.

Jeszcze jedno pytanie na tym samym poziomie :)

Jeszcze jedno pytanie czy ikona Property Note jest konieczna czy mozna sie jakos bez niej obejsc (jakie jest jej tu zadanie?)
Awatar użytkownika
progor

żebyś widział co się dzieje i kiedy wychodzi z SubVI'a
jasna że możesz ją sobie pokasować - cały ten programiczek był po to żeby tylko zobrazować działanie, tak czy siak musisz sobie zbudować coś co spełni Twoje potrzeby.
jagoodzin

I ostatnie pytanir

Czy mozna utworzyc jedna referencje do kilku (lub kilkunastu) elementów tego samego typu?

Dzieki za kurs
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
progor

jeśli je w MainVI wsadzisz w cluster'a to jak najbardziej tak - i wtedy nie muszą być tego samego typu. a jeśli klaster Ci nie pasuje to pomyśl nad array'em.
kornik
Kontakt:

Post autor: kornik »

Witam.
Zaczynam moja zabawę z LV. W swoim projekcie muszę użyć właśnie referencji, ale nie wiem za bardzo jak to zrobić.
progor pisze:w MainVI robisz sobie kontrolke czego tam chesz (numerica, stringa czy clustera - wsio ryba). Klikasz na swojej kontrolce prawym przyciskiem myszy i wybierasz Create-->Reference. Referencje już masz. Teraz klikasz prawym przyciskiem myszy na referencje i dajesz Create-->Control - tą kontrolkę ładujesz do SubVI'a jako wejście.
no i chyba tyle...
Czy mógłbyś zrobić jakiś przykład i umieścić tu. Bo wybacz mi, ale nie rozumiem :)
A mianowicie mam powiedzmy tego MainVi w nim SubVi
gdzie sprawdzane są pewne warunki ustawień kontrolek panelu frontowego MainVi. Po sprawdzeniu warunków i stwierdzeniu , że ustawienia użytkownika sa złe waunek ustawia wartości zadawane przez kontrolki na inne. Chiałbym aby na panelu frontowym kontrolki także przestawiły sie na te wartości. Doszedłem juz do tego , że prawdopodobnie referencjami to należy zrobić, ale w żaden sposób nie umiem tego zrobić. Proszę więc o pomoc .
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Post autor: jogurt_owocowy »

Jeśli wiesz, które konkretne kontrolki chcesz sprawdzić to w programie głównym zrób tak:
[img]http://www.labview.pl/uploads/veir/main.gif[/img]
Jak się tworzy referencję widać na obrazku.
Teraz subvi
[img]http://www.labview.pl/uploads/veir/subvi.gif[/img]
Jedyna filozofia to utworzyć kontrolki wejściowe. Co prawda wszystkie referencje wyglądają tak samo, ale... Przekonasz się sam ;) Jak utworzyć kontrolki, które na pewno będą działać napisał progor
Create-->Reference. Referencje już masz. Teraz klikasz prawym przyciskiem myszy na referencje i dajesz Create-->Control - tą kontrolkę ładujesz do SubVI'a jako wejście.
Sprawa jest bardziej skomplikowana, jeśli chcesz sprawdzić dużo kontrolek, o różnych typach itp., ale to już inna bajka. Na razie wypróbuj to i jak coś to pytaj.
Pozdrawiam
kornik
Kontakt:

Referencje

Post autor: kornik »

Wielki dzięki. Wszystko stało sie jasne :) Już zostało zaimplementowane w programie i świetnie działa. :)
ODPOWIEDZ